Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 albums uit 2020 voor tijdens je wandeling

5 albums uit 2020 voor tijdens je wandeling

Je muziekconcumptie kent waarschijnlijk ongezien pieken in quarantaine. Toch wil het BILL-team graag een goed woordje doen voor deze 5 verse albums uit 2020.

Thundercat - It Is What It Is

De favoriete bassist van Flying Lotus en Kendrick Lamar brengt een nieuw album uit dat zodoende nóg gekker is dan zijn vorige. Thundercat schuwt geen enkel genre dat van jazz leent: hiphop, soul, r&b, funk, indie, blues, … Zelfs de bigbandarrangementen van jazzicoon Kamasi Washington strikte hij. Voeg daar nog aan toe: Steve Lacy, Childish Gambino en Ty Dolla $ign.

Thundercat werkt niet alleen samen met de groten der aarde, het wordt tijd dat hij er zelf eentje wordt. Zijn teksten verwijzen naar liefde, de uit de lucht gegrepen space age thema’s van funkband Parliament en popcultuur. Neem bijvoorbeeld 'Dragon Ball Durag', waarin hij zich luidop afvraagt wat iedereen van zijn durag van Dragon Ball Z vindt.

Waxahatchee - Saint Cloud

De band van Katie Crutchfield is een van de meest zekere investeringen in de indiewereld: elk album is een andere uitdrukking van haar unieke stem. Telkens volbrengt ze weer de opdracht: gevoelig herkenbare nummers afleveren met een nieuwe twist.

Op Saint Cloud is die nieuwe twist een beetje americana. Het is geen wonder dat ze op de hoes staat met een met bloemen gevulde pickup truck van Ford. De meeste nummers zijn zo simpel gearrangeerd dat het bijna belangrijk klinkt: Carole King ofzo. De jaren 70-revival dendert alleszins kwaliteitsvol voort: Julia Jacklin, Whitney en nu Waxahatchee.

Mac Miller - Circles

Circles is het post-mortemalbum van Mac Miller. Voor wie hem niet kent: de artiest overleed in 2018 aan een drugsoverdosis. Hij maakte het voorbije decennium een artistieke transitie door van commerciële, ietwat onwetende, goedlachse poprapper naar een volwassen artiest die elementen ontleent uit jazz, neo-soul, funk en RnB. De naïeve, simpele lyrics zette hij om in zelfreflecterende teksten. Dit alles bereikt het summum op Circles.

Lyrisch geeft hij zich volledig bloot: alles moet in het teken staan van de laatste boodschap die Mac voor ons heeft. Het is een 57-minuten durende therapeutische sessie waarin hij alle demonen die samen gaan met succes achter zich probeert te laten en waarmee hij zich lijkt te verzoenen met zijn verslavingen en nakende lot.

Empress Of - I’m Your Empress Of

Empress Of toont met haar nieuwe album I’m Your Empress Of dat ze wederom een albumnaam kon vinden die over haarzelf gaat (na Us en Me). Een plaat vol dansbare nummers zoals we van haar gewend zijn, deze keer nog elektronischer en met een vleugje liefdesverdriet.

Ze doorspekt haar nummers met snippets gesproken tekst van haar moeder en zet daarmee haar (Hondurese) afkomst in de kijker. Een levendige plaat vol snijdende synths en de prachtige pop-vocals die elke keer raken waar het moet, met favorieten ‘Bit Of Rain’ en ‘Love Is A Drug’.

Westside Gunn - Pray For Paris

Als je raptalent wil ontdekken voor ze legendes worden zoals Jay Z of Eminem, luister dan een van de albums op het label Griselda Records. En laat de nieuwste ook een van de beste zijn. Westside Gunn staat er op dat zijn muziek hoge kunst wordt genoemd. Dat is misschien wat overdreven maar zijn teksten staan wel bol van poëtische metaforen zonder dat hij de ijskoude realiteit van zijn verleden en zijn omgeving verbloemt.

De plaat komt met drie mooie extra’s die we ondertussen wel gewoon zijn van Griselda. Ten eerste de soulvolle producties van beattovenaars zoals DJ Muggs, The Alchemist en zelfs Tyler, The Creator. Daarnaast perfect geplaatste gastrollen zoals de spoken word van Keisha Plum en de bloeddorstige bars van, jawel, diezelfde Tyler, The Creator. En als laatste de geluidsopnames van telefoongesprekken, oude films en een kunstveiling voor 400 miljoen dollar.

24 april 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎