Wint oud-BILL-reporter Yelena (20) zondag de NTR Radioprijs?

NTR Radioprijs

Camille Meeus

 

Deze zondag 3 september wordt de NTR Radioprijs, een onderscheiding voor jong radiotalent uit België en Nederland, uitgereikt. Eén van de tien genomineerden is Yelena Schmitz (20), studente aan het Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen en oud-reporter van BILL. Wij beluisterden haar documentaire 22 maart en kregen kippenvel.

Yelena: “Het idee voor de documentaire kwam er toevallig, nadat ik op een feest van de brandweer in Vilvoorde een gesprek had over hoe het nu is, een jaar na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Ik besefte dat er al zoveel gezegd is over het terrorisme, de daders en nieuws over de slachtoffers. Maar er was nog een derde partij die, naar mijn gevoel, nog niet echt in beeld was gekomen: die van de hulpverleners.

“Het onderwerp bleef mij achtervolgen en een paar weken na dat gesprek ben ik hulpverleners beginnen zoeken die ik kon interviewen. Geen gemakkelijke opgave, ik moest mensen echt overtuigen om mee te werken. Velen vinden dat er al zoveel gezegd is en willen het liefste gewoon door. Ze bekijken de gebeurtenissen eerder vanop een afstand en relativeren die binnen de ploeg vaak met zwarte humor. Er is een constante zoektocht naar een balans tussen een nuchtere, rationele kijk en gevoelens toelaten. Hun beroep speelt hier uiteraard een belangrijke rol in: als hulpverlener maak je zo veel mee, dat je dingen van je af moet kunnen zetten.”

"Uitingen van verbazing, woede maar ook van voldoening"

“Een algemene indruk die de aanslagen volgens mij hebben nagelaten bij deze hulpverleners is allereerst een indruk van verbazing. De constatatie dat zoiets echt gebeurt en dat niemand echt kan vatten waarom het gebeurt. Daarnaast zijn er gevoelens van woede maar ook van voldoening, dat ze daar hebben kunnen helpen.” 

“Ik heb vooral geleerd dat je gewoon niet alles kan voorkomen, ondanks de veilige samenleving waarin we leven. Het is een dubbel besef: je moet langs de ene kant bewust zijn van wat er allemaal gebeurt en kan gebeuren, maar je mag je ook niet angstig laten maken.”

"De NTR Radioprijs winnen zou een erkenning voor de hulpverleners zijn"

“De NTR Radioprijs winnen zou betekenen dat het verhaal nog meer erkenning krijgt. Dat er toch mensen graag naar het verhaal van hulpverleners geluisterd hebben, hoewel sommigen er eigenlijk liever niet over wilden praten. Persoonlijk zou ik natuurlijk superblij zijn om de prijs te winnen, het zou mij kansen geven en het zou, naast de nominatie, een extra bevestiging zijn dat ik goed bezig ben.”

Yelena maakte met 22 maart een beklijvende luisterdocumentaire waarin de aanwezige hulpverleners voor het eerst een stem kregen. Een kant van de aanslagen die je niet eerder hoorde. 

Stem Yelena naar de publieksprijs door een like op de facebookpagina van NTR