Wild Life FM: jong zijn in 2018, ruw en in your face

Just A Very Good Program

Maxime De Ruyck

 Wat is Wild Life FM eigenlijk? Is het theater, comedy, performance of een radioshow? Of gewoon een ruwe en eerlijke uiteenzetting van wat het vandaag betekent om jong te zijn? 

Het is in elk geval het geesteskindje van Pol Heyvaert van het Gentse kunstencentrum CAMPO. De harde kern bestaat uit een groepje jongeren uit het Verenigde Koninkrijk. In elk land waar ze optreden, krijgen ze gezelschap van een paar lokale jongeren. Eén van hen is de zeventienjarige Poppy Read uit Norwich

"Naar jonge mensen luisteren geeft je een heel nieuw perspectief op het leven"

Poppy: "Wild Life FM is een interactieve show zonder een vaste verhaallijn die illustreert hoe het is om vandaag jong te zijn. We brainstormen uren aan een stuk, kijken hoe we die ideeën op komische wijze kunnen vertalen naar het podium en gebruiken daarvoor verschillende media. We spelen geen typetjes, we zijn gewoon onszelf. En daarbij maken we ook zelf onze muziek."

© Maxime De Ruyck

Wild Life FM is dus een show voor en door jongeren. De enige aanwijsbare experts dus in discussies over jongeren. Toch wordt er veel te vaak over hun hoofd heen gepraat.

Poppy: "Iedereen is ooit wel eens jong geweest, maar nooit op hetzelfde moment. Niet iedereen wil of kan begrijpen wat het is om nu, in deze tijden, zestien of zeventien te zijn. Het is belangrijk om te luisteren naar mensen die jonger zijn dan jezelf, want ze hebben een totaal andere kijk op het leven. Daarom is Wild Life zo anders, want alle input komt van onszelf."

Maar wat is jong zijn vandaag? Vraag het aan een zestienjarige en je hebt een totaal ander beeld dan wat de twintigers zien. "Het is verwarrend, maar ook vaak grappig. Mijn generatie heeft bijvoorbeeld het internet. Daarmee amuseer je je te pletter, maar je hebt ook toegang tot gewoon alles!" 

"De Brexit is toch gewoon what the fuck?"

Poppy heeft voor zichzelf al vroeg uitgemaakt waar haar prioriteiten liggen. "Muziek, ik kan me geen leven inbeelden waarin ik niet zing of gitaar speel! Mezelf kunnen uitdrukken volgens mijn eigen identiteit waarbij ik me goed voel. Stabiliteit, dat wilt iedereen wel. En natuurlijk de juiste mensen om me heen hebben om een band mee op te bouwen."

© Maxime De Ruyck

Op 23 juni 2016 koos een nipte meerderheid van de Britten voor de Brexit. Het grote deel van de Leave-stemmen kwam van de oudere bevolkingsgroepen. Jongeren zoals Poppy waren nog niet oud genoeg om te mogen stemmen, maar steken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. "Ik geloof natuurlijk rotsvast in de democratie. Ook al zijn we echt gesjareld door de Brexit. Het was het grootste what the fuck-moment in mijn leven. Ik beschouw mezelf wel zeer links. Norwhich is een Labour-bolwerk in het Verenigd Koninkijk. Onze regering heeft net de gratis maaltijden op openbare scholen afgeschaft. Oh, je hebt het al moeilijk? Dan gaan we echt geen moeite in jou investeren! Dat krijg je toch niet uitgelegd?"

"Het internet is toch gewoon een prachtig ding?"

Wat zou een zeventienjarige dan doen mocht ze zelf voor één dag alle macht in handen hebben? Honger en armoede de wereld uithelpen? Noord-Korea temmen? "Ik zou een gigantisch groot feest geven, zodat de mensen eindelijk iets hebben om vrolijk over te zijn. We zijn met z'n allen veel te weinig vrolijk vandaag!"

 © Maxime De Ruyck

 "We zijn gewoon niet vrolijk genoeg"

Poppy groeide op in een artistiek gezin. Haar mama is met mode bezig, haar papa schrijft elke snipper papier vol dat hij maar in handen kan krijgen. "Maar ik heb nooit het gevoel had dat ik iets moest doen in de kunst, ik koos er gewoon zelf voor. Ik schrijf bijvoorbeeld ook mijn eigen muziek, over gebeurtenissen en mensen in mijn eigen leven. Soms doe ik wel eens een optreden en dan moet ik wel uitkijken dat ik de lyrics aanpas voor het publiek. Je zingt niet over een ruzie met je beste vriendin wanneer zij in de zaal staat. Na de middelbare school, wil ik graag naar de theaterschool in Londen. Niet acteren zelf, maar vooral ontwerpen en regisseren. "

Wild Life FM kun je op 15, 16 en 17 maart horen en zien op Just A Good Program.