Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 jonge Belgische vrouwen die het gaan maken in de kunsten

5 jonge Belgische vrouwen die het gaan maken in de kunsten

Alle kunsttakken in België barsten van het vrouwelijk talent en wij willen hen graag in de kijker zetten. The future is female.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Anna Franziska Jäger

Voor My Queen Karo stond ze op haar dertiende voor de eerste keer op een filmset, naast Matthias Schoenarts. In 2019 krijgt ze haar eerste hoofdrol in Cleo van regisseur Eva Cools. Daarnaast heeft ze al meerder theaterstukken geschreven en stond vaak ook zelf op de planken.

Het is hard gegaan voor actrice en theatermaker Anna Franziska Jäger en we twijfelen er niet aan dat we haar nog vaker zullen zien spelen. Met het bloed van moeder Anne Teresa De Keersmaeker in haar aders kan dat ook niet anders.

Charlotte Meyntjens (aka MEYY)

Als kind wilde ze balletdanser worden maar een blessure stak daar een stokje voor. De stap naar muziek was snel gemaakt en samen met schoolvriend en producer L'Étreinte kwamen de ideeën sneller en sneller bovendrijven.

En voor de duizendste keer vervloeken we het C-virus want we staan te popelen om MEYY live aan het werk te zien. Ondertussen koester je haar engelenstem best met een lekker kop koffie op de sofa.

Hélène De Mees

Ze is bekender in en rond haar woonplaats Parijs maar haar naam zal ongetwijfeld snel meer in de Belgische galerijen verschijnen. Hélène De Mees maakt zwart-wit portretten van pastel (een soort krijt) met als centrale thema de kracht van het onbewuste gebaar.

Lisaboa Houbrechts

Samen met schrijver Victor Lauwers, actrice Romy Louise Lauwers en schilder Oscar van der Put richtte Lisaboa Houbrechts het gezelschap Kuiperskaai op in 2012. Onder deze naam maakte ze theater die de pers de hemel inprees en omschreef als "een immense clash van energieën".

In 2019 maakte ze voor het eerst een stuk onder haar eigen naam. Bruegel volgt Pieter Bruegel de Oude in het tijdperk waarin hij leefde maar vanuit het perspectief van de Dulle Griet, zijn bekendste personage.

Ondertussen werkt ze aan een drieluik van stukken over een familieverhaal dat zich afspeelt van 1930 tot 2010.

Loulou João

De wereld van de hand van kunstenaar en graphic designer Loulou Joã is een grote pastelkleurige snoepwinkel. Of beter, de safe space die ze maakte voor haar alter ego Polly Focket, een plek waar ze zichzelf volledig kan uiten en dieper ingaat op onderwerpen zoals mentale gezondheid en racisme.

Helemaal op maat van Instagram gaat haar werk viraal en belandde het op kledingstukken tot in het magazine The New Yorker.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎