Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

11 animatiefilms die nooit op je radar verschenen

11 animatiefilms die nooit op je radar verschenen

Deze (kort)films komen niet uit het huis van de muis maar ze zijn stuk voor stuk pareltjes en je kan ze nú online bekijken.

Inside Out, Wallace and Gromit of Bambi zijn stuk voor stuk prachtig geanimeerde films. Toch is er zo veel meer te ontdekken dan de jaarlijkse Pixarfilm. De doorwinterde bezoeker van het Brusselse filmfestival Anima zal dat al lang weten maar de gemiddelde bioscoopbezoeker zal er misschien nooit mee in aanraking komen.

Wil je je toch verdiepen in de iets obscuurdere films van het genre? Dan vind je hier alvast een lijst van films waarmee je meteen kan beginnen want ze staan allemaal op het web.

5 mètres 80 (2013)

Deze kortfilm is zo goed gemaakt dat er blijkbaar nog altijd mensen denken dat het een voorbedachte choreografie is met échte giraffen. Street artist Banksy was blijkbaar ook verbluft want hij vroeg de maker Nicolas Deveaux of hij de film mocht vertonen in zijn macabere pretpark Dismaland.

DOUBLE KING (2017)

Onafhankelijke animatoren vluchten vaak naar YouTube om de aandacht van het grote publiek te krijgen. Als je goed zoekt, vind je een vrachtlading aan schatten zoals deze bizarre video over een hebberige tiran. Let ook op de hypnotiserende soundtrack.

The House of Small Cubes (2008)

Deze Japanse kortfilm won een jaar na geboorte de Oscar in zijn categorie. Het gaat over een oude man die probeert te overleven in een overstroomde wereld en zijn huis steeds hoger moet herbouwen. Tijdens dat proces wordt hij keer op keer herinnerd aan zijn leven voor de vloedgolf. Neem alvast de doos met zakdoeken want de tranen zullen rollen.

69SEC (2016)

Als je ondertussen je vrienden of familie erbij hebt gehaald om al dat visueel lekkers samen te ontdekken, sla je deze misschien best even over. Het NSFW-label is misschien een beetje overdreven maar dit filmpje is niet alleen grafisch topdesign. Onder het motto less is more, werden alle seksuele handelingen in een vierkant gepropt. Vergeet hierna je aangedampte scherm niet af te kuisen.

We Can’t Live Without Cosmos (2015)

De Russen kunnen er ook wat van. In 2016 werd deze kortfilm genomineerd voor een Oscar maar won daarnaast wel meer dan tien andere prijzen. Het verhaal gaat over twee onafscheidelijke vrienden die het testparcours voor astronauten in spe vlekkeloos doorstaan, tot ze effectief moeten vertrekken.

Fresh Guacamole (2012)

Op één minuut en 40 seconden tijd wist Adam Pesapane, alias PES, de jury van de Oscars de overtuigen en werd hij genomineerd. Ongetwijfeld ga je nog doorklikken naar zijn andere food video's want je krijgt er nooit genoeg van.

Golden Time (2014)

In Golden Time volgen we een televisiemeubel dat zijn prime time heeft gehad. Het belandt op een stortplaats en doet er alles aan om terug te geraken naar de woonkamer. Fans van Het Dappere Broodroostertje zullen hun wekelijkse portie nostalgie kunnen ophalen. Hierboven vind je de trailer maar je kan het volledig bekijken op Netflix.

Persepolis (2007)

Marji wilt heel graag profeet worden en groeit op tijdens de Iraanse Revolutie tegen de Shah. We volgen de puber in deze woelige tijden van onzekerheid en hoop. De autobiografische film is gebaseerd op de graphic novel van regisseur Marjane Satrapi en won de juryprijs in Cannes. Als de trailer je nieuwsgierig maakte, kan je de film bekijken op UniversCine.

The Illusionist (2010)

Er schuilt een moeilijke controverse achter deze film over de onverwachte vader-dochterrelatie tussen een werkloze illusionist en een meisje dat sterk in hem gelooft. De beroemde Franse regisseur Jacques Tati begon al in 1956 aan het script voor deze film waarin hij een verborgen boodschap wilde sturen naar zijn dochter die hij had achtergelaten. Met die informatie in het achterhoofd wordt The Illusionist nog pakkender dan het al was.

Flatlife (2004)

We kennen Jonas Geirnaert allemaal van zijn hilarische werk bij Neveneffecten, De Ideale Wereldof gewoon uit de jury van De Slimste Mens ter Wereld. Toch heeft hij nog iets heel bijzonder gemaakt toen hij nog animatie studeerde aan het KASK in Gent. Zijn kortfilm Flatlife over vier bewoners van hetzelfde flatgebouw won de juryprijs op het filmfestival van Cannes.

Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5star 5ystem (2003)

Een lijst met animatiefilms zou niet compleet zijn zonder een anime. Toen Daft Punk bezig was met het maken van hun album Discovery kwam het idee al snel om een visueel aspect aan de plaat toe te voegen. Ze vroegen aan hun jeugdheld en legendarische mangatekenaar Leiji Matsumoto om een film te maken als een grote videoclip. Die vertelt het verhaal van de ontvoering van een intergalactische popgroep zodat de kidnapper 5555 gouden platen kan maken. De videoclips staan in de juiste volgorde zodat je de film perfect kan volgen.

04 januari 2019
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips