Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

7 Vlaamse boeken die je in het echt kan beleven

7 Vlaamse boeken die je in het echt kan beleven

Deze Vlaamse boeken gebruiken Belgische steden en dorpen als decor. Ontdek waar de verhalen zich ontwikkelen en de personages hun leven leiden.

Black - Dirk Bracke

Dit moderne Romeo en Julia verhaal speelt zich af in de Brusselse wijk Molenbeek. Marie-Evelyne komt via haar neef terecht in een bende: ‘The Black Bronx’. Vanaf dan heet ze ‘Mavela’. Ze wordt verliefd op Marwan, maar hij is lid van de Molenbeekse bende: 1080. Deze verboden liefde is niet zonder gevolgen.

Bracke schetst het leven van kansarme jongeren met migratieachtergrond in Molenbeek. En de harde wereld van straatbendes.

De Kapellekensbaan - Louis Paul Boon

Moedige Ondineke Bosmans wil ontsnappen uit het saaie fabrieksstadje, Aalst. De Kapellekensbaan is dé plaats waar de personages hun leven leiden. Boon bedacht verschillende figuren tot leven die als commentators optreden zoals Tippetotje de schilderes, de Kantieke Schoolmeester, Mossieu Colson 'van tminnesterie', Kramiek en Boons alter ego, de dichter en socialist Johan Janssens.

Lijmen/Het been - Willem Elsschot

Deze dubbele roman vindt plaats in de straten van Antwerpen. De jonge, naïeve Laarmans leert de sluwe zakenman Boormans kennen. Samen geven ze het Wereldtijdschrift uit, voluit Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Dit nep tijdschrift zorgt voor heel veel problemen in de buurt. De twee fraudeurs komen in een rechtszaak terecht met de gehandicapte mevrouw Lauwereyssen.

Het verdriet van België - Hugo Claus

Claus schetst in deze tweedelige roman het leven van Louis Seynaeve die op nonneninternaat zit in Haarbeke. Zijn gezin woont in Halle, dit is een wijk in Kortrijk waar Claus zelf opgroeide. Louis en zijn vier vrienden noemen zichzelf de ‘Vier Apostelen’. In het tweede deel ‘Van België’ ontwikkelt het verhaal zich verder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Groenten uit Balen - Walter van den Broeck

Het arbeidersgezin Debruycker uit Balen participeert in de negen weken durende staking bij het zinkbedrijf Vieille Montagne. De rebelse dochter Germaine wil een beter leven dan haar ouders. Van den Broeck brengt het herkenbare verhaal op humoristische wijze. Groenten uit Balen schetst het gemarginaliseerd leven van een doodgewone Kempische familie.

Brug bij Vielle Montagne Zinkfabriek Wezel 336316 onroerenderfgoed

SMAK - Bavo Dhooge

Gent wordt omgetoverd tot een crimescene. In de straten rond het SMAK kom je niet alleen openlucht kunst tegen, maar ook lijken. Privédetective Pat Somers probeert Gent te redden van vandalisme en moord. De jonge kunstenaar, Arne wil naar de kunstacademie, zijn rijke vader wil dit niet. Arne loopt weg en sinds dan gebeuren er onverklaarbare dingen in de stad. Na het lezen van deze thriller bekijk je een bezoek aan het SMAK anders.

De man die niet schoot - Vincent Merckx

In de drukste winkelstraat van Antwerpen, de Meir, vindt bijna een aanslag plaats. Een onbekende man zwaaide tussen alle shoppers met een pistool, maar gelukkig schoot hij niet. De dader verdween en de stad bleef in shock. Is de angst voor een aanslag erger dan een aanslag zelf? Elke toevallige voorbijganger wordt een mogelijke verdachte. Merckx geeft kritiek op onze paranoïde maatschappij en de paracommando's die paraderen door de straten.

28 augustus 2020