Wat als de achtergrondontwerper ook de hoofdrol speelt op het toneel?

Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won en dat het me spijt

Jana

Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won en dat het me spijt - trailer

  • 15 maa tot 28 apr 2017

Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won en dat het me spijt is een serieuze titel voor een theaterstuk. Jong talent Zeno De Ridder (22) brengt in zijn eerste monoloog, onder begeleiding van voormalig BILL-reporter Filip Tielens, het verhaal van de 35-jarige Ivo die terugkeert naar zijn geboortedorp. Wij zochten Zeno, tussen de repetities door, op voor wat inside information.

Hoe ben je in dit project gerold? 

Zeno De Ridder: “Filip (Tielens, regisseur, red.) hadden al samengewerkt, maar een monoloog was iets nieuw. Daarnaast liep ik al een tijd rond met het idee om animatie en theater te combineren. Dit stuk vonden we de perfecte gelegenheid om dat te doen.”

Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ivo Victoria. Waarom die keuze?

“Oorspronkelijk zouden we zelf een toneeltekst schrijven, maar omdat het voor ons allebei de eerste keer was dat we met een monoloog te maken kregen, besloten we dat het slimmer was om te vertrekken van een bestaand werk. Filip las het boek enkele jaren geleden al. We vonden het toegankelijk, licht én geschikt voor animatie. We moesten dus niet lang twijfelen.”

"We wilden animatiebeelden die in interactie gingen met mij als speler." 

Je speelt de hoofdrol én je maakte de animaties, iets waarvan we al wisten dat je er goed in was. Hoe ging je hier te werk?

“Louter ondersteunende animatie was geen optie, we wilden beelden die in interactie gingen met mijn werk als speler. Dat betekende dat we dingen eerst moesten gaan uittesten voor we ze uitwerkten. Sommige ideeën bleken uiteindelijk niet haalbaar, terwijl we al ver in het ontwikkelingsproces zaten. Dan moest er iets anders bedacht worden. Andere keren hadden we iets in ons hoofd dat heel mooi was, waardoor we vanalles probeerden tot het werkte.” 

Had je meteen een visie voor de animatie bij het lezen van het boek?

“Totaal niet. Tijdens het lezen probeerde ik mee te gaan met de verhaallijn van het boek en zo weinig mogelijk te denken aan het theaterstuk. Pas achteraf zijn we gaan kijken naar de interessante verhaallijnen en wat we wilden overbrengen in het toneelstuk. Pas nadat we het boek hadden bewerkt, ben ik beginnen denken aan de animatie.”

scree

"Ik moet van begin tot einde iedereen op mijn eentje geïnteresseerd houden."

Hoe is het om helemaal alleen op een podium te staan?

“Heel spannend! Het grootste verschil is natuurlijk de hoeveelheid tekst. Van begin tot einde moet ik iedereen op mijn eentje geïnteresseerd houden. In plaats van interactie met andere acteurs, zoek ik interactie met het decor en de animaties. Die zijn een mooie vervanging voor andere personages.”

Kon je je identificeren met het hoofdpersonage?

“Ik speel Ivo, een man van 35 jaar. Het was niet gemakkelijk om me in te leven in iemand die dertien jaar ouder is. Daarom proberen we het personage meer naar mij toe te trekken en een beetje van mezelf in het personage te steken.” 

“Ik herken mezelf wel voor een stuk in het hoofdpersonage. Ik heb zelf dromen, ambities en probeer daarvoor te gaan. Het hoofdpersonage houdt zich wel iets te hard vast aan die fantasie. Hij kent geen grenzen meer. Ik heb zelf ook een levendige fantasie, maar om me daar zo aan vast te klampen, dat is natuurlijk nog wel een stap verder.”

"Met één viraal filmpje ga je er niet komen, je moet echt wel hard werken."

Heb je zelf al leugens verteld waar je later spijt van kreeg?

“Nee. Ik kan me wel vinden in een fantasie of droom die je koestert, waarvan je hoopt dat die ooit werkelijkheid wordt. Als dat een leugen is, dan ja. Ik heb samen met een vriend op school een filmpje gemaakt dat heel veel views haalde. Toen begon ik wel te hopen en te dromen. Daarna kwam dan de harde realiteit. Met één viraal filmpje ga je er niet komen. Je moet echt wel hard werken.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor jou? Meer theater of meer animatie?

“Theater doe ik graag, maar ik denk dat film mij meer ligt. Theater vind ik nogal stresserend. Puur animeren hoeft voor mij niet. Het zou mooi zijn, maar zolang ik iets creatiefs kan doen, ben ik content.” 

Heb je nog tips voor jongeren die zelf aan een creatieve studie willen beginnen?

“Probeer gewoon. Weet wat je wil gaan doen en zoek aan de hand daarvan een school. Bij Sint-Lucas sporen ze je aan om creatief te zijn. Dat werkte voor mij, maar in mijn eerste jaar zaten ook studenten die Pixar-films wilden maken. Zij zaten bij Sint-Lucas minder op hun plaats.”

Wil je Zeno zelf aan het werk zien? De voorstelling gaat in première op woensdag 15 maart in Aarschot. Daarna zijn nog Leuven (21 april) en Antwerpen (28 april) aan de beurt.

 

WEDSTRIJD

Maak kans op een duoticket voor de voorstelling op een locatie naar keuze (Aarschot, Leuven, Antwerpen), door de volgende vraag te beantwoorden:

Quizvraag: Het personage Ivo is hevige wielerfan. Hij heeft één groot idool: "de kleine van Mere". Wat is de naam van zijn idool?

Tip: het is de laatste Belg die de Tour de France won.

Mail je antwoord naar hoeiknimmer@gmail.com en win een duoticket voor een voorstelling naar keuze (15/3 Aarschot, 21/4 Leuven, 28/4 Antwerpen).