Zes culturele zomerfestivals

Zomer 2018

Marie Van Oost

Zomer van Antwerpen

Van 15 juni tot 2 september

We hadden het er al over, op de Zomer van Antwerpen is iedereen welkom. Het is een festival dat zich uitstrekt over de volledige zomer en de volledige stad. Diversiteit is het kernwoord: een uitgebreid aanbod aan culturele activiteiten op verschillende plekken in Antwerpen. Bovendien is ìedereen dus welkom. Het festival houdt rekening met personen met een beperking, anderstaligen en is toegankelijk voor zowel cultuurfreaks als voor absolute leeks.

Kunstenfestival Watou

Van 30 juni tot 2 september

Watou is een klein kunstenaarsdorpje aan de Franse grens en het decor voor een jaarlijks kunstenfestival in de zomer. Zowel een kerk, een voormalig klooster, een boerderij of de kelder van een brouwerij kunnen omgetoverd worden in expositieruimtes. Behalve tentoonstellingen heeft het festival ook aandacht voor poëzie en literatuur,  met voordrachten en lezingen.

Gentse Feesten

Van 13 juli tot 22 juli

De Gentse Feesten zijn meer dan alleen maar irish coffees als ontbijt op de Vlasmarkt. Jawel, het is ook mogelijk om het legendarische stadsfestival op een cultureel verantwoorde wijze te beleven. Zo kun je in het Design Museum naar een tentoonstelling over ontwerper Maarten Van Severen gaan kijken, en ook veel theatergezelschappen hebben een drukke programmatie tijdens de Gentse Feesten. Onthou dat het Baudelopark the place to be is op élk uur van de dag.

Theater Aan Zee

Van 25 juli tot 4 augustus

Theater Aan Zee is intussen een klassieker onder de culturele zomerfestivals. Het hoofdkwartier van TAZ is sinds enkele jaren De Grote Post in Oostende, maar het festival vindt plaats op verschillende originele locaties, zoals een oude treinloods van de NMBS. TAZ is dé kans om naar theatervoorstellingen te gaan kijken die tijdens het jaar hopeloos uitverkocht waren. Ideaal om te bekomen van de Gentse Feesten trouwens. 

Antwerp Queer Arts Festival

Van 2 augustus tot 12 augustus

Met haar vijfde editie is het Antwerp Queer Arts Festival relatief nieuw, maar daarom niet minder interessant. Dit internationaal gerichte festival wil het debat over gender en seksuele diversiteit op gang trekken via uiteenlopende artistieke disciplines. De vaste uitvalsbasis is het stadsmagazijn maar ook dit festival manifesteert zich op verschillende locaties in Antwerpen. Verwacht je maar aan véél queer performances.

TheaterFestival

Van 30 augustus tot 9 september

Antwerpen lijkt wel heel interessant voor cultuur deze zomer, want ook het TheaterFestival strijkt neer in de stad aan de Schelde. In samenwerking met kunstcampus deSingel wordt dit festival samengesteld door een internationale jury, maar de organisatie wil ook inzetten op kritische debatten en inspirerende lezingen. Hun voornaamste missie? Het draagvlak van de podiumkunsten verbreden dankzij een divers aanbod en publiek.