Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 films en series over de Eerste Wereldoorlog

7 films en series over de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog herdenken kan ook thuis: deze indrukwekkende films en series nemen je mee naar de modderige loopgraven en tonen de gruwel van de oorlog.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

1. Paths of Glory: een antimilitaristisch meesterwerk

Frankrijk, 1916: Franse soldaten bevechten de Duitse troepen in een genadeloze loopgravenoorlog. Kolonel Dax krijgt het bevel om een zwaar beveiligde Duitse heuvel in te nemen - een zelfmoordmissie. Het offensief draait uit op een fiasco, en om hun eigen vel te redden willen de Franse generaals (die gedurende de hele film in een weelderig paleis vertoeven) drie soldaten ter dood veroordelen, als voorbeeld. Dax neemt hun verdediging op zich en doet er alles aan om hun executie te voorkomen.

Paths of Glory is antimilitaristisch meesterwerk, dat een ontnuchterende kijk geeft op de ironie van een leger in oorlogstijd. Regisseur Stanley Kubrick veroorzaakte in 1957 heel wat commotie met zijn film: in Frankrijk was de film zelfs tot 1975 verboden, omdat het Franse leger erin belachelijk gemaakt zou worden.

2. 1917: een race tegen de klok

Twee jonge Briste soldaten, Schofield en Blake, worden op een belangrijke missie gestuurd: ze moeten een boodschap overhandigen aan kolonel Mackenzie. Die staat immers op het punt om met zijn bataljon de Duitse stellingen aan te vallen, maar weet niet dat de Duitsers zich intussen hebben teruggetrokken: een aanval zou de zekere dood betekenen van 1600 soldaten, waaronder de broer van Blake. Wat volgt is een bloedstollende race tegen de klok en dwars door vijandig terrein ...

Het bijzonderste aan 1917 is niet het spannende verhaal en ook niet de indrukwekkende shots, maar wel het feit dat de film werd opgenomen in één enkel shot (of zo lijkt het toch). Zo word je als kijker volledig ondergedompeld in het verhaal en de onvoorspelbare tocht van de twee soldaten.

3. Lawrence of Arabia: een andere kant van de oorlog

T.E. Lawrence is een Britse Luitenant in Caïro. Hij wordt van daaruit naar Arabië gestuurd om de verschillende Arabische volkeren te verenigen tegen Turkije, dat zich in de oorlog aan Duitse kant heeft geschaard. Tegen alle verwachtingen in slaagt hij erin om hun respect te winnen, een strijdmacht te vormen en de Ottomanen enkele zware slagen toe te brengen.

Lawrence of Arabia is een klassieker die elke filmliefhebber gezien moet hebben. Lawrence (die overigens echt heeft bestaan) neemt je vier uur lang mee op een epos dwars door de woestijn en belicht zo een andere kant van de Eerste Wereldoorlog, die zich niet alleen in de loopgraven in het Westen afspeelde.

4. Blackadder goes forth

Blackadder is een satirische sitcom over de geschiedenis van Groot-Brittanië: Rowan Atkinson speelt het hoofdpersonage Blackadder, dat elk seizoen opduikt in een andere historische periode. In het vierde en laatste seizoen wordt de Eerste Wereldoorlog onder de loep genomen. De egoïstische en laffe Blackadder is in de loopgraven aan de Westhoek verzeild geraakt en doet er alles aan om niet op het slagveld gestuurd te worden, met alle hilariteiten van dien.

5. Un long dimanche de fiançailles: liefde in tijden van oorlog

Mathilde wacht hopeloos op haar verloofde Manech, die naar het front vertrokken is. Tot ze een brief krijgt met de boodschap dat hij gesneuveld is: samen met vier andere soldaten is hij het niemandsland in gestuurd, als straf wegens zelfverminking. Mathilde wil echter niet geloven dat Manech dood is en gaat op zoek naar de waarheid.

Un long dimanche de fiançailles is een mooi romantisch drama met Audrey Tautou in de hoofdrol, die je ongetwijfeld ook kent als Amélie Poulain. Niet alleen word je zo meegesleept door het liefdesverhaal (in scherp contrast met de gruwelen van de oorlog), ook visueel is de film prachtig om naar te kijken.

6. In Vlaamse Velden: een verscheurd gezin

Marie Boesmans is vijftien wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Haar broers trekken naar het front, haar huis wordt bezet door Duitse soldaten en haar vader ziet zijn kans schoon om professor te worden aan de door de Duitsers gesteunde universiteit - tot woede van hun dorpsgenoten. Marie zelf wil graag dokter worden, en belandt uiteindelijk ook aan het front als verpleegster.

In Vlaamse Velden is een meeslepende serie van eigen bodem, over een gezin dat hopeloos probeert om te overleven tijdens de oorlog. Je ziet klasbakken als Barbara Sarafian en Wim Opbrouck, maar ook de doorbraak van jonge acteurs als Lize Feryn en Matthieu Sys.

7. Ten Oorlog: de echte verhalen

Liever de echte verhalen? In Ten Oorlog bewandelt Arnout Hauben de volledige frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, van Nieuwpoort tot Gallipoli in Turkijke. Onderweg gaat hij op zoek naar overblijfselen van de Groote Oorlog, en de laatste getuigen - met een hoop onwaarschijnlijke verhalen als resultaat.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips