Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 out-of-the-box musea in Vlaanderen en Brussel

7 out-of-the-box musea in Vlaanderen en Brussel

Als je denkt dat musea saai zijn, dan heb je het mis. Een museum is veel meer dan oude brol. Wij willen het cliché rechtzetten en selecteerden de meest unieke musea van Vlaanderen en Brussel waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Ze zijn bovendien gratis te bewonderen met de museumpas. Met deze pas kan je één jaar lang alle deelnemende musea in heel België gratis bezoeken, en dat zo vaak je maar wil.

GardeRobe Manneken Pis

Zoals de naam al doet vermoeden kom je in dit museum alles te weten over de bekendste Brusselaar aller tijden. Het klein maar fijn museum is gewijd aan het fashionistagehalte van symbool van de hoofdstad. Je kan er zijn diverse garderobe bewonderen.

Garde Robe MP

Wie o wie had het formidabele idee om een museum toe te wijden aan kostuums, gedragen door een klein plassend standbeeld? Dit kan uiteindelijk enkel in ons Belgenland.

Ontdek de hele garderobe in het hartje van Brussel, een paar stappen van de fontein vandaan.

Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is volledig gewijd aan het dagelijks leven. Geen fancy schilderijen of saaie historische informatie. Neen, het museum belicht het dagelijkse leven in de twintigste eeuw en bezit een duizelingwekkende collectie aan banale voorwerpen: van retroblenders tot oldschool koffiemolens.

Huisvanalijn

Alle voorwerpen vertellen op hun eigen manier de kleine en grote verhalen van het leven. Je leert er meer over de gewoontes, tradities en rituele uit het verleden. Een mooie trip down memory lane.

Eperon d'Or

Wat hebben borstels en schoenen met elkaar gemeen? Niks? Geen sprake van. De stad Izegem is de link. In de borstel- en schoenenstad bevindt zich het Eperon d’Or museum waar beide ambachten worden gevierd.

Eperondor

Het museum bevindt zich in een prachtig fotowaardig Art Deco gebouw en neemt je mee op een eigenzinnige reis door de geschiedenis van borstels en schoenen. Je krijgt ook meer inzicht in de geschiedenis van industrialisatie van de stad.

Middelheimmuseum

Ook zo'n nood aan ontspanning en rust? Dan is het Middelheimmuseum in Antwerpen iets voor jou. Het openluchtmuseum verdient een plaatsje op de lijst door zijn unieke collectie.

Middelheim

Het museum zonder dak bevat uiteenlopende kunstobjecten met zowel vaste als tijdelijke kunstvoorstellingen. Een kromme boot of een groot containersculptuur, het is moeilijk om een favoriet kunstwerk te kiezen.

Het Middelheimmuseum is bijzonder omdat de kunst mooi is ingeplant in een prachtig park. Perfect voor een herfstwandeling!

Art & Marges Museum

Het Art & Marges Museum bevindt zich in de Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel, en beschikt over een originele verzameling aan kunstwerken. Wat het museum zo uniek maakt is dat het gewijd is aan outsiderkunst.

Art et marges musée

De kunstwerken werden namelijk gecreëerd door kunstenaars met een mentale beperking of die opgenomen zijn in een psychiatrische instelling. Ook selfmade schilders krijgen een plaatsje in de collectie.

Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is een oude psychiatrische instelling dat informatie bijhoudt over hoe men in de middeleeuwen onmenselijke praktijken voerden op krankzinnigen en hoe vrouwen werden vervolgd als heksen.

Dr Guislain

Het museum dat vernoemd is naar zijn oprichter, Jozef Guislain, bevat aangrijpende maar zeker ook absurde (waargebeurde) verhalen die tot je verbeelding spreken door middel van talrijke foto’s, objecten en installaties. Onder andere een angstwekkende zaagmachine, die gebruikt werd bij operaties om de tip van een schedel af te zagen, maakt van de voormalige psychiatrische instelling een creepy plek.

Karrenmuseum

Je raadt het vast al: het Karrenmuseum is volledig gewijd aan - jawel - karren. Duik in het verleden van het niet-gemotoriseerd transport via de verzameling van meer dan driehonderd wagens, karren en koetsen.

Karrenmuseum

Uiteindelijk is het Karrenmuseum meer dan alleen een museum over karren. Door het openluchtmuseum wandel je langs de collectie voertuigen maar leer je ook over het vroegere dorpsleven alsook ambachten zoals houtbewerking of metaalbewerking.

Het museum probeert een brug te slaan tussen het heden en het verleden aan de hand van interactieve workshops en infosessies.

19 november 2019
MichèleLévêque

Muziek, kunst en cultuur. Schiet maar raak! Interesse en kennis alom, eendert welke smaak!

Gerelateerde tips