6 belevenissen voor wielerliefhebbers

6 belevenissen voor wielerliefhebbers

Telkens we op een verloren zondag Michel Wuyts poëtisch horen worden op tv, weten we het: de lente komt eraan. En de koers. Laat dat al een kunstvorm op zich zijn, toch zijn er ook heel wat culturele evenementen die over de wielersport gaan.

1. Heeren, vertrekt! Beklijvende wielergeschiedenis

'Heeren, vertrekt!' Zo luidde het startschot van de allereerste Ronde van Vlaanderen, in 1913. De gelijknamige inlevingstentoonstelling kijkt terug op onze rijke koersgeschiedenis: bruingebrande topatleten, hightech-fietsen en bonte wielertruitjes, maar ook opwinding, wanhoop, eenzaamheid, pijn en woede.

Beleef de overwinningsroes van wielerheld Roger Decock in Parijs-Nice 1951 en doorsta de angsten van de legendarische wielerdokter Yvan Vanmol na de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers.

2. Coureur: portret van een wielerbelofte

Coureur is het filmportret van een jonge wielerbelofte. Felix' vader Mathieu ziet in zijn zoon een kans om zijn eigen mislukte wielerdromen waar te maken. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen Felix echter parten.

Regisseur Kenneth Mercken debuteerde in 2018 met deze semi-autobiografische film: in 2000 werd hij zelf Belgisch kampioen bij de elite zonder contract.

3. KOERS. Museum van de Wielersport

Koersfanaten zullen in KOERS. in Roeselare kirren van plezier. Beklim een kasseimuur van 90°, bewonder uitzonderlijke trofeeën, getuigenissen en beklijvende actiebeelden en een regenboog van wielercollectiestukken.

Bovendien is het wielermuseum een ideale uitvalsbasis voor fietsers. Vlak naast het KOERSkaffee vind je fietslockers, oplaadpunten voor elektrische fietsen en douches.

4. In het Wiel van Eddy Merckx

Sportimonium haalt alles uit de kast voor een digitaal belevingsparcours in het zog van wielerheld Eddy Merckx. Je beleeft legendarische koersmomenten van Eddy en andere wielergoden, met leuke opdrachten, films, foto's uit de oude doos en heldhaftige verhalen.

Zit je liever zelf op de fiets? Volg vanaf Sportimonium drie prachtige fietslussen doorheen de Rupelstreek, het Vaartland of de Groene Gordel.

5. Velodroom: fietsaffiches uit de belle époque

Eind 19de eeuw was de fiets een ware rage, een beetje zoals speedpedelecs vandaag. Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche.

Ze schakelen bekende kunstenaars in, zoals Henri de Toulouse-Lautrec. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches, adembenemend in formaat, kleur en design.

6. Radio Koers: ode aan de koers

Sporza-verslaggever Christophe Vandegoor ademt koers. In Radio Koers sleurt hij je live mee in een massasprint vol wielerverhalen, vergezeld door zijn basgitaar. Tegelijk krijg je een uniek beeld achter de schermen van de koers. Een ode aan de verbeelding, op zoek naar kippenvel.

25 februari 2020
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips