Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 albums uit 2020 voor bij regenweer en zonneschijn

5 albums uit 2020 voor bij regenweer en zonneschijn

Je muziekconcumptie kent waarschijnlijk ongezien pieken in quarantaine. Toch wil het BILL-team graag een goed woordje doen voor deze 5 verse albums uit 2020.

Rina Sawayama - SAWAYAMA

Op zoek naar een kersverse popgodin? Rina Sawayama neemt je met veel plezier onder haar muzikale vleugels. De Japans-Britse zangeres was al het voorprogramma van Charli XCX en put haar inspiratie uit de jaren ‘90 en 2000. Een popstijl die het beste van snijdende rockgitaren (denk Evanescence en Limp Bizkit) combineert met de zwepende beats en vocals anno 2000 (denk Christina Aguilera en Britney Spears). R&B meets metal. Als je denkt dat dat niet kan, heb je het mis. Wordt 2020 het jaar van Rina? Misschien wel, al gun ik haar 2021 ook, om het dan hopelijk tot op de Belgische festivals te schoppen.

Caribou - Suddenly

Voor iedereen die uitkijkt naar de zomer en een vakantie vol muziek: maak een plaatsje voor Caribou alsjeblieft. Dat mag vast en zeker het album Suddenly zijn, eentje die, zoals de naam doet vermoeden, vol twists en muzikale wendingen zit. Al ware het een boeiende film.

Stijl? Moeilijke vraag. Er zijn invloeden van soul te vinden, pop, house en hiphop. Plaatjes die passen in een obscure raveclub in Berlijn (‘Never Come Back’ en ‘Ravi’), maar ook zomerhits als ‘Home’ die samengaan met een frisse pint op een terras.

Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep

Album #5 al en toch is Ghostpoet een artiest waarvan je hoopt dat niemand hem gaat ontdekken zodat hij in kleine, duistere zaaltjes blijft optreden. En zijn nieuwe plaat is er zo eentje waar je tijdens het luisteren hoopt dat het gaat regenen. Dat klinkt allemaal redelijk depressief maar ja, het leven is écht geen ponykamp. Luister maar naar het nummer 'Concrete Pony'.

Lekker donkere muziek dus want het doet denken aan de gouden triphopjaren van Portishead, Massive Attack en Tricky. Hoe het leven eraan toe gaat in het hoofd en het Londen van Ghostpoet, dat gevoel is de rode draad van al zijn albums. "Maar maak je geen zorgen als je het niet meteen begrijpt", zegt hij. "Not everything in life needs explanation, sometimes we just have to go with it."

Black Lips - Sing In A World That’s Falling Apart

Eigenlijk zouden ze er niet meer moeten zijn, maar na de dood van hun gitarist in 2003 deden ze het toch: voortdoen. Black Lips is een punk/soul/blues/rock band uit Atlanta in de VS. Voor hun nieuwe album ‘Sing In A World That’s Falling Apart’ meten ze zichzelf een cowboyesthetiek aan. Nu kunnen we dus country toevoegen aan dat lijstje op het begin.

Maar misschien moet je toch vooral punk onthouden. Hun liveshows zijn namelijk zo energetisch en bierovergoten dat het een wonder is dat er nog iemand recht staat op het einde van de avond. Toegegeven: overgeven en urineren op het podium doen ze niet meer, gelukkig. Hoogtepunt van het album is ‘Get It On Time’, een cover van een nummer van The Velvet Underground dat nooit officieel verscheen.

Dua Lipa - Future Nostalgia

Dua Lipa is zeker en vast een van de grootste popkoninginnen van het moment. Voor mocht je haar op magische wijze nog niet zijn tegengekomen: ze is Brits, jong, heel erg knap, en maakt stuk voor stuk oorwurmen van formaat. Op haar nieuwste album ‘Future Nostalgia’ geeft ze pop een nieuwe definitie. Weg met goedkope nummers waarvoor de naam ‘guilty pleasure’ gemaakt is, in met een hoge stoerheidsfactor, emancipatie, een beetje funk en échte instrumenten.

Voor deze plaat haalde ze duidelijk inspiratie uit de jaren tachtig en negentig. Dat maakt het op zijn beurt ook stukken verteerbaarder dan popnummers die uit de maag van een robot lijken te komen. Elf nummers voor wanneer je met volle borst wil meezingen, de ramen wil poetsen of gewoon eens wil dansen.

01 mei 2020