Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

13 muziekvideo's die aanvoelen als kortfilms

13 muziekvideo's die aanvoelen als kortfilms

Videoclips met een spectaculaire choreografie op een tropisch eiland zijn nu wel heel passé. Om nu op te vallen met je muziekvideo huur je best een filmregisseur en een tros acteertalent in. De laatste jaren komen er indrukwekkende voorbeelden online die wel heel dicht in de buurt komen van een spraakmakende kortfilm.

Jay Z - Moonlight

Deze clip is veel meer dan een aflevering van Friends met een zwarte cast. "We stuck in La La Land / Even when we win, we gon' lose", rapt Jay Z. Dat jaar werd de film La La Land per ongeluk aangekondigd als best film bij de oscars in plaats van Moonlight.

Florence + The Machine - The Odyssey

De meest gelikete comment op deze clip van Florence Welch zegt dat elk frame een schilderij zou kunnen zijn. Over een reeks prachtige nummers zien we de heldin een reis ondergaan waarin ze zichzelf vergeeft en opnieuw het juiste pad vindt.

alt-J - 3WW

De dood is een onderwerp dat nooit uit cultuuruitingen zal verdwijnen. Overal ter wereld hebben we een andere kijk op het einde. Hier zien we hoe Mexicanen in de bergen ermee omgaan en op een of andere manier past de freile muziek van alt-J daar heel goed bij.

Kanye West - Runaway

Je kan zeggen wat je wil over Kanye maar de genialiteit achter deze beelden kan je niet ontkennen. We zien hoe Mr. West een engel redt en haar onvoorwaardelijk verdedigd tegenover zijn vrienden en vijanden tot ze zelf beslist om te vertrekken. Maar zoek vooral zelf verder naar andere symboliek en metaforen.

Hot Chip - Hungry Child

Een koppel maakt ruzie en hoort plots een gigantisch luid housenummer rondom zich. Ze geraken er maar niet van af en besluiten naar een therapeut te gaan. Ze raadt hen aan om eens aandachtig naar de songtekst te luisteren.

Naive New Beaters - Words Hurt

Naive new beaters

Zelf kiezen waar de personages heen gaan en met wie ze kennis maken, dat kent iedereen al dankzij ontelbare leuke games. Nu begint dat concept toch ook langzaam in de film te sijpelen dus waarom niet in een muziekvideo?

In deze clip begin je achter de schoolbanken met de keuze of je gaat spieken of niet. Wij speelden een tijdje verder en voor het goed beseften, zaten we in de gevangenis. That escalated quickly... Kan jij verder geraken?

Fort Lean - Night Stalker

Hou je van rare films waar je niet weg kan kijken, met een extreem hoog WTF-gehalte en einde waar je nog jaren over kan nadenken? Zoek niet verder.

Thom Yorke - Anima

Als je dan toch groepschoreografieën in je video steekt, doe het dan zoals in Anima van Thom Yorke (de zanger van Radiohead). Hierboven kan je een van de beste fragmenten bekijken uit de dystopische clip maar de volledige 15 minuten staan op Netflix.

Powder - New Tribe

Het lijkt wel een collage van slechtgetekende memes, toch gebeurt er heel veel in deze clip van de Japanse producer Powder. Wat wij denken dat ze wil zeggen is dat je best goed nadenkt voor je ontslag neemt. Maar als je het uiteindelijk toch doet, kan het een geweldig feest worden.

Baloji - Zombies

Baloji is een Belgische rapper van Congolese origine. Hij vertelt hier dat de wereld letterlijk en figuurlijk wat kleurrijker en menselijker mag worden want anders worden we allemaal zombies. De outfits uit de clip zouden in een museum moeten hangen, in Congo natuurlijk.

Rihanna - Bitch Better Have My Money

De Belgische cameraman Benoît Debie zal indruk gemaakt hebben bij Rihanna met onder andere zijn werk voor regisseur Gaspar Noé want hij kreeg een telefoontje om deze clip voor haar te maken. Nood aan een portie Girl Power? Bitch Better Have My Money!

Gorillaz - On Melancholy Hill

De cartoonpersonages van Gorillaz beleven wel vaker spannende avonturen in hun muziekvideo's maar die van On Melancholy Hill is wel een uitblinker. Het nummer staat op de conceptplaat Plastic Beach: een eiland van afval waar ze allemaal samen terechtkomen in deze clip. Een magisch voorbeeld van een muzikaal verhaal.

Solange - When I Get Home

Haar zus kan er ook wat van maar Solange is sowieso de meest artistieke van de familie Knowles. In de kortfilm van haar album When I Get Home passeren er om de haverklap zwarte cowboys, zwarte danseressen in maatpak en fraaie zwarte mode. Dit is black empowerment op z'n trotst.

29 april 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎