Zoë Bij' De Vieze Gasten

Interview

Annelies Mollet

Oud-reporter Zoë Croegaert timmert langzaam maar zeker aan haar eigen droom: professioneel bezig zijn met woordkunst. Op 31 maart stelt ze haar eigen project Als een vrouw vloeit voor Bij' De Vieze Gasten. Voor BILL legde ze even alles opzij voor een blik achter de schermen. 

Zoë Croegaert: “Hoe mijn passie voor schrijven ontstaan is? Dat ene beslissende moment waarop ik wist, "dit is wat ik wil doen", heb ik nooit gehad. Voor zover ik het me kan herinneren, ben ik altijd met schrijven bezig geweest. Sinds een jaar heb ik een eigen blog waarop ik mijn gedichten publiceer. Oorspronkelijk was dit niet de bedoeling, maar ik ben het beginnen doen, omdat mensen mij na poëzieavonden kwamen vragen waar ze mijn teksten konden vinden."   

Poëzie overstijgt het persoonlijke

“De laatste gedichten op mijn blog zijn een reeks portretten. Ze zijn ontsproten uit ontmoetingen met boeiende mensen rond wie ik iets wilde doen. De titels van de gedichten zijn telkens een letter. Het is de eerste letter van de naam van de persoon waarover het gedicht gaat. Sommige mensen weten dat het gedicht over hen gaat, anderen niet. Ik hou het liever zo, omdat poëzie het persoonlijke overstijgt.”

Trouw blijven aan jezelf?

“Naast poëzie werk ik aan een eigen project: Als een vrouw vloeit. Je zou het kunnen omschrijven als een fysiek onderzoek waarin ik met woorden en bewegingen de complexiteit van het individu onder de loep neem. In het dagelijkse leven hoor je zo vaak dat je trouw moet blijven aan jezelf, maar dat impliceert dat we slechts één identiteit hebben. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat we als mens veel complexer zijn, dat we een meervoudige identiteit kunnen hebben naargelang onze ervaringen en gevoelens. Ik wil onderzoeken hoe die meervoudige identiteit zich verhoudt tot het enkelvoudige lichaam.”

“Het idee voor Als een vrouw vloeit is louter toevallig ontstaan, door vlak voor sluitingstijd nog enkele boeken mee te graaien uit de bib. Een ervan was van de Libanese dichteres Joumana Haddad. Ik las haar teksten en ik dacht: hiermee wil ik iets doen. Op 31 maart doe ik mijn eerste try-out 'Bij De Vieze Gasten.”

(Joumana Haddad)

Dansen op het gevoel

“In november 2016 nam ik deel aan Gent Bougement, een dansfestival waar amateurdansers samen met professionele dansers een dansvoorstelling op poten zetten. Ik heb nooit een dansopleiding gevolgd, maar ik hou van dansen op het gevoel. Onder leiding van Arend Pinoy maakten we met een groep van veertien totaal verschillende mensen een mix van dans en theater. Op 18 februari brachten we diezelfde voorstelling onder de naam No goal proposition op het Nagt-festival in Knokke-Heist.” 

(foto: Sofie De Backere en Rudy Carlier)

Over verdere projecten kan Zoë ons nog niet veel verklappen, maar de plannen zijn er en ondertussen blijft ze haar poëtische pen verder aanscherpen. Wij noteerden 31 maart alvast met stip in onze agenda!