Theatermaakster: Siska Baeck

Bill Awards

Categorie: Zien

Evy

Foto’s voor Theatermaakster: Siska Baeck

Siska Baeck

Er zijn zo van die mensen die hun agenda het liefst propvol zien staan. Zo iemand is Siska Baeck. Ze is student drama aan KASK, deeltijds student filosofie aan de UGent en daarnaast schrijft ze en maakt ze theater. “Ik heb het graag druk,” zegt ze lachend. Toch konden we de nominee voor de categorie 'Zien' strikken voor een koffietje. Sjans!  

Siska Baeck: “Op dit moment ben ik bezig aan een project met choreograaf Marc Vanrunxt. Daarvoor repeteren we nu elke dag van elf tot zes. Daarnaast is er mijn eindwerk waar ik met een klasgenoot aan werk. We maken een totaalervaring, geïnspireerd op Sferen, een filosofisch boek van Peter Sloterdijk. We zijn er al van vorig jaar in april aan bezig. In mei is de première.”

"Als ik even geen inspiratie heb, haal ik er schilderboeken bij."

Intense podiumervaring

Wat zijn jouw inspiratiebronnen? 

"Ik haal veel inspiratie uit filosofische werken, maar ook uit beeldende kunst. Voor Sferen heb ik een tekst geschreven met verschillende schilderboeken erbij. Wanneer ik dan even geen inspiratie had, keek ik naar die schilderijen. Agnes Martin, een minimalistische, Amerikaanse schilder, vind ik bijvoorbeeld echt top, maar ook de tentoonstelling van Michael Borremans in BOZAR was geweldig."  

Is er iemand naar wie je opkijkt? 

"Hier moet ik Anne Teresa De Keersmaker op antwoorden. Haar productie Rosas vind ik geniaal en Golden Hours is één van de meest intense podiumervaringen die ik ooit heb beleefd. Wanneer ik naar een voorstelling van haar ga kijken, weet ik dat het goed zal zijn. Ik vind haar enorm inspirerend."  

"Mijn familie heeft weinig voeling met de theaterwereld, maar dat hoeft ook niet. Ik vind het leuk om deze wereld zelf te ontdekken."

Geen kinderdroom

Wat was tot nu toe jouw mooiste moment op het podium?    

"Er zijn al heel veel mooie momenten geweest. Eéntje daarvan is de performance Pause in Londen van beeldend kunstenaar Ante Timmermans. Een hele intense ervaring die geïnspireerd was op het toneelstuk Wachten op Godot van Beckett. We stonden een hele week op een grote, internationale kunstbeurs minstens acht uur per dag te performen. Daar heb ik dingen ervaren die ik nooit daarvoor had meegemaakt."

Was theater jouw kinderdroom?  

"Nee, totaal niet. Ik heb theater gaandeweg ontdekt in mijn puberteit. Toen ben ik meer en meer beginnen lezen. Het eerste goede theaterstuk dat ik zag, was dankzij Jeroen Olyslaegers, de Vlaamse schrijver. Toen dacht ik voor het eerst 'wauw' bij een voorstelling."  

Wat vond je familie van je keuze om drama te studeren?  

"Mijn ouders zijn blij dat ik naast drama ook nog filosofie studeer omdat ik dan ook een 'deftig' diploma heb. (lacht) Ik kom helemaal niet uit een kunstenaarsfamilie. Ze hebben weinig voeling met de theaterwereld, maar dat hoeft ook niet. Ik vind het leuk om deze wereld helemaal zelf te ontdekken."  

Waarom moeten mensen op jou stemmen?

"Ik zou graag, zoals zovelen, leven van de kunst. Ik werk hard om mij in die kunstwereld te wringen en daarbij is elk duwtje in de rug welkom." 

"Ik ben te autonoom of te eigenwijs om altijd in een stuk van iemand anders te spelen."

Siska kiest:

Zelf theaterstuk maken of zelf acteren  

"Sowieso zelf theaterstukken maken. Ik sta liefst zelf op de planken in een eigen stuk. Ik ken het theaterlandschap en weet wat ik mis en zelf kan toevoegen. Ik ben te autonoom of te eigenwijs om altijd in een stuk van iemand anders te moeten spelen, maar dat doe ik natuurlijk ook graag."

Kat of hond  

"Thuis hebben we katten, maar ik ben ook een hondenmens. Het nadeel is dat een hond veel aandacht vraagt en iets te afhankelijk is. Ik vind het ook wel leuk dat katten compact zijn en niet teveel plaats innemen. Ik ben een grote dierenvriend."  

Welke superkracht kies je? 

"Vliegen, sowieso. Ik droom ook vaak dat ik kan vliegen. Wanneer ik wakker word, ben ik wel teleurgesteld."    

Wat is je lievelingslied? 

"Electric counterpoint van Steve Reich. Daar word je vrolijk van. Dat lied herstelt je geloof in de wereld. Ik luister er heel vaak naar 's ochtends."