10 najaarsconcerten die je niet mag overslaan

10 najaarsconcerten die je niet mag overslaan

Bij deze 10 concerten staan wij op de eerste rij.

1. De jazzy woordkunst van Common

Waarom? Common is een levende legende. Hij is een van de meest invloedrijke rappers aller tijden, schrijver, activist en winnaar van een Oscar en drie Grammy Awards. Je mag het als een eer zien om de voorstelling van zijn nieuwe album bij te wonen.

Waar? Vooruit Gent

Wanneer? 19/9

2. De aanstekelijke indierock van Pip Blom

Waarom? Ze komen uit Nederland maar zelfs daar kent nog niemand Pip Blom. Toch hebben ze bakken ervaring want ze touren al een paar jaar door het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Dit is er eentje voor de talentenjagers.

Waar? Botanique Brussel

Wanneer? 4/10

3. De kippenvelmomenten bij New Order

Waarom? Twee woorden: ‘Blue Monday’, het beste dansnummer ooit gemaakt. Dat is al reden genoeg om naar het concert van New Order te gaan. Daarbovenop sluipen er altijd een paar nummers van Joy Division - hun oude band met Ian Curtis (RIP) - in de setlist.

Waar? Vorst Nationaal Brussel

Wanneer? 14/10

4. Wegdromen naar de volgende zomer bij Metronomy

Waarom? Metronomy is zo’n band die je meteen zou inhuren voor je pool party. Je wordt meteen happy van hun dromerige poprock en ingestudeerde danspasjes. Eigenlijk gaat je mond al openvallen van de prachtige zaal, dus entertainment verzekerd.

Waar? De Roma Antwerpen

Wanneer? 19/10

5. De betoverende electronica van Adriaan De Roover

Waarom? Misschien ken je hem nog van bij Oaktree maar vanaf nu gaat Adriaan De Roover het op zijn eentje doen. Zijn warme beats zijn gemaakt met dezelfde formule als voorheen, maar ondertussen heeft hij veel meer muzikale brouwsels in petto.

Waar? Club Telex Gent

Wanneer? 24/10

6. De kritische poëzie van Kate Tempest

Waarom? Ze is bekend geworden met haar gedichten en toneelteksten, maar de muziek van Kate Tempest verdient minstens evenveel aandacht. Op haar eerste twee albums rapte ze verhalend over personages die zich door hun leven worstelen in het rottende Verenigd Koninkrijk. Nu is ze minstens even kritisch, maar doet ze dat op veel minimalistischere muziek geproduceerd door Rick Rubin.

Waar? Théâtre National Wallonie-Bruxelles Brussel

Wanneer? 25/10

7. De breekbare stem van James Blake

Waarom? Hij zit al aan zijn vierde fluweelzachte electronica-album en werkte al samen met heel wat grote artiesten zoals Bon Iver en Beyoncé. Als je James Blake nu nog niet kent, ga je best naar een van zijn concerten in het Koninklijk Circus want zijn shows worden alleen maar beter en beter.

Waar? Koninklijk Circus Brussel

Wanneer? 11/11 en 12/11

8. Het theatrale universum van Björk

Waarom? Björk is een electronicapionier, een innovatieve zangeres en een visionaire kunstenares. Dat komt ze allemaal nog een keer bewijzen op deze Cornucopia Tour waar ze theater koppelt aan haar mysterieuze IJslandse muziek.

Waar? Vorst Nationaal Brussel

Wanneer? 13/11

9. Het historisch activisme van Pussy Riot

Waarom? De vrouwen van het Russische kunstcollectief Pussy Riot zijn niet bang om tegen de schenen van Poetin te schoppen - ze zouden het waarschijnlijk letterlijk doen - en daarvoor opgepakt te worden. Hun feminisme en vrije mening over onder andere LGBTQ+-rechten strookt niet met de conservatieve opvattingen van hun thuisland. Met hun strijdverhalen maken ze muziek en theater waar ze nu mee touren in Europa.

Waar? Handelsbeurs Gent en 4AD Diksmuide
Wanneer? 27/11 en 28/11

10. De duistere sfeer van Trixie Whitley

Waarom? Op haar veertiende draaide ze al plaatjes aan elkaar op feestjes van in het SMAK tot in New York. Nu staat Trixie Whitley bijna 20 jaar later in zalen die bijna altijd uitverkopen, niet met platenspelers maar met een gitaar. Dé soundtrack voor donkere herfstdagen.

Waar? Cactus Brugge, Muziekodroom Hasselt, De Casino Sint-Niklaas en Vooruit Gent
Wanneer? 1/12, 2/12, 3/12 en 4/12

06 september 2019
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎