Orfea: Grieks drama 2.0.

Theatercollectief Tweede Rechts

Brussel

Nathalie

Tweede Rechts is Thomas, Mathias, Frederike & Aiko.

  • GC Nekkersdal
  • 22 tot 24 jan 2015
Google maps
location

Onbereikbare liefde, het is van alle tijden. Al dat menselijk verlangen leidde al tot menig Grieks drama, Tinder thumb en Days of our Lives scenario. Frederike Migom en Mathias van Mieghem maken er nu hun eerste theaterstuk over. Om de tijd te doden op een saaie filmset schreven ze samen aan Orfea. Een verhaal over een liefde die (misschien) zou kunnen zijn. 

Het eerste theaterstuk van Tweede Rechts is losjes gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice. Ja hoor, wij moesten ook Wikipedia checken om te weten hoe dat verhaal weer precies ging. Fast forward van de Griekse onderwereld naar een anoniem Brussels kantoorgebouw. Hector (Mathias Van Mieghem) is al zijn hele leven stiekem verliefd op Orfea (Frederike Migom). Het lot helpt een handje: hij scoort een job als klusjesman in het bedrijf waar Orfea achter de balie werkt.

Helaas is dit het leven zoals het is en geen Hollywoodsuikerspin met Cameron Diaz. Hector en Orfea zien elkaar elke dag, maar praten niet en ontlopen elkaar. Of in de woorden van Hector: “Zij is het enige wat ik nodig heb. Maar ik zeg het niet. Ik denk het alleen maar.”

Onbereikbare liefde – het is een van Frederike Migom's stokpaardjes. De awkwardness en communicatieproblemen kwamen ook al bovendrijven in haar kortfilm Adam & Everything, die ze in het Brusselse café Roskam opnam (lees het interview hier, nvdr). Frederike: “Je kan naast de man of vrouw van je leven staan zonder het door te hebben. We zijn allemaal zo bezig met onszelf en leven naast elkaar. Hoeveel mensen hebben bijvoorbeeld collega’s die ze elke dag zien zonder écht te praten?”

Intrigerend aan Orfea is dat het verhaal in figuurlijke splitscreen wordt verteld. Het publiek krijgt het verhaal afwisselend vanuit het standpunt van Orfea en Hector te horen, maar die twee communiceren nooit rechtstreeks met elkaar. Benieuwd hoe de scenografie van Thomas Vermaercke (Abattoir Fermé en Ontroerend Goed) er live op de planken zal uitzien. 

Voor de dromerige soundtrack zorgt Aiko Devriendt - bekend van een massa projecten zoals de fifties beats van Boogie Belgique. De fantasierijke muziek van Aiko kan behoorlijk experimenteel zijn, dus schrik niet wanneer hij plots een strijkstok op z’n gitaar uitprobeert. 

Orfea speelt van 22 tot 24 januari in GC Nekkersdal in Brussel. Info en tickets vind je hier