Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 musea waar je iets over dieren leert

5 musea waar je iets over dieren leert

Het enge beestje Covid-19 hangt helaas nog eventjes in de lucht. Tijd om de andere beestjes te eren: dieren die er voor je waren tijdens de voorbije maanden, of dieren die je dood wenst (godverdomde wespen). Ik zet voor jou vijf musea op een rijtje, over en met dieren.

Levende planeet (expo Museum voor Natuurwetenschappen - Brussel)

Tussen de dinosauriërs en de galerij van de mens is er nu eindelijk ook ruimte voor dierlijk leven in het Museum voor Natuurwetenschappen. De nieuwste expo ‘Levende planeet’ wordt vandaag geopend en daar kan je meer dan 800 opgezette dieren zien. Het luidt ook een nieuw hoofdstuk in: de vleugel komt er na 15 jaar renovaties. Het leven vieren met opgezette dieren? Kan je vanaf nu.

Museum voor Dierkunde (Leuven)

In het museum voor Dierkunde in Leuven kan je de volledige collectie zoölogische stukken van de KU Leuven bekijken. Het museum huist een 6000-tal bewaarde dieren en skeletten en heeft bijna van elke soort in het dierenrijk een voorbeeld in de collectie. Je bezoekt het museum volledig gratis. De ideale pauze tussen je (saaiere?) lessen door. Momenteel is het nog eventjes wachten voor de deuren weer opengaan.

Aquariummuseum (Luik)

Ook onder water leeft er vanalles. Neem een duik in het onderwaterleven zonder zelf nat te worden in het Aquariummuseum in Luik. In bijna 50 bassins ontdek je allerlei soorten waterfauna waaronder haaien en koraalriffen. Daarnaast hebben ze ook een gigantische museumcollectie aan opgezette dieren, of dieren in de vorm van een skelet: meer dan 20 000 exemplaren tonen je de diversiteit van de dierenwereld.

Aquarium

Insectenlabo (tentoonstelling Karrenmuseum - Essen)

In het Karrenmuseum vertellen ze in de tijdelijke tentoonstelling ‘Insectenlabo’ het verhaal van de hardwerkende insecten. Met handgemaakte illustraties, kijkvensters en vergrootglazen duik je in de verborgen wereld. De ingang is volledig gratis, en is de perfecte uitstap in combinatie met het wandelpark en de andere tentoonstellingen in het Karrenmuseum van Essen.

Natuurpuntmuseum (Turnhout)

Het Natuurpunt Museum eert al het leven en de diversiteit dicht bij huis. Het hoeven niet altijd verre, exotische dieren te zijn die de eer opstrijken in musea. In vier tentoonstellingsruimtes tonen ze de prachten van onze eigen natuur met aandacht voor uitdagingen van de tijd zoals klimaatverandering en stadsnatuur. Aan het museum ligt ook een tuin die is ingericht als natuurtuin vol inspiratie voor bij jou thuis.

11 september 2020