Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 verbluffende films over artificiële intelligentie

7 verbluffende films over artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie loste al grote vraagstukken op die de mens niet aankon. Toch blijft AI een mysterieus en abstract concept. Dankzij films als deze ga je de ontastbare technologie omarmen of juist vrezen.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

2001: A Space Odyssey (1968)

Revolutionair, meesterlijk, oogverblindend... Meer dan 50 jaar later praten cinemacollega's en -liefhebbers nog altijd over de moeder der ruimtefilms. De cameratechnieken, decors en special effects waren hun tijd ver voor.

Maar wat het verhaal heel sterk maakt is de voorstelling van de AI-computer HAL 9000. De astronauten zijn zich voor een groot deel van de film van geen kwaad bewust dat HAL de enige is die het échte doel weet van de ruimtemissie. Tot HAL hun twijfels detecteert.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Nog een klassieker in het genre is deze futuristische versie van Pinokkio. David is een robot die de moedersliefde moet vervangen van een kind die in kunstmatige coma ligt. Wanneer de jongen genezen terug thuiskomt, ontstaat er jaloezie en ruzie en uiteindelijk wordt David teruggestuurd naar zijn maker. Maar David geeft niet op en gaat op zoek naar een oplossing om de liefde van zijn mama terug te winnen.

Oorspronkelijk zou Stanley Kubrick, de regisseur van 2001 A Space Odyssey, deze film maken maar zijn ideeën werden doorgegeven aan Steven Spielberg waardoor de film een unieke mix werd van hun typerende stijlelementen.

AlphaGo (2017)

Eeuwenoude bordspellen interessant maken voor een breed publiek is niet makkelijk. Toch is het Netflix gelukt. The Queen's Gambit, een uitstekende fictieserie over schaken, was de afgelopen weken trending.

Go is een nog veel ouder spel met miljoenen fans over de hele wereld. Je probeert een zo groot mogelijk terrein af te bakenen met jouw stenen voor de tegenstander dat kan doen. Het ziet er simpel uit maar er zijn meer speluitkomsten dan atomen in het universum.

Een computer verslaan in schaken is tegenwoordig onmogelijk. Google wilde hetzelfde bereiken met Go-AI en maakte deze documentaire over die uitdaging.

Ex Machina (2014)

Programmeur Caleb mag op bezoek bij CEO Nathan en krijgt de opdracht om zijn AI-robot Ava te evalueren op het nabootsen van menselijk gedrag en emoties. Wat volgt is een verwarrend experiment waar je als kijker twijfelt over wie nu eigenlijk de resultaten wil manipuleren, Ava of Nathan.

Girl Versus (2016)

Lucia loopt weg van een verschikkelijke gebeurtenis uit haar verleden en krijgt onderweg hulp van AI-assistent Alex. Zo kan ze obstakels overwinnen en begint ze beetje bij beetje weer in het leven te geloven.

Her (2013)

Joaquin Phoenix speelt Theodore, een eenzame briefschrijver die zich door zijn scheiding probeert te worstelen. Op een dag koopt hij een nieuw hyperslim besturingssysteem dat je kan bedienen door stemopdrachten. Hij ontwikkelt al snel een intieme band met haar zonder een beeld te hebben van hoe de software eruit zou kunnen zien.

De stem van Samantha het besturingssysteem wordt ingesproken door Scarlett Johansson. Niet makkelijk om enkel je stem te gebruiken om een personage te laten leven maar ze doet dat enorm goed.

I Am Mother (2019)

Wanneer de mensheid is uitgestorven, voedt een robot een kind op in een bunker met als doel de aarde weer te bevolken. Hun unieke band komt in gevaar wanneer blijkt dat er nog iemand anders in leven is.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips