Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 jonge, vrouwelijke kunstenaars in the spotlight

5 jonge, vrouwelijke kunstenaars in the spotlight

Jong, vrouw en bovenal getalenteerd, dat hebben deze vijf kunstenaars gemeenschappelijk. Ze zijn vastberaden om hun stempel op de kunstwereld te drukken.

Hind Eljadid

Hind Eljadid is de Antwerpse meesteres van spoken word/ Poetry Slam, ze noemt zichzelf een woordkunstenaar. In 2018 won Hind de BILL Award en breidde haar platform ‘ZonderWolk’ verder uit. Met haar woordkunst raakt ze verschillende gevoelige thema's zoals armoede en racisme. We zullen in 2020 nog veel horen over Eljadid, ze is namelijk dit jaar writer in residence bij kunstcentrum Vooruit in Gent. Haar eerste boek ‘Kruimeldief’ ligt binnenkort ook in de boekenwinkel.

Shirley Villavicencio Pizango

Shirley Villavicencio Pizango brengt haar Peruaanse roots tot leven op haar canvas. Haar acrylschilderijen schetsen het leven in Peru. Ze maakt er haar missie van om vrouwen met een donkere huidskleur te portretteren als godinnen. Ze heeft veel aandacht voor de racistische kunstgeschiedenis: zo laat ze de lippen van de personen wit. Enerzijds omdat ze de focus niet wil leggen op de lippen en anderzijds symboliseert dit de eeuwen dat de stem van mensen met een donkere huidskleur ongehoord was. Haar solotentoonstelling Under the same moon is net afgelopen bij galerie Geukens & De Vil.

Yasmine Chakib

De tekeningen en schilderijen van Chakib zijn familiale taferelen met traditioneel Marokkaanse elementen. Haar kunst is een weerspiegeling van persoonlijke ervaringen uit haar leven. De protagonisten zijn vaak haar eigen familie. Ze schildert en tekent herkenbare dingen voor haar gemeenschap en geeft de buitenstaander een kijkje in de Marokkaanse cultuur. Chakib strijdt met haar kunst voor een diverse kunstwereld.

Tatjana Henderieckx

Tatjana Henderieckx kijkt naar de samenleving door haar kritische lens. Haar foto’s tonen het echte leven, zonder vooroordelen of filters. De fotoreeks ‘When the Moon waxes Red’ toont het alledaagse leven in Ghana. Elk object op haar pad draagt bij tot de verhaallijn. Henderieckx portretteert de locals en zoomt in op details uit de Ghanese straten. Ook bij modemerken zoals MSOFTS en Møsaïs was ze fotograaf van dienst. Henderieckx stelt het exotisme en hoe we kijken naar foto’s in vraag.

Bogenna Ivana

Bogenna Ivana is een van de oprichters van ‘Studio Part’, een innovatief meubelatelier. Ivana is een uitzondering in de nogal masculiene meubelwereld. Haar ontwerpen vertrekken niet alleen vanuit het praktisch aspect maar ook vanuit een woord, emotie of gevoel. De creaties op zich zijn een kunstwerk, maar volgens Studio Part hoort een meubelstuk in een harmonieus geheel. Ze houdt niet alleen rekening met het effect van een object op een omgeving maar ook op het milieu.