Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

8 steengoede filmsoundtracks

8 steengoede filmsoundtracks

Soundtracks componeren is een vak apart, de muziek kan de film maken of kraken. Sommige regisseurs kiezen voor een verzameling bestaande songs, maar echt interessant is het wanneer het vertrouwen gegeven wordt aan één muzikant of band om de sfeer van de film te vertalen in muziek. Hier zijn acht soundtracks die behoren tot die tweede categorie en ook los van hun bijhorende film meesterwerken zijn.

Eddie Vedder - Into The Wild (2007)

De ultieme klassieker. Deze soundtrack zorgde voor de grote doorbraak van de solocarrière van Eddie Vedder. Het album toont een meer ingetogen kant van de zanger van de grungeband Pearl Jam, en weet perfect het onbezonnen vrijheidsgevoel én opkomend gevaar te vatten dat ook als rode draad door de film loopt.

Soulwax - Belgica (2016)

Vijftien bands staan er op dit album. Alle vijftien klinken ze heel verschillend, zo is er onder meer blues (Roland Macbeth), hardcorepunk (Burning Phlegm), rockabilly (They Live), donkere techno (White Virgins) en rechttoe rechtaan rock (The Shitz). Een leuk verzamelalbum, zou je dan denken. Niks is minder waar: alle vijftien bands zijn creaties van broertjes Stephen en David De Waele van Soulwax, die de songs schreven en vervolgens de juiste muzikanten uit hun brede vriendenkring in hun studio voor de microfoon plaatsen.

Met het eclectisch resultaat bewijzen de twee wat voor muzikale veelvraten en multitalenten ze zijn. Het hoogtepunt? The Best Thing van Charlotte Adigéry, alleen al omdat dankzij dit nummer het grote publiek in 2016 voor het eerst mocht kennismaken met de superster (in wording).

John Carpenter - Halloween (1978)

Het waanzinnige succes van de film Halloween leidde the golden age of slasherfilms in. Plots regende het horrorfilms waarin seriemoordenaars hun slachtoffers op gruwelijke wijze vermoordden. John Carpenter, de regisseur van die toonaangevende succesfilm, maakte ook de soundtrack zelf, en die is minstens zo legendarisch.

Wie luistert zonder de film te kennen, kan niet voorbij het ongemakkelijke en onheilspellende dat uit de minimalistische synthesizermuziek spreekt. Voor wie hem wel kent, voelt het alsof je luistert naar de film. Killer soundtrack.

Trent Reznor & Atticus Ross - The Social Network (2010)

Meer minimalistische filmmuziek! Trent Reznor en Atticus Ross van de industriële rockband Nine Inch Nails kaapten in 2010 zowat alle prijzen weg die je kunt winnen voor een filmsoundtrack, waaronder ook een Oscar en Golden Globe.

Meer dan zomaar het succes van Facebook en zijn oprichter Mark Zuckerberg, vertelt de film van David Fincher het relaas van een ambitieuze jongeman die het populairste virtueel sociaal netwerk ooit uitbouwt, maar er niet in slaagt een real life sociaal netwerk van vriendschappen te onderhouden. Die interne strubbelingen van een succesvol computergenie en multimiljonair eenzaam aan de top hoor je ook in de meesterlijke soundtrack.

Alex Turner - Submarine (2011)

Submarine is de favoriete film van vele dromerige jonge indiefans en dat heeft heel veel te maken met de intieme soundtrack van Alex Turner, de muzikale held van diezelfde dromerige indiefans. Want verdorie, wat is die solo-EP wondermooi.

Gewapend met enkel zijn stem en akoestische gitaar (af en toe aangevuld met een voorzichtig piano/drumpartijtje) klinkt Turner hier betoverend sereen en intiem. Paradoxaal genoeg ontdek je door de solo-EP wat ook Arctic Monkeys-songs als When The Sun Goes Down, A Certain Romance en 505 zo beklijvend maken: Alex Turner is een meesterverteller.

Prince - Purple Rain (1984)

Het album kent iedereen. Maar dat het eigenlijk de soundtrack is van de gelijknamige film is minder bekend. Misschien maar goed ook, zo uitmuntend de muziek is, zo barslecht is de semiautobiografische film waarin Prince de hoofdrol vertolkt.

Stream dus gewoon het album, en geniet van een masterclass in het blenden van soul, pop, rock, R&B, en jazz die je doet dansen in de woonkamer zoals enkel Zijne Purperen Hoogheid dat kan.

Alain Pierre - Jan Zonder Vrees (1984)

Een bijzonder verhaal. Jeff Cassiers' Jan Zonder Vrees uit 1984 is de eerste Vlaamse langspeeltekenfilm en spreekt ook vandaag nog tot de verbeelding. De soundtrack werd gemaakt door Alain Pierre, een Brusselse componist die ondanks samenwerkingen met Hugo Claus, Ennio Morricone, en Rainer Fassbinder in de vergetelheid is geraakt.

Onterecht, vond dj Ziggy Devriendt. Hij richtte een nieuw platenlabel op, STROOM.tv, waarop de soundtrack van Jan Zonder Vrees op vinyl werd uitgebracht. Deze eerste volwaardige release zorgde ervoor dat de aanstekelijke en atmosferische synthesizersongs uit de film nu eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen, en dat pionier Alain Pierre in ere werd hersteld.

Ezra Furman - Sex Education (2020)

Oké inderdaad, Sex Education is een serie en geen film, maar dankzij de voortreffelijke soundtrack leer je bijna even veel over muziekgeschiedenis als geslachtsgemeenschap. Alvast een pluim als je Delta 5, The The en King Khan al kende voor je de populaire Netflix-serie begon te bingewatchen. Ook Ezra Furman is zo'n vrij onbekende parel die regelmatig passeert in de soundtrack. Omdat nog niet elk nummer beschikbaar was op de streamingplatformen bundelde hij alles in een verzamelplaat die begin dit jaar het levenslicht zag. Soundtrackalbum van het jaar, nu al!

23 april 2020

Gerelateerde tips