Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

10 bizarre Belgische musea

10 bizarre Belgische musea

Misschien ga je elke week wel naar het MAS of het S.M.A.K. en ben je uitgekeken op de collecties. Misschien vind je de klassieke musea gewoon saai en ben je op zoek naar iets anders. In beide gevallen is er hoop, want het Belgische museumlandschap zit boordevol verborgen parels. Maak je klaar voor een wilde reis langs tien vreemde, grappige en ondergewaardeerde musea waar jij waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Het Frietmuseum

Frietmuseum

Als iets in ons land een eigen museum verdient, dan zijn het wel onze frietjes. Dat is precies wat oprichter André van Bellen dacht. Hij stichtte het Frietmuseum in Brugge als een ode aan onze goudgele specialiteit. Bezoekers kunnen er zowel lichaam en geest voeden met interessante aardappelfeitjes en een heerlijk puntzakje friet. Reisgids Lonely Planet riep het Frietmuseum in 2013 zelfs uit tot één van de tien ‘vreemdste voedselmusea’ ter wereld. Belgischer kan het niet.

Het Museum van het Breigoed

Museum van breigoed

Oma’s en hipsters zullen massaal naar Quevaucamps trekken wanneer ze horen dat het Museum van het Breigoed en de Stoffenhandel daar gevestigd is. De organisatie ASPB wist maar liefst negen zalen te vullen met overblijfselen van de Belgische breicultuur, zoals breimachines en handleidingen. Neem wel je woordenboek (of gsm) mee, want het museum ligt diep verscholen in Wallonië en is dus volledig in het Frans. Twee van de tentoonstellingsruimtes zijn trouwens helemaal gewijd aan gebreide kousen. Als dat niet spannend is, dan weten wij het ook niet meer.

Het Loterijmuseum

Loterijmuseum

Laat je gokverslaafde tante maar thuis voor een uitstapje naar het Loterijmuseum in Brussel. De Nationale Loterij doet in dit museum haar volledige geschiedenis uit de doeken, van de dubieuze oorsprong als Koloniale Loterij tot vandaag. Wees gerust, er is veel meer te zien dan saaie krasbiljetten. Het museum neemt je honderden jaren mee terug in de tijd en stelt de kansspelletjes en speelautomaten tentoon waarmee je voorouders waarschijnlijk ooit hun fortuin vergokten. Je kan de collectie online bewonderen of een geleid bezoek aanvragen via de website.

Het Klompenmuseum

Klompenmuseum

Klompen zijn de Crocs van de Middeleeuwen: stijlvol, comfortabel en opvallend. Daarom is er in Laakdal een volledig museum aan dit houten schoeisel gewijd. Je kan er het hele proces van boom tot klomp volgen en zelfs eens proberen rond te hobbelen op de elegante creaties. Zorg wel dat je sokken aandoet om splinters in de tenen te voorkomen. Als het je bevalt, kan je zelfs een paar klompen aanschaffen en indruk maken op je meest modieuze vrienden. Ze zullen je van kilometers ver horen aankomen.

Het Nationale Museum van het Kaartspel

Nationale museum van het kaartspel

Laat je niet van de kaart brengen door de saaie naam, want het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is echt wel een bezoekje waard. Bezoekers leren niet alleen over de geschiedenis van de kaart, maar ook over het politiek en sociaal belang ervan. Er is zelfs een volledig onderdeel gewijd aan de onprettige gevolgen van de spelletjes. Denk maar aan die keer dat jij met je zus op de vuist ging omdat ze valsspeelde met UNO. Maak je dus maar klaar om een complete familieruzie te ontketenen en neem je hele gezin mee voor een gezellig uitstapje.

Het Schoenenmuseum

Schoenenmuseum sons shoes or no shoes

Shoes or No Shoes? Dat is de filosofische naam van het schoenenmuseum SONS in Kruishoutem. In dit museum is het een fluitje van een cent om jezelf in andermans schoenen te verplaatsen. In die van Liza Minelli bijvoorbeeld, want hier staat een paar stappers die ooit haar goddelijke voeten versierde. Fashionista’s kunnen in zwijm vallen bij de (onbetaalbare) creaties van Christian Louboutin en Manolo Blahnik en geschiedenisfans vinden hun gading bij de etnografische collectie.

Het Marionettenmuseum


Marionettenmuseum

Hopelijk heb je niet te veel horrorfilms gekeken voordat je op bezoek gaat in het Marionettenmuseum in Elsene. Hier staan meer dan 4000 poppen tentoon, waarvan sommigen jou tot in je dromen zullen achtervolgen. De starende ogen en angstaanjagende gezichtsuitdrukkingen zijn genoeg om je van je slaap te beroven. Gelukkig zijn niet alle poppen zo akelig. Er zijn ook schitterende staaltjes vakmanschap te bewonderen die de poppenkast van jouw kleuterschool met gemak overtreffen.

Het Riolenmuseum

Riolenmuseum

Altijd al willen weten wat er gebeurt nadat je de wc doorspoelt? In het Riolenmuseum van Brussel krijg je een uitgebreid antwoord op die vraag. Beter nog, je kan er zelf de route volgen die jouw uitwerpselen afleggen op weg naar hun eindbestemming in de waterzuiveringsinstallatie. De toegewijde gidsen in dit museum weten alles over de ratten (en misschien zelfs alligators) die de riolen onder de stad onveilig maken. Neem voor de zekerheid een regenjas en laarzen mee om niet ondergespetterd te worden door water of ergere dingen.

Het Museum van de Erotiek (en de Mythologie)

Museum van de erotiek en de mythologie

Niet voor gevoelige kijkers: in het Museum van de Erotiek in Brussel word je langs alle kanten bestookt door blote borsten en billen. De sexy collectie is eigendom van dr. Guy Martens, die op zeventienjarige leeftijd erotische beeldjes begon te verzamelen. Vijfenvijftig jaar later is het museum tot de nok gevuld met stomende schilderijen, zinnenprikkelende beeldhouwwerken en andere curiosa. Kies je gezelschap zorgvuldig voordat je hier op bezoek komt, want met je ouders of kleine broertje kan het nog wel eens een ongemakkelijke dag worden.

De Boerderij der Feeën

In Les Hayons wonen feeën. Of dat is toch wat Marie-Laure en Michel, eigenaars van Le Ferme des Fées, ons willen doen geloven. Hun huis in de Ardennen is tot de nok gevuld met honderden houten poppen van feeën, elfen en gewone mensen. Waarom? Omdat het kan. Elk figuurtje in de Boerderij der Feeën wordt met de hand gemaakt en minutieus beschilderd. Als je op voorhand een rondleiding boekt, zal Marie-Laure je opwachten in traditionele 19de eeuwse klederdracht om je in stijl te verwelkomen. Plezier gegarandeerd.

Gerelateerde tips