Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

6 balletfilms om bij weg te dansen

6 balletfilms om bij weg te dansen

Als je denkt aan dans in films, denk je misschien aan hiphop (dankjewel Step Up). Tijd om bij goede dansfilms ook aan ballet te denken met deze zes ballettoppers. Stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd zodat ook niet-balletfans kunnen genieten van de filmavond.

1) Only When I Dance

Only when I dance

In het broeierige Rio de Janeiro zoeken twee tieners hun weg uit de gevaarlijke favela’s. Hun droom? Professionele balletdansers worden. De documentaire Only When I Dance werd gefilmd over drie jaar en focust niet enkel op dans maar ook op de raciale en klassenverschillen in Brazilië.

2) Billy Elliot

Billy Elliot

Billy Elliot wil doodgraag op balletles maar zijn vader stuurt hem liever naar de boksschool. Gelukkig vindt hij een manier om stiekem dansles te nemen en wordt zijn talent opgemerkt. Billy Elliot is zo’n film waar het decor en de context bijna zo belangrijk worden als het plot zelf: de mijnwerkersstakingen in Engeland anno 1984.

3) Suspiria

Suspiria

Suspiria is na meer dan 40 jaar nog steeds een horrorklassieker van de puurste soort. Een Amerikaanse dansstudente komt aan in een prestigieuze, Duitse dansacademie en ontdekt daar een reeks brutale moorden. De Italiaanse film van 1977 kreeg twee jaar geleden nog een remake met een soundtrack van Thom Yorke.

4) Mao’s Last Dancer

Maos last dancer

Stel je voor dat je op elfjarige leeftijd weggerukt wordt van alles wat je kent om een balletopleiding te volgen. Het overkwam de Chinese Li Cunxin tijdens het regime van Mao. Een aantal jaren later mag hij drie maanden stage volgen bij het Houston Ballet in de VS en maakt hij kennis met de westerse cultuur. De film is gebaseerd op de autobiografie van de echte Li en kreeg veel lof voor de prachtige balletuitvoeringen die hij rijk is.

5) Black Swan

Black swan

Black Swan is de bekendste film uit het lijstje, al is het maar omdat de hoofdrol - gespeeld door Natalie Portman - bekroond werd met een Oscar voor Beste vrouwelijke actrice. De film is een trip door de psyche van een jonge ballerina die diep moet gaan voor de rol van Zwanenkoningin.

6) Ballet 422


Ballet 422

Altijd al willen weten hoe een groot balletgezelschap zich voorbereid op een nieuwe show? Waan je een vlieg in de repetitieruimte van het New York City Ballet in de documentaire Ballet 442. De film volgt de jonge choreograaf Justin Peck terwijl hij een nieuw stuk uitwerkt van begin tot einde. Respect.

25 mei 2020

Gerelateerde tips