Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 verbluffende documentaires uit het beste van Docville

7 verbluffende documentaires uit het beste van Docville

Op het documentairefestival Docville in Leuven kom je altijd een beetje meer te weten over hoe onze planeet en haar bewoners in elkaar zitten. Het beste uit 15 edities staat nu online op streamingdienst Dalton voor maar €4 per film. Wij raden er 7 aan om te kijken tijdens het wachten op de uitgestelde zestiende editie in september.

20.000 Days on Earth

Kruip op de achterbank terwijl Nick Cave je door een fictieve versie van zijn 20 000ste levensdag gidst. Waar haalt een van de geniaalste songschrijvers allertijden zijn inspiratie en waar is hij bang voor?

Blackfish

Wilde dieren opsluiten om bekeken te worden door groepen mensen die er een kaartje voor kopen, is op z'n minst gezegd controversiëel. In het geval van walvissen zoals orka's heb je het over een van de slimste diersoorten ter wereld, met complexe sociale vaardigheden die lijken op die van de mens.

In deze beklijvende documentaire zie je hoe orka's traumatiserend gevangen worden, tientallen jaren in een veel te klein hok worden opgesloten en kunstjes moeten opvoeren om niet nog meer mishandeld te worden door de attractieparken waar ze verblijven.

Si-G

Si-G woont in Molenbeek, is dertien jaar oud en wil rapper worden. Ze komt in contact met Omar G aka Zwangere Guy en plots lijkt haar droom dichterbij dan ze dacht.

Rabot

De Rabotwijk in Gent werd in de jaren '70 een thuis voor arbeiders van de stad maar al snel tuimelden de bewoners van de appartementsblokken in de armoede. In deze documentaire volgen we de mensen die er nog wonen in de laatste maanden voor de afbraak van de gebouwen waar mensen heen kwamen omdat ze nergens anders een plaats kregen.

My Scientology Movie

Sommigen zeggen dat Scientology een religie is, anderen zouden het als een sekte omschrijven. Legendarische documentairemaker Louis Theroux wilde weten wat er gebeurt achter de schermen bij de cultus maar kwam al snel tot het besluit dat hij nooit zou binnengeraken.

Daarom vroeg hij aan ex-leden om te acteren en maakte op die manier een film met dezelfde technieken die de filmmakers van Scientology gebruiken om mensen te recruteren.

Als je meer wil weten over hoe Louis zijn docu's maakt, kan je hier een gratis master class van Docville kijken met the man himself.

De Leuvense Scene

Begin jaren '70 was Leuven the place to be voor creatievelingen die elkaar vonden in de bruine kroegen en muziekcafés over heel de stad. Het waren de pioniersjaren van de Vlaamse pop en rock. Denk nog maar eens aan deze docu als je nu voor de zoveelste keer hetzelfde nummer door de boxen hoort knallen in een van de bars op de legendarische Oude Markt.

Goden van Molenbeek

Aatos en Amine zijn 6-jarige vrienden in hartje Molenbeek en kibbelen tijdens het spelen over de verzonnen en echte Goden die ze van thuis kennen. En dan wordt hun rustige leventje verstoord door de terroristische aanslag die het hele land in rep en roer zette.

20 mei 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎