Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 bewijzen dat rotondekunst geen scheldwoord is

5 bewijzen dat rotondekunst geen scheldwoord is

Grote namen in de kunstwereld durven doorgaans de uitdaging niet aan te gaan om een werk te maken voor een rotonde. Meer zelfs, er wordt vaak de draak gestoken met rotondekunst. Deze 5 lokale kunstwerken bewijzen het tegendeel in alle 360 graden.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Met dank aan rotondekunst.eu, dé plek voor al je cirkelvormige esthetische noden.

Patrick van Caekenbergh - Neusje (Aalst)

Kunstenaar Patrick van Caekenbergh laat zich eerder inspireren door een fantasiewereld in de rest van zijn werk maar voor Neusje koos hij voor een simpel symbool voor het Aalsterse carnaval: de clownsneus. Zijn thuisstad kreeg er een eentje met een diameter van 3m cadeau.

Patrick exposeerde al op de Biënnale van Venetië en in de Tate Gallery in Londen maar je kan je dus net zo goed vergapen aan zijn kunst tussen de Heiligehartlaan en Brandhofstraat in Aalst.

Marc Carlier - Ode aan de Ronde van Vlaanderen (Brakel)

Elk jaar passeert De Ronde hier in Brakel langs deze rotonde. De constructie van architect Marc Carlier zou uit duizende fietsen bestaan die in onderdelen aan elkaar gelast zijn door leerlingen van de lokale scholen.

Het is eigenlijk een eeuwig work in progress want er komen regelmatige nieuwe fietsen en onderdelen bij om de kleur te behouden tussen al dat roest.

Jan Desmarets - Ros Beiaard (Dendermonde)

Voor Dendermondenaren is de traditie rond het Ros Beiaard heilig. Logisch dus dat je het paard op ontelbaar veel plaatsen in de stad ziet verschijnen.

Het bronzen Ros Beiaard op deze rotonde is 3,5 meter hoog en weegt anderhalve ton. In de opengewerkte buik van het paard zit een kikker. Geen idee wat daar de bedoeling van was maar we voor de rest kunnen we je alles vertellen over de legende en traditie in deze video.

Hanneke Beaumont - Afwachting (De Pinte)

Dit werk van beeldhouwtalent Hanneke Beaumont werd gemaakt in 2000, een verwijzing naar het afwachten wat het nieuwe millennium zou brengen.

De genderloze mensen met tijdloze kledij komen steeds terug in haar werk en zijn geliefd bij galerijen van Zweden tot de Verenigde Staten.

Maen Florin - De Jongeling (Roeselare)

Kunstenaar Maen Florin won in 2006 een wedstrijd en haar idee belandde op een rotonde in Roeselare. Het begin van een succesvolle kunstacarière die haar daarna op tentoonstellingen over het hele land brengt.

Wil je meer museuminspiratie, -tips en -artikels?

Arboretumkalmthout jokevdm4

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips