Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 expo’s die het voorjaar kleuren

7 expo’s die het voorjaar kleuren

Een plek om even te ontsnappen aan de buitenwereld. Het museum was dat altijd al, maar vandaag misschien nog iets meer dan ooit.

Voor zij die hun cultureel hart willen ophalen, presenteren wij dit overzicht van de zeven meest spraakmakende tentoonstellingen van het voorjaar.

Popart-reus in Bergen

Popart en Roy Lichtenstein, dat zijn bijna synoniemen. Lichtenstein is het icoon van de stroming die de massaconsumptie in het Amerika van de jaren '60 afbeeldde en tegelijk ook bekritiseerde. Zijn vrouwelijke stripfiguren vormen het gezicht van die immens populaire beweging.

Het BAM in Bergen pakt uit met Multiple Visions, een retrospectieve met een honderdtal werken van de reus van de Amerikaanse popart.

Uiteraard is er veel aandacht voor zijn kleurrijke experimenten met gebruiksvoorwerpen uit de consumptiecultuur, de reclamewereld, stripkunst en vrouwelijke figuren. Maar de expo heeft ook enkele verrassingen in petto. Zo zijn er ook minder bekende beeldhouwwerken, spandoeken en zelfs wandtapijten te bezichtigen. (tot 18/4)

Vlaamse 'popart'-meester in BOZAR

Je kan er eindeloos over discussiëren, maar het werk van Roger Raveel kan je tot op een zekere hoogte beschouwen als Vlaamse popart. Hoe Raveel voorwerpen uit de dagdagelijkse werkelijkheid presenteert op een figuratieve manier met felle kleurvlakken, schreeuwt popart.

De insteek is het grote verschil. De Amerikaanse popart beeldt dagdagelijkse voorwerpen (zoals soepblikken of Disneyfiguren) af om de consumptiemaatschappij te bekritiseren. In het werk van Raveel worden die alledaagse voorwerpen gepresenteerd om net die alledaagse werkelijkheid te fêteren.

Popart of niet, vast staat dat Roger Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de 20e eeuw. In 2021 zou de meester 100 jaar geworden zijn, de perfecte aangelegenheid voor BOZAR om een overzichtstentoonstelling te wijden aan zijn veelzijdig werk.

Ben je van plan om BOZAR vroeger te bezoeken? Hou er rekening mee dat het museum voorlopig de deuren gesloten heeft tot 25 januari vanwege een brand.

Uitgetinderd?

Tinder, bumble en badoo beu? Ga eens op (blind) date in het Snijders & Rockoxhuis. In Blind Date. Portretten met blikken en blozen kom je oog in oog te staan met figuren uit de renaissance en barok.

De expo belicht de portretkunst in al zijn facetten en is vooral een ode aan de portretcultuur waar onze contreien om geroemd werden. In de vijftiende eeuw trok elke Italiaanse mecenas namelijk naar het Noorden om hier hun selfie vast te leggen.

Mannenmode

Primeuralarm in Brussel: voor het eerst in België presenteert een modemuseum een tentoonstelling (Masculinities) over de kleerkast van de man.

De tentoonstelling behandelt de evolutie van de 'grote mannelijke verzaking' uit de 18de eeuw, over het kostuum en de stropdas, tot de androgyne mode van vandaag. Het wordt duidelijk dat deze overgang ook een weerspiegeling is van de evolutie van het begrip mannelijkheid.

Als dat je nog niet over de streep getrokken heeft, doet dit imposant lijstje ontwerpers wiens werk je kan bewonderen in de expo dat wel: Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Jean Paul Gaultier, Giorgio Armani, Comme des Garçons, en Vivienne Westwood. De crème de la crème van de fashionwereld.

Lichtfestival in Villa Empain

Toen zei Stichting Boghossian: 'Laat er licht zijn.' En toen was er licht. Meer bepaald: een expo rond het idee van 'licht'. Met negentien kunstenaars (uit alle hoeken van de wereld) verdeeld over evenveel ruimtes in de prachtige art-decovilla Villa Empain.

Het resultaat van deze schepping heet The Light House en is - jawel - goddelijk goed. (tot 18/04)

Walker Wonderland

Een expo getiteld Wonderful Things, om enige bescheidenheid zit de Britse modefotograaf Tim Walker niet verlegen. En waarom zou hij ook. De 150 werken die hij tentoonstelt in C-Mine zijn dat net dat: wonderbaarlijke dingen.

Wonderful Things opende voor het eerst in het Victoria and Albert Museum in Londen, en is ook geïnspireerd op de collectie van dat prestigieuze museum. Dankzij het grote succes werd daar vervolgens een wereldtournee aan gebreid, en Genk is de eerste stop.

De tentoonstelling omvat portretten van onder meer popdiva Grace Jones en auteur Margaret Atwood (The Handmaid’s Tale). Ze laat zich het best omschrijven als extravagant, romantisch en feeëriek, om maar een paar kernwoorden te noemen.

Discoballen, kerstbomen en postzegels

Je verwacht het niet, maar It Never Ends part 2 is de vervolgtentoonstelling van It Never Ends part 1, dat afliep in december 2020. Opnieuw worden de sleutels van KANAL - Centre Pompidou (een voormalige Citroëngarage) aan de Zwitserse kunstenaar John M Armleder gegeven.

De carte blanche is een gedurfd experiment, maar was in deel 1 wel een groot succes. Mede dankzij de bombastische ruimtes vol levensgrote discoballen en opgehangen kerstbomen.

Even goed was er extreem minimalisme. Voor de installatie None of the Above werden 50 kunstenaars uitgenodigd een werk te maken met maximaal de grootte van een postzegel. Van de toeschouwer werd verwacht actief op zoek te gaan naar deze werken.

Uitdagend dus. Benieuwd wat Armleder bekokstooft heeft voor deel 2!

Meer expotips?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van museumpas.

Gerelateerde tips