Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

6 keer cultuur op onverwachte plaatsen

6 keer cultuur op onverwachte plaatsen

Wil je eens iets anders zien dan een standaard museum? Hieronder hebben we de zes meest unieke locaties opgesomd om aan je dagelijkse dosis cultuur te komen.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

In de darmen van een mens

CasAnus, Verbeke Foundation, Westakker, Kemzeke

Sommigen noemen het de trots van België, anderen vinden het afschuwelijk. Ondanks dat de meningen verdeeld zijn kunnen we wel besluiten dat dit veruit de origineelste plaats in België is om cultuur te beleven.

Als je het nog niet doorhad, is het kunstwerk een gigantische replica van het spijsverteringsstelsel. Maar er zit meer achter het kunstwerk dan je denkt.! Het is ook een exclusief appartement waarin je met 2 personen kan overnachten. En als je dan toch bij de Verbeke Foundation bent, kan je beter ineens heel hun collectie bekijken!

In een grot

Natuurhistorisch Museum Boekenberg, Boekenbergpark

Op het eerste zicht lijkt dit museum gewoon een oude grot die de tand des tijds heeft doorstaan. Maar niets is minder waar. De grot is in de 19de eeuw gebouwd door de kasteelheer van het Boekenbergpark en is het grootste kunstmatige grottencomplex van West-Europa. Het oorspronkelijke doel van de grot was om de gasten van de kasteelheer te entertainen maar sinds 1963 zijn de grotten omgetoverd tot een museum. Het museum dient ook als toevluchtsoord voor vleermuizen.

In het museum lijkt het wel of je terug in de tijd bent gegaan. Het museum focust voornamelijk op de prehistorie, archeologie en paleontologie. Zo bevat hun vaste collectie onder andere prehistorische wapens, fossielen en beenderen.

In een park

Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, Antwerpen

Het Middelheimmuseum is het perfecte museum om te bezoeken nu de Lente (bijna) in het land is. Hier gaan kunst en natuur hand in hand. Wat heb je eigenlijk meer nodig dan dat? En als het dan toch slecht weer zou zijn op de dag van je bezoek, dan kan je altijd hun collectie online bekijken.In totaal bezit het Middelheimmuseum zo’n 1800 kunstwerken. Het merendeel van deze collectie wordt echter niet getoond voor het publiek, ze zijn zorgvuldig opgeborgen in depots. 300 van deze kunstwerken staan tentoongesteld in het park en in het collectiepaviljoen worden de 50 mooiste kunstwerken uit de depots tentoongesteld.

In een kerk

O.L.V.-kerk museum, Mariastraat -, Brugge


Je hoeft niet gelovig te zijn om deze kerk te bezoeken want de adembenemende kunstwerken in de kerk zijn al een reden genoeg. Bovendien is het de tweede grootste bakstenen kerktoren ter wereld met een hoogte van 115,5m.

De prachtige toren is gebouwd in de 13de eeuw. Het bevat tal van schilderijen en sculpturen van rond dit tijdperk. Het prachtstuk van de kerk is het beeldhouwwerk ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo. Buiten kunstwerken is de kerk nog gedecoreerd met beschilderde grafkelders en paalgraven van rond de 14de/15de eeuw.

Op een luchthaven

Stampe & Vertongen Museum, Luchthavenlei 1, box 3, Antwerpen

Moet je binnenkort wat tijd doden voordat je het vliegtuig instapt? Of ben je gewoon gefascineerd door luchtvaart? Dan is het Stampe & Vertongen museum de perfecte keuze voor jou.

Het museum is gelegen naast de luchthaven van Antwerpen en is vernoemd naar de luchtvaartpioniers Jean Stampe en Maurice Vertongen. Beiden speelden ze een cruciale rol in de ontwikkeling van de luchthaven van Antwerpen. Ze hadden hun eigen vliegschool en produceerden ook zelf vliegtuigen.


In het museum leer je iets bij over de Antwerpse luchtvaartgeschiedenis en de vliegtuigen die ze een eeuw geleden gebruikten. Er staan zowel talloze replica’s uit beide wereldoorlogen als vliegtuigen gemaakt door Stampe & Vertongen zelf. Ook is er een versie van hun fabrieken gereconstrueerd in het museum. Na je bezoek heb je heel wat leuke weetjes bij de hand als je het vliegtuig instapt.

In een steenbakkerij

‘t Geleeg, Noeveren 196, Boom

‘t Geleeg is een oude Steenbakkerij van de Rupelstreek dat nu dient als een museum. De eerste vermelding van deze steenfabriek gaat terug tot 1346 maar het kan zelfs zijn dat de fabriek er al langer staat. Het gebouw van de steenbakkerij is blijven staan zodat het er exact uitziet als enkele eeuwen geleden toen de fabriek nog functioneerde.


Gerelateerde tips