Wioletta doet aan Vogue. En dat heeft niets met het magazine te maken.

“Door Vogue heb ik mezelf leren appreciëren”

Martyna

Wioletta Godlewska (22) leerde twee jaar geleden, per ongeluk, haar passie kennen tijdens een optreden. “Ik werd letterlijk direct verliefd. Toen ik hen zag dansen, wist ik dat ik niets anders wilde doen, ik wilde voguen.” 

Vogue is een dans die oorspronkelijk in de jaren 80 in de Amerikaanse LGBT community tot leven kwam, is terug van nooit helemaal weggeweest. En ook in België breekt het meer en meer door. “Het maakt niet uit of je gay bent of niet, iedereen is welkom. Wzijn één famillie, niemand wordt bij ons buitengesloten”, zegt Wioletta.

"Jezelf laten zien en daar trots op zijn, dat is de essentie van vogue."

Zelfvertrouwen, sexy zijn en jezelf blijven pushen zijn één van de belangrijkste kenmerken van de toch wel bijzondere dansstijl. “Ik ben altijd zelfzeker geweest, maar moet mezelf toch vaak pushen. Het is niet zo makkelijk en evident om opeens met je vrouwelijkheid te spelen voor een groep mensen”, vertelt Wioletta.

“Vogue is meer dan een dans. Het is ook een performance.” Wioletta benadrukt dat vogue niet zomaar een dans is. Je moet je publiek kunnen verleiden en daar vooral geen schrik voor hebben. “Vroeger keek ik atijd naar de grond tijdens het dansen, nu kan ik zelfs de juryleden in de ogen kijken en laten zien dat ik beter ben dan mijn tegenstander. Dat is de essentie van vogue, jezelf laten zien en daar trots op zijn”.

Van poses naar seks

Vogue is een dans, waar duidelijk een onderverdeling gemaakt wordt tussen verschillende stijlen. Er zijn drie categorieën die elk een ander aspect van de dans benadrukken. De oudste categorie, old way, is vooral gebaseerd op de poses van topmodellen uit tijdschriften (en zo is de link met het magazine toch gelegd).

Uit old 
way vloeide new way, waar aan de poses gymnastieke elementen werden toegevoegd.

Wioletta is een voorstander van de derde categorie, vogue fem. “Daar draait alles rond zelfvertrouwen en vrouwelijkheid. Het is een meer sensuele vorm van vogue”, zegt ze. Deze categorie wordt nog eens onderverdeeld in twee stromingen, namelijk soft and cunt en dramatics. “De twee onderscheiden zich vooral door de manier van je beweging, maar ze kunnen zowel door vrouwen als mannen gedanst worden”, aldus Wioletta.

De eerste vorm, is een heel sensuele, elegante vorm van vogue. Bij dramatics wordt er meer overdreven tijdens het dansen. Snelheid en energie zijn hier belangrijk. Maar het accentueren van vrouwelijkheid is een vereiste bij de twee.

Balls

Al gauw leerde Wioletta de echte wereld van vogue kennen, op de beruchte plaats waar voguers samenkomen: een ball, waar je de uitdaging aangaat te dansen tegen elkaar.  “Er zijn een bepaalde regels die je écht moet respecteren op zo’n ball, als je dat niet doet, kan je eruitgegooid worden door de jury. Als voguer is dat natuurlijk het laatste dat je wil meemaken.”

Één van die belangrijke regels is dat aanraking, in welke zin dan ook, verboden is. “Het is een soort gevecht, maar je mag je tegenstander nooit aanraken”, vertelt Wioletta.

“Balls zijn bijeenkomsten én een soort van wedstrijden voor voguers. Je kan er alles laten zien waar je zo hard aan hebt gewerkt.” 

Een ander belangrijk element, is de dresscode. “Elk ball heeft zijn eigen dresscode en deze moet nageleefd worden. Elke categorie krijgt een eigen thema. De bedoeling is dat je je outfit op dat thema baseert. Als je dat niet doet, dan word je zeker en vast gechopt. De jury is genadeloos.”, lacht ze.

Het dragen van hakken tijdens het uitoefenen van de dans is niet verplicht, maar wordt toch vaak als een vereiste gezien. “Vogue wordt voornamelijk op hoge hakken gedanst. Het is een no go als je daar in je sokken of op blote voeten staat”, vertelt Wioletta.

Famillie

Nog zo'n belangrijke term in de vogue-wereld, zijn de "houses". Voguers worden onderverdeeld in groepen of houses. Elk house heeft een mother en soms ook een father. Je mag die termen heel letterlijk nemen. “Je mother is iemand waar je altijd bij terecht kan als je problemen hebt, maar ook simpelweg voor raad in verband met je outfit. Zo’n house is echt je familie, die je helpt om als voguer te groeien en te verbeteren.” 

Wioletta behoort zelf ook tot een house, het Kiki House of Angels in Rotterdam. Binnen haar house is ze gekend als Violet Angels

“Zo’n house helpt je om als voguer te groeien en jezelf te verbeteren. Het is erg belangrijk om in te passen. Je moet je familiebanden ook goed onderhouden. Ook als dat betekent dat je daarvoor naar het buitenland moet”, vertelt Wioletta. "In België zijn er momenteel geen houses. Hopelijk komt daar ooit wel iets van."