Nieuw talent onder de Oostendse zon op TAZ#2017

Theater aan Zee

Oostende

Eline
  • Oostende
  • 27 jul tot 05 aug 2017
Google maps
location

Met een veelzijdiger aanbod dan het gemiddelde ijskraam op de dijk programmeert Theater aan Zee ook dit jaar weer een artistiek smakenpallet om u tegen te zeggen. Theater, film, muziek, literatuur, expo en alles daartussenin overspoelen tien dagen lang de meest culturele stad aan zee. Niet alleen gevestigde waarden stranden in de Koningin der Badsteden.

Jong op de planken

Naar jaarlijkse gewoonte staat nieuw talent op gelijke hoogte met ervaren rotten in het festivalprogramma. Programmatoren Eva Lesage en Mats Van Herreweghe selecteerden de crème-de-la-crème van het jonge theatergeweld. Ze stippelden twee nomadenparcoursen uit doorheen de stad met telkens zes voorstellingen en programmeerden daarnaast zes losse stukken.

“Van de voorstellingen die we goed vonden, hebben we diegene uitgekozen die inhoudelijk te combineren vielen binnen een van de parcoursen en waarvan de makers nog geen netwerk hebben uitgebouwd, zodat we hen daartoe een eerste kans kunnen bieden”, aldus Eva. “We hebben vooral bekeken wat we voor de makers kunnen doen. Soms kan het hen gewoon al helpen dat ze feedback krijgen van ons buiten het schoolkader om.”

Niet alleen nieuw jong werk, maar ook voltreffers van de vorige edities keren terug naar TAZ. “Sommige jonge artiesten die nu in het hoofdprogramma staan, zijn de voorbije jaren geselecteerd of bekroond binnen het jong werk op Theater aan Zee, anderen waren gewoon heel goed. Het label dat ze krijgen door op TAZ te mogen staan, blijkt er overigens voor te zorgen dat ze ook elders worden opgepikt”, vertelt Eva.

Jong in concert en op het witte doek

Naast theatertalent zakken ook kersverse filmmakers en muzikanten af naar Oostende. Acht jonge bands gaan op tournee langs vier verrassende locaties in de stad. Tijdens Film aan Zee gaan studenten in dialoog met het publiek en mensen uit het werkveld en strelen succesvolle kortfilms opgepikt in de Vlaamse filmscholen het oog.

Jong om niet te missen

Geen idee wat te kiezen uit de overvloed aan opkomende artiesten? Volgende suggesties doen de keuzestress alvast een beetje wegebben:

SESSION

Mathilde Strijdonk brengt met SESSION een meditatieve wedergeboorte naar TAZ. In een intieme ervaring ondervind je hoe het voelt om volledig op te gaan in het moment en je eigen lichaam en ademhaling.

>> Wanneer? 28/7 t.e.m. 30/7 en 1/8 t.e.m. 4/8

lohaus

Sinds 2014 legde lohaus een indrukwekkend parcours af. Ze werden geselecteerd voor De Nieuwe Lichting en Humo's Rock Rally en schopten het tot het Gentse Boomtown en Sziget Festival in Boedapest. Synthesizers, gitaren en een bijzondere stem zijn de succesingrediënten van het urban triphopviertal.

>> Waar en wanneer? 1/8 in de stad, 2/8 in Fort Napoleon, 3/8 in cc De Grote Post (Lokettenzaal), 4/8 in Café Crayon

On Attend

RITCS-student Dimitri Sterkens brengt in zijn kortfilm On Attend een aanklacht tegen de bureaucratie en het eindeloze wachten waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden. De jonge Camille wil zich herenigen met haar familie, maar komt zonder geldige documenten terecht in niemandsland.

>> Waar en wanneer? 4/8 in cc De Grote Post

Een duik nemen in het volledige programma kan hier