Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 musea met een prachtige architectuur

5 musea met een prachtige architectuur

Deze vijf musea hebben naast hun tentoonstellingen, kunstwerken en geschiedenis ook nog een prachtig gebouw!

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Museum Plantin-Moretus

Het museum Plantin-Moretus is gelegen op de Vrijdagsmarkt in Antwerpen. Oorspronkelijk was het een drukkerij, die door Christoffel Plantijn werd opgericht. Later werd het door zijn schoonzoon Jan I Moretus overgenomen. De pracht van dit gebouw werd in 2002 algemeen erkend en kreeg de status van werelderfgoed door UNESCO toegekend. De uitzonderlijke goede staat van bewaring van dit historisch bedrijf was doorslaggevend.

Leuk weetje, Plantin-Moretus is het eerste museum ooit dat op de lijst van werelderfgoed werd opgenomen.

Verder komt het museum tot leven met een leuk hoorspel naar het voorbeeld van het Geluidshuis. In het hoorspel kom je Edward Moretus en Christoffel Plantin tegen. Ze vertellen je geheimen over de drukkerij en nog zo veel meer.

Hotel Solvay

Hotel Solvay bevindt zich te Brussel, in de befaamde Louizalaan. De beroemde Belgische architect, Victor Horta, kreeg carte blanche van Armand Solvay voor het ontwerp van zijn huis. Horta werd dé avant-gardist van de art-nouveau door zijn ontwerp. Hotel Solvay, samen met drie andere creaties van Horta, behoren ook tot het UNESCO-werelderfgoed.

Het meest adembenemende deel van het huis ligt al direct achter de deur: een dubbele, open trap met op de eerste etage een hoog en -breed schilderij in impressionistische stijl. Via verschillende lichtkoepels en veel ramen valt er veel licht in het huis.

Ursulinenklooster

Het museum bevindt zich in de buurt van stad Mechelen. Je hoort het al in de naam, het Ursulinenklooster is een voormalig zusterklooster dat tevens een meisjespensionaat herbergde. Het klooster werd in 1901 gebouwd door architect Hyacinth Martens in een eclectische stijl, met een neo-gotische en neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Dit gebouw blinkt echter niet alleen door zijn bijzondere architectuur. In het gigantische scholencomplex schuilt een verborgen parel: de Wintertuin.

Het Ursulinenklooster was niet “zomaar” een meisjesschool. Het was toen de meest prestigieuze onderwijsinstelling voor meisjes ter wereld. Het zal je dus niet verwonderen dat de ouders zich blauw moesten betalen om hun dochter in te schrijven.

Guislain museum

In het Guislain museum te Gent, wordt de geschiedenis van de psychiatrie ontbloot aan de hand van gebruiksvoorwerpen, onderzoek en kunst. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Dr. Guislain in samenwerking met Adolphe Pauli. Het straalt een harmonieuze wisselwerking tussen architect en arts uit. Het gebouwencomplexe heeft een electische stijl met neoromaanse, neogotische en neorenaissance elementen.

Het museum zelf is een oud ziekenhuis dat zich op het terrein van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain bevindt, genoemd naar de psychiater Dr. Jozef Guislain.

De Kabinetten en op Losse Schroeven zijn twee tentoonstellingen die je momenteel kan bezichtigen.

Het Koninlijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA)

Sinds 2018 wordt het KMMA het AfrikaMuseum genoemd. Het museum is gelegen in het park van Tervuren en is de vruchten van de verbeelding van de Franse architect Charles Girault. Het museumcomplex bestaat uit zes gebouwen. De voorgevel werd naar het voorbeeld van de neoclassicistische Franse praalpaleizen ingericht.

Er is veel kritiek op de collectie. Sinds de renovatie in 2018 wordt de koloniale geschiedenis met meer respect voor de Afrikanen tentoongesteld.

Ontdek de verhalen achter objecten en wetenschappers door de podcast-reeks van het museum.

Meer expotips?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van museumpas.

Gerelateerde tips