Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 Belgische topalbums uit 2020

5 Belgische topalbums uit 2020

Je muziekconcumptie kent waarschijnlijk ongezien pieken in quarantaine. Toch wil het BILL-team graag een goed woordje doen voor deze 5 verse albums uit 2020 van Belgische makelij. #ikluisterbelgisch

KRANKk - Dark

Het debuutalbum ‘Dark’ van het muzikaal trio KRANKk is een streling voor het oor als je van elektronische muziek houdt. De plaat vormt een mix van UK Garage, darkstep en grime. Doordat drummer Thomas Geysen en gitarist Willem Heylen een jazz-opleiding genoten en toetsenist Aram Abgaryan een klassieke achtergrond heeft, ontwikkelde KRANKk een verfrissende eigen sound die ze met ‘Dark’ op ons loslaten. Tussen de tien tracks zitten opmerkelijke samenwerkingen met soulster David Ngyah en Brits talent Manga Saint Hilare en Coco. Een perfect album om op te viben en alle heisa rond Corona even aan jou voorbij te laten gaan.

Shht - Noneketanu

Dacht je dat er regels bestonden in muziek? Die regels zijn dan alleszins verbroken door dit nieuwe album van het Gentse Shht. Een uur lang halen ze hun beste atypische melodieën, strakke ritmiek en auto-tune kunsten boven. Fragmenten waarin je de band hoort zeggen “zijt ge aan het opnemen”, bij het nummer ‘Epos’, bewijzen dat de groep zichzelf nog altijd niet te serieus neemt, wat perfect bij het gevoel van het album past.

SCHNTZL - catwalk

SCHNTZL is op korte tijd een vaste waarde geworden in de jazz en moderne klassieke muziek. Casper Van De Velde en Hendrik Lasure kunnen enkel met toetsen en percussie een sterk evenwicht slaan tussen populaire muziek, hiphop, klassiek en jazz. Alles wordt dan ook uit de kast gehaald: vreemde synthesizers en obscure percussie-instrumenten incluis. Het geheel glijdt goed binnen en doet je hopen op méér. Straffer vind je niet van Belgische bodem.

UM! - UM!

Wie al langer fan is van Brusselse hiphop kent Umi Defoort (AKA umidapumi op The Gram). Hij is producer en dj van Zwangere Guy maar heeft nu ook zijn eigen album klaar met veel meer lyrisch lekkers uit de hoofdstad en (heel) ver daarbuiten. Zo is er een track met Japanse rappers die tot stand kwam tijdens ZG’s tour ter plekke, maar ook Glints, Darrell Cole, Le 77, Chibi Ichigo en Blu Samu passeerden in de booth bij Umi. Ze steken allemaal een tandje bij en bewijzen zo dat UM! zijn plek in het Belgische hiphopwalhalla nu al heeft verdiend met zijn beats die gaan van funky tot staalhard.

Vito - Cheesy

Vito is zo een beetje de Neil Young van België. Zo wordt de melancholie van zijn teksten over de mysteries van de liefde nog extra in de verf gezet door het emotionele gitaarspel. Live worden de nummers eveneens lang uitgerokken met solo’s en een uitzonderlijke dynamiek. Nu we binnen moeten blijven kunnen we dat natuurlijk niet aanschouwen, maar beeld je alleszins een zweterige boel in.

03 april 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎