Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 griezelfilms voor beginners

7 griezelfilms voor beginners

Geen fan van horror, maar wel zin in wat halloweensfeer? Deze filmklassiekers zijn spannend maar bezorgen je geen nachtmerries voor de rest van je leven.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

1. Gitzwarte eighties-humor: Beetlejuice (1983)

Barbara en Adam verongelukken met hun auto maar komen nadien 'gewoon' thuis als geesten. Het is uiteraard niet naar hun zin als een nieuwe familie hun huis komt bewonen. Ze proberen de nieuwe bewoners te verjagen maar hun spookkunsten blijken niet griezelig genoeg. Ze schakelen vervolgens een bio-exorcist in: een geest die levende mensen verjaagt.

Beetlejuice van Tim Burton is eerder een gitzwarte komedie dan horror, maar dat maakt het een prima opstapje. Dan kan je toch zeggen dat je naar een film met geesten hebt gekeken. Geniet bovendien van een geweldige Alec Baldwin, Geena Davis, Winona Ryder en Michael Keaton.

2. Griezelen voor watjes: The Nightmare Before Christmas (1993)

Jack Skellington is Pompoenkoning van Halloween Town. Uit verveling laat hij de Kerstman ontvoeren uit Christmas Town om in eigen dorp Kerstmis te vieren, voor de verandering.

Nog meer Tim Burton, dit keer met een animatiefilm, bijna volledig gemaakt met stop-motiontechniek. De setting bevat elementen uit het griezelgenre, maar dankzij de muziek, de personages en de humor is dit absoluut geen enge film. Desalniettemin een meesterwerkje.

3. Suspense in de ruimte: Alien (1979)

De zeven bemanningsleden van ruimteschip Nostromo vinden per abuis alien-eieren op een onbekende planeet. Een onfortuinlijke astronaut wordt aangevallen door een baby-alien en tegen alle protocollen in wordt hij met alien en al aan boord gehaald. Dat hadden ze beter niet gedaan, want het vervolg is een bloedstollend kat-en-muisspel tussen een vreselijk realistisch en slijmerig wezen en de uitdunnende crew.

Ondanks de prille special effects uit de jaren 70 is dit een ijzingwekkende prent met een (bijna letterlijk) onsterfelijke Sigourney Weaver. Je zit gegarandeerd twee uur lang op het puntje van je stoel.

4. De horror van wat niet getoond wordt: The Blair Witch Project (1999)

Drie filmstudenten verdwijnen in een Amerikaans dorpje, waar ze een documentaire wilden maken over de legende van een heks. Een jaar later wordt hun camera met beelden teruggevonden: getuigenissen van bewoners over een man die behekst is en kinderen vermoordt in het bos, de studenten die vreemde voorwerpen vinden en overnachten in het bos, een huis met bebloede kinderhandjes en meer fraais.

Zo werd The Blair Witch Project uitgebracht: als een waar gebeurd verhaal met gevonden filmmateriaal. De hype en het succes waren navenant. Hoewel er weinig of niks griezeligs te zien is, is de film door de kracht van de suggestie best eng voor wie niet veel gewend is.

5. De toekomst voorspelt weinig goeds: Black Mirror

De griezeligste verhalen zijn degene die echt zouden kunnen gebeuren. Dat is het uitgangspunt van Black Mirror: een tv-serie die bestaat uit op zichzelf staande afleveringen die je gerust films mag noemen. De makers gaan aan de slag met technologie en artificiële intelligentie, en vooral wat er kan gebeuren als we er te ver mee gaan of iemand er misbruik van maakt.

Zoals in Hated in the Nation: bijen zijn uitgestorven en vervangen door vliegende mini-robotjes, om de biodiversiteit in stand te houden. Maar dan neemt iemand digitaal de controle over de gehele bijenpopulatie over om er een heel sadistisch spel mee te spelen.

Hated in the Nation is de laatste aflevering van seizoen 3. Tip: het hele seizoen 4 is ook ijzersterk én ijzingwekkend.

6. Lachen met het genre: Scream (1996)

Scream is een van de bekendste en meest succesvolle horrorfilms uit de geschiedenis. In de legendarische openingsscène wordt Drew Barrymore opgebeld en vermoord door een seriemoordenaar met het intussen al even legendarische witte schreeuw-masker. Zijn volgende doelwit is tiener Sidney, die steeds kan ontkomen terwijl haar klasgenoten een voor een worden afgeslacht.

Ondanks die bloederige premisse blijft de film al met al vrij luchtig. De personages maken geregeld meta-opmerkingen over horrorfilm-clichés en de situaties waarin ze zichzelf bevinden. Kenners van het genre zullen ook verschillende verwijzingen opmerken naar andere horrorfilms.

7. Psychologische spelletjes: Silence of the Lambs (1991)

Een jonge vrouw en een psychopatische kannibaal. Het zouden de ingrediënten van een gore B-film kunnen zijn, maar in Silence of the Lambs vormen ze de basis van een ijzingwekkende psychologische thriller. Geen typische horror dus, maar wel enge personages en mind games die vast nog enkele dagen in je hoofd blijven spoken.

Jodie Foster speelt Clarice, een onervaren FBI-agente die Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) in de gevangenis moet overtuigen om mee te werken aan de zoektocht naar een meedogenloze seriemoordenaar. Hannibal the Cannibal is naast psychopaat namelijk ook een uiterst intelligente psychiater. Een spannend psychologisch spel tussen Foster en Hopkins ontvouwt zich - de twee kregen terecht allebei een Oscar voor hun rol.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

JokeVan der maelen

Ik had er ook meer van verwacht.

Gerelateerde tips