Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 keer controverse met Milo Rau: van Syriëstrijders tot Dutroux met een kindercast

Bam! Milo Rau, de nieuwe artistiek leider van NTGent, haalt nog maar eens het nieuws. Zijn nieuwste productie Lam Gods ging afgelopen vrijdag in première. Gelegenheidsactrice Fatima Ezzarhouni, de moeder van een gesneuvelde Syriëstrijder, laat nu al verstek voor de rest van de voorstellingen.

Five Easy Pieces van Milo Rau. (c) Phile Deprez
Five Easy Pieces van Milo Rau. (c) Phile Deprez

De verenigde pers was het na de première van Lam Gods eens dat de voorstelling minder schokkend is dan wat we van Rau gewend zijn. Nochtans is die laatste niet aan zijn proefstuk toe wat betreft relletjes, want nogal wat van zijn projecten zijn omstreden. Vijf keer Media-Milo op een rij.

1. Het manifest van Anders Breivik

In Breivik’s Statement (2014) leest de Duits-Turkse actrice Sascha Ö. Soyda zonder een spoor van emotie massamoordenaar Anders Breiviks zelfgeschreven verdedigingsrede voor. Een opvoering van Breivik’s Statement in het Vlaams Parlement werd geweigerd: Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter vond de voorstelling een ‘provocatie.’

2. Het Pussy-Riotproces dat hem zijn visum kostte

In de driedaagse ‘voorstelling’ The Moscow Trials (2014) deed Rau onder meer het proces tegen rockband Pussy Riot over, niet met acteurs maar met advocaten, politici, kerkleiders en een jury van gewone Moskouse burgers. De Russische oproerpolitie kwam de voorstelling binnengevallen en Raus visum voor Rusland werd ingetrokken.

3. De zaak-Dutroux met een kindercast

in Five Easy Pieces (2015) reconstrueert Rau de zaak-Dutroux met cast bestaande uit kinderen. Zeven kinderen tussen 8 en 13 jaar die deze traumatische historie naspelen? Slik. Vooral de scène waarin een tienjarig meisje zich uitkleedt om in de gruwelkelder Sabine Dardenne te spelen, zorgt voor controverse.

4. The Congo Tribunal (2015)

Deze film vertelt hoe in Congo een tribunaal wordt opgericht waar slachtoffers van etnisch en economisch geweld eindelijk aan het woord kunnen komen. In de hetze die ontstond na het uitkomen van de film moesten twee ministers en de gouverneur uiteindelijk ontslag nemen.

5. Gezocht: terugkerende Syriëstrijders

Met Het Lam Gods maakte Rau dus een theatervoorstelling rond het bekende Lam Gods, bevolkt door figuranten. In het mailtje dat NTGent verspreidt als oproep zorgt vooral de frase ‘Je vecht voor je overtuigingen? Voor God? Draag je graag je overtuigingen uit? Je hebt gevochten voor IS, of bent strijdvaardig voor andere religies?’ voor commotie.

(c) Michiel Devijver
(c) Michiel Devijver
30 september 2018