Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 onmisbare kleine tentoonstellingen

5 onmisbare kleine tentoonstellingen

The size of de tentoonstellingsruimte doesn't matter, het gaat erom wat je ermee doet. Dat bewijzen deze 5 onmisbare topexpo's.

The Joy Of My Skin (Antwerpen)

De Antwerpse galerie Geukens & De Vil heeft een neus voor talent. Toen de expo van de Ghanese kunstenaar Raphael Adjetey Adjei Mayne vorig jaar gepland stond, was daar weinig animo rond. Je kan het een geluk bij een ongeluk noemen dat de show noodgedwongen verschoven werd naar 2021, want ondertussen is Mayne wereldberoemd in de kunstwereld.

In januari maakte hij een portret van de Amerikaanse dichteres Armanda Gorman nadat zij furore maakte op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden met het pakkend gedicht 'The Hill We Climb'. Kort daarna volgde ook een portret van Kamala Harris, de eerste Afro-Amerikaanse en eerste vrouwelijke vicepresident.

De portretten gingen viraal en plotsklaps wil de hele wereld een stukje van Mayne. Maar zijn werken zijn gewoon te bezichtigen in een kleine galerie in hartje Antwerpen.

Imperium (Brussel)

Je mist de Botanique, een van de mooiste concertzalen in Brussel? Wij ook. Gelukkig kan je in het gebouw ook terecht voor tentoonstellingen. De lopende expo die wij eruit pikken is die van Benjamin Installé.

De Brusselse kunstenaar presenteert met Imperium een monumentaal schilderij dat de volledige ruimte in beslag neemt. Het lijken wel honderd verschillende werken in één. Ook worden verschillende schildertechnieken gebruikt, van zuiver abstracte tot puur figuratieve elementen (zoals een Jupiler-blik en asbak) die je doen denken aan de ravage na een bombastisch feest. Van de kater blijf je gelukkig gespaard.

HISTOIREs (Gent)

Deze expo in VANDENHOVE (Gent) brengt onder meer de Amerikaanse popart-koning Andy Warhol en de Belgische cobra-meester Pierre Alechinsky samen. Twee kunstenaars met op dit moment ook een overzichtstentoonstelling in de grote Belgische musea La Boverie (Luik) en Fine-Arts Museum (Brussel).

Zulke grote namen in zo'n kleine tentoonstellingsruimte, het klinkt haast onmogelijk. En toch verzinnen we het niet. De werken van deze grote kanonnen uit de kunstgeschiedenis kan je nog tot 10 april bezichtigen in het kunstpaviljoen naast de Boekentoren van de Universiteit Gent.

Oude meesters. Jonge mensen. (Sint-Niklaas)

In deze steeds groeiende tentoonstelling gaan jonge kunstenaars in gesprek met meesters uit de Gouden Eeuw, op zoek naar raakvlakken met de 17de-eeuwse kunst van Willem Claesz Heda, Joost de Momper en Gerard de Lairesse.

De jongeren laten zich in hun werken en opvattingen inspireren door dezelfde beelden, verhalen en verlangens van de oude meesters. De hierop gebaseerde (en eigentijdse) creaties tonen de tijdloze en universele kracht van die eeuwenoude thematiek.

Het ambitieus project kan je ook volgen op hun fascinerende Instagrampagina.

Here Comes Everybody (Veurne)

Grensverleggend, zo kan je deze expo van de Iraniër Sam Samiee en de Belg Narcisse Tordoir in Emergent misschien nog het best omschrijven.

Dat bedoelen we letterlijk: hun out-of-the-box schilderijen, muurschilderingen en installaties vloeien moeiteloos over in elkaar en palmen de volledige galerie in. Maar even goed ook figuurlijk: met hun werken willen ze immers alternatieve wereldvisies in de verf zetten. Een ambitieuze opzet die leidde tot enkele merkwaardig fraaie resultaten.

foto artikel: Imperium (détail), collage numérique, 2020 - © Benjamin Installé

Gerelateerde tips