"We steken niet weg dat we nog aan het zoeken zijn"

Jong talent: Club Jaecques

Lotte

Club Jaecques

  • 26 jun 2016

Ergens tussen muziek, poëzie en theater ontmoeten de mannen van Club Jaecques elkaar. Daan Borloo, Sam David en Sam Ecker bundelen hun krachten en vormen zo een nieuw performancecollectief. "Wat is Club Jaecques? Wij drie die in de zetel over vreemde dingen praten en daar vorm aan proberen te geven."

“Wij maken alle drie tekst, muziek of theater. Maar als je daar alleen iets mee wil doen, heb je weinig touwtjes in handen. Dus hebben we besloten om onze krachten te bundelen. Dat is Club Jaecques geworden. De start was meer pragmatisch dan inhoudelijk. Samen heb je meer publiek dan alleen. Maar ook inhoudelijk levert het natuurlijk interessante dingen op. Want je moet raakvlakken opzoeken, of juist verschillen.”

"We hebben geen missieverklaring"

"Omdat we zo vormelijk gestart zijn, kunnen we vrij omspringen met de inhoud. Als iemand vraagt wat Club Jaecques juist is, verwachten ze precies een soort missieverklaring. Maar voor ons is het eerder een onderzoeksproject, waarmee we vorm uitdagen, onafhankelijk van de inhoud. Er zijn ook mensen die denken dat Club Jaecques echt een fysieke locatie is. We hebben al mailtjes gekregen van bands die vragen of ze er mogen optreden (lachen)." 

"Het is ook nog heel pril. We zijn nog aan het zoeken naar wie we zijn en wat we willen maken." Nog maar twee voorstellingen speelden ze samen, de eerste gewoon thuis, in het appartement van Daan en Sam. "Dat was ook de filosofie van in het begin. Dat we echt in huiskamers en op publieke plaatsen wilden spelen, omdat die zoveel bereikbaarder zijn dan culturele centra."

Van Shakespeare naar DOK

De drie hebben elkaar leren kennen op de middelbare school en zijn elkaar nooit echt uit het oog verloren. "We hebben op school zelfs nog samen toneel gespeeld. Shakespeare. Echt zo een kostuumdrama. Met sabels."

In de hoek van de woonkamer ligt een matras. “Daar kampeert Sam op.” De drie moeten op een week tijd hun voorstelling voor het Gentse DOK zondag in elkaar boksen. “We hadden er een brievenbus gezet, met de bedoeling een voorstelling te maken met wat mensen daarin achterlieten. Die hebben we vorig weekend leeg gemaakt. Daar zijn redelijk uiteenlopende dingen uit gekomen, zoals een boek of een rol zelfklevend laminaat.”

"Dat is ook het fijne aan deze voorstelling. We zetten elkaar altijd aan om te blijven creëren, maar nu hebben wij op onze beurt ook anderen kunnen triggeren om iets te maken. Sommigen zijn echt in de pen gekropen, hebben bijvoorbeeld een gedicht geschreven, iets gemaakt waar ze trots op zijn."

"Een voorstelling op een week afmaken is echt een oefening. Want een tekst of muziek herschrijf je soms duizend keer. Daar is nu gewoon geen tijd voor. Je zou denken, dan gaat het minder goed zijn, sta je minder achter wat je brengt. Maar dat is niet zo. Want de voorstelling zelf gaat ook over het proces, dat is net zo interessant. We steken niet weg dat dat nog heel aftoetsend is."

"Meneer Gatz, wij zijn geknipt voor projectsubsidies"

"In het huidige politieke klimaat moet je bijna beschaamd zijn om te zeggen dat dat je ding is, cultuur en creativiteit. Dat past niet meer binnen het grote kader. Ook niet in het onderwijs, waar jongeren eigenlijk geprikkeld moeten worden om iets te ondernemen. Dat moet nu allemaal passen binnen een leertraject, met bepaalde doelstellingen."

"Terwijl al die kleine spelers net interessant zijn. Want wij zijn nu drie jongens, die hier in onze woonkamer iets maken. Maar heel deze straat zit vol met jongens en meisjes met dezelfde dromen. Dat je die mensen bang maakt om ervoor uit te komen dat ze graag kunst maken, of hen voortdurend confronteert met de vraag wat daar het nut van is, dat is gevaarlijk."

Het inspireert meteen grote ideeën. "Misschien moeten we zelf een politieke partij oprichten." "Ja, en onze slogan wordt 'Iedereen Jaecques'" "Of: 'Iedereen in the club'. (Lachen)" "Maak daar anders maar je titel van: 'Meneer Gatz, wij zijn geknipt voor projectsubsidies.'"

En Français

"In de toekomst willen we misschien wat verder kijken dan de Vlaamse cultuuromgeving, en eens iets in Wallonië proberen. En Français. Alles ligt nog heel open. We gaan niet op podiumkansen zitten wachten. Het gaat juist om die ondernemendheid, om zelf kansen te creëren. En zolang er goesting is, zullen we wel manieren vinden om dat te doen."

Je kan Club Jaecques zondag 26 juni gaan bekijken in Gent op DOK, waar ze het podium van Tumult.fm innemen. Meer info vind je hier