Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 Belgische tracks gesampled door buitenlandse supersterren

7 Belgische tracks gesampled door buitenlandse supersterren

Het is de Week van de Belgische Muziek. 7 dagen lang wordt het muzikaal talent van eigen bodem in de spotlights gezet. Dat Belgische muziek van wereldniveau is, bewijzen acts als Stromae, Angèle, Soulwax en Lous and The Yakuza.

Niet elke artiest is hetzelfde lot van de mondiale doorbraak beschoren. Dat betekent echter niet dat hun muziek België niet op de wereldkaart heeft gezet.

Van de volgende zeven artiesten werden stukjes uit hun muziek gebruikt ('gesampled') in tracks van buitenlandse supersterren. Tijd om deze Belgen de nodige credit te geven!

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

1) Cos

Song: L'Idiot Leon (1976)
Gesampled door: Action Bronson
In: Gateway to Wizardry (2012)

Hoe komt een rapfenomeen als Action Bronson in hemelsnaam terecht bij de experimentele Brusselse 70's progrockband Cos? Geen hond die het weet.

Vast staat wel dat het repertoire van Cos bezaaid is met sonisch interessante zijsprongetjes die gedroomd samplemateriaal zijn. 'L'Idiot Leon' is een laidback nummer waarin na 9 minuten plots een moddervette gitaarriff passeert. Het is die riff die Action Bronson verwerkt in 'Gateway to Wizardry'.

'L'Idiot Leon' staat op 'Viva Boma' (niks te maken met FC De Kampioenen of patatten en saucissen), een plaat waar je vandaag gemiddeld zo'n €135 voor moet neertellen.

Luister zelf:

2) 2 Unlimited

Song: Get Ready For This (1991)
Gesampled door: Kylie Minogue
In: I Guess I Like it Like That (1991)

Toegegeven: 2 Unlimited is een Belgisch-Nederlandse formatie. Maar het zijn de beats die gesampled worden, en die werden verzorgd door de Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde.

Op basis van verkoopcijfers is deze eurodanceband de succesvolste vaderlandse popact in de geschiedenis. Je kent vast en zeker hun oorwurm 'No Limit'. Hun eerste single 'Get Ready For This' was ook meteen een voltreffer, het nummer bereikte in 1991 de hitlijsten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Dat was ook Kylie Minogue, een van de grootste popsterren ooit, niet ontgaan. Nog in datzelfde jaar samplede zij het Belgisch dancenummer in haar 'I Guess I Like It Like That'.

Luister zelf:

3) T99

Nummer: Anasthasia (1991)
Gesampled door:
Chase & Status feat Novelist
In:
NRG (2012)

Daar is ie weer: Phil De Wilde. De Antwerpse producer had naast 2 Unlimited ook een ander project: T99.

'Anasthasia' is het bekendste nummer van dat collectief. Het was een bescheiden hitje in 1991 dat vandaag vooral voortleeft als populair samplenummer. Meer dan 100 artiesten gebruikten de karakteriserende beat in hun eigen track.

Bekendste naam in die lijst is Chase & Status. De drum & bass-legendes gebruikten het in hun energetische track 'NRG', een samenwerking met de Britse grime MC Novelist.

Luister zelf:

4) The Chakachas

Song: Jungle Fever (1972)
Gesampled door: Public Enemy
In: Cold Lampin' With Flavor (1988)

De opzet van 'Jungle Fever' was een latinoversie maken van Serge Gainsbourgs 'Je t'aime... moi non plus'. Uiteindelijk bleef enkel het gekreun uit het origineel over.

Net door dat gekreun werd het nummer geband door de BBC. Amerika was dan weer wel mee: 'Jungle Fever' schopte het tot plaats 8 in de Billboard Hot 100 en er werden meer dan 1 miljoen platen van verkocht.

Een van die exemplaren werd (vermoedelijk) gekocht door een lid van Public Enemy. Zij sampleden 'Jungle Fever' immers op een nummer uit 'It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back', een van de meest invloedrijke hiphopalbums ooit gemaakt.

Het is een eerder subtiele sample, maar The Chakachas werden er wel voor gecredit.

Luister zelf:

5) Placebo

Song: Humpty Dumpty (1971)
Gesampled door: J Dilla
In: Love Jones (2006)

Nee, niet de Britse Placebo van 'Every You Every Me' of 'Song To Say Goodbye'. We hebben het hier wel degelijk over een vrij iconische (en helaas relatief vergeten) Belgische jazzband uit de jaren '70.

J Dilla, een van de grootste hiphopproducers ooit, was Placebo alvast niet vergeten. De helaas overleden legende moet grote fan geweest zijn van de Belgische jazzmuzikanten, hij gebruikte tweemaal een sample van Placebo.

In 'Dewitt To Do It', een unreleased track, verwerkte hij het nummer 'Bolkwush'. In het nummer 'Love Jones' herken je dan weer 'Humpty Dumpty'.

Luister zelf:

6) Lazy Jay

Song: Float My Boat (2009)
Gesampled door:
Azealia Banks
In: 212 (2011)

De grens tussen samplen en schaamteloos pikken is soms flinterdun. De gebroeders Jef en Toon Martens uit Hoogstraten schrokken zich een hoedje toen ze voor het eerst '212' hoorden van de controversiële rapster Azealia Banks.

'212' had namelijk verdacht veel weg van 'Float My Boat', een track van hun electro-houseproject Lazy Jay. Banks had het nummer zonder toestemming gebruikt. Uiteindelijk kwam ze met de broers tot een deal: '212' werd een song van Azealia Banks featuring Lazy Jay.

Daar bleef het echter niet bij. Gesterkt door de impact van '212' trokken de broers richting Hollywood om er een idee te pitchen. Met resultaat. In 2014 produceten ze het nummer 'Scream & Shout' van will.i.am & Britney Spears. Niet slecht voor twee kempenzonen.

Luister zelf:

7) Jacques Brel

Song: Au Suivant (1964)
Gesampled door:
Beck
In:
Broken Train (1999)

Behoeft Jacques Brel nog een introductie? De zanger werd in Wallonië verkozen tot Grootste Belg (Vlaanderen ging voor Pater Damiaan). Zijn songs werden gecovered door David Bowie, Frank Sinatra, en Nina Simone. Het moge duidelijk zijn: Brel is een icoon.

De muzikale duizendpoot Beck bracht in '99 een ode aan de Belg door diens 'Au Suivant' in een aanstekelijk funkjasje te gieten.

Luister zelf:

Gerelateerde tips