Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 onbekende en onbeminde musea

5 onbekende en onbeminde musea

De musea zijn weer open en daarvoor komen wij graag uit ons kot. Maar voor dat échte vakantiegevoel probeer je iets nieuws: een onbekend of een onbemind museum, bijvoorbeeld.

Bokrijk

Bokrijk

Het Limburgse openluchtmuseum is vooral onbemind. In de lagere school ben je er vast wel eens naartoe geweest. Je leerde over ambachten die al lang verdwenen zijn in gebouwen die voor de gelegenheid van de afvalberg zijn gered om in het park te staan. Een beetje saai en oubollig dus.

Maar de laatste jaren heeft Bokrijk het roer omgeslagen. Met interactieve routes en audiovisuele installaties wordt de geschiedenis écht weer tot leven gebracht. Het park is dus zeker een tweede kans waard.

Museum Dr. Guislain in Gent

Museum Dr Guislain

Het Gentse museum over de actualiteit rond psychiatrie en geestelijke gezondheid is meer dan de (enge) geschiedenis van de psychiatrie. Het museum wil aan de hand van hedendaagse kunst en kunstzinnige projecten geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Z33 in Hasselt

Z33 1

Op het kruispunt van kunst, architectuur en design staat Z33: de hedendaagse kunstruimte van Hasselt. Nu ze mochten heropenen, kunnen ze eindelijk hun nieuwe gebouw laten zien aan de bezoekers: Vleugel 19.

Roger Raveelmuseum in Zulte

Raveelmuseum

Eerder een onbeminde kunstenaar dan een onbemind museum, want de plek in Deinze heeft wel degelijk zijn vaste fans. Vaak organiseert het museum projecten om jonge kunstenaars een kans te geven om te exposeren, waardoor het enorm relevant blijft, zoals het werk van Raveel.

Mu.ZEE in Oostende

Mu Zee Romestraat 11 Oostende

Mu.ZEE is een kunstmuseum dat anders durft zijn. Het heeft werken van James Ensor tot en met Luc Tuymans, maar biedt regelmatig kansen aan jonge kunstenaars om tentoon te stellen. Elke kunstliefhebber wandelt hier met een glimlach buiten.

Meer tips?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Museumpas.

03 juni 2020
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips