Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

9 cafés uit de cultuur waar we vaste klant zouden zijn

9 cafés uit de cultuur waar we vaste klant zouden zijn

Een heilig stukje Belgische cultuur is hersteld want we mogen weer op café. Iedereen mag een mening hebben maar wij vinden dat pintjes van het vat beter smaken en zeker in goed gezelschap van je bubbelbuddies. Nu we niet meer hoeven te dromen van de cafés die we al kennen, fantaseren we graag verder over een fictieve klinkgelegenheid in deze 9 kroegen uit de cultuur.

1. Belgica (of Charlatan)

Belgica is een steengoede film die gaat over de geboorte van de Charlatan, het legendarische Gentse café. Soulwax schreef 15 nummers in verschillende muziekstijlen voor de fictieve bands die optreden in de Belgica (zo heet het café in de film) doorheen het verhaal.

Spoiler alert: de Charlatan bestaat nog altijd dus hopelijk kan je er binnenkort weer langs voor een avondje muziek of comedy.

2. Café De Zwaan - Yves Segers

Op Google Maps vind je meer dan 30 cafés in Vlaanderen met de naam De Zwaan. We zouden graag weten over welk keet charmezanger Yves Segers het heeft maar eigenlijk maakt het niet zo veel uit want we begrijpen hem zo ook wel.

Het schlagerlied is een prachtige ode aan de cafécultuur en na bijna 3 maanden lockdown zou je voor minder een traantje wegpinken.

Kom en ga nu met me mee
Naar Café De Zwaan
Iedereen is daar oké
In Café De Zwaan
En het leven lacht je toe

3. Chalmun's Spaceport Cantina (Star Wars)

Deze bekende bar uit Star Wars: Episode IV: A New Hope is al ontelbare keren geremixt in andere popcultuuruitingen dus je kent hem waarschijnlijk wel. Daarom hebben we hier 3 weetjes die je misschien nog niet wist:

1. In Star Wars bevindt deze bar zich in de stad Mos Eisley op de woestijnplaneet Tatooine maar de buitenkant is een plek op onze aardbol, namelijk op het eiland Djerba in Tunesië.

2. De band die je hoort heeft wel degelijk een naam: Figrin D'an and the Modal Nodes. De acteurs die deze Bith-muzikanten speelden, bewogen op het ritme van Sing, Sing, Sing (With a Swing) van Louis Prima.

3. De actiescene waarin Han Solo wordt bedrijgd door huurmoordenaar Greedo werd in verschillende versies van de film anders geknipt waardoor het niet meer duidelijk was wie eerst schoot. Fans zijn nog altijd boos over de onduidelijkheid en wij worden ook niet veel wijzer van het Wikipedia-artikel 'Han short first'.

4. Moe's Tavern (The Simpsons)

In sommige afleveringen was het een homobar, een sushitent, een restaurant en een ijssalon maar je kent deze plek vooral als het iconische café Moe's Tavern uit The Simpsons. Dit is het staminee waar de inwoners van Springfield hun zorgen komen wegdrinken in het gezelschap van vaste klanten zoals Homer en Barny en de depressieve eigenaar Moe wiens leven nog zuurder wordt gemaakt door de foptelefoontjes van Bart.

Je kan de bar na de coronacrisis ook echt bezoeken in het pretpark Universal Studios in Florida.

5. Nighthawks - Edward Hopper

Nighthawks

Dit schilderij uit 1942 is een van de meest herkenbare werken uit de moderne schilderkunst en er wordt nog altijd naar verwezen in de popcultuur. Edward Hopper verkocht het op dit moment onschatbare schilderij aan Art Institute of Chicago voor $3000.

Fans van het werk hebben lang geprobeerd om de locatie van het schilderij te onthullen maar de artiest bleef volhouden dat het een samenraapsel was van elementen van cafés uit zijn buurt Greenwich Village in New York. Er bestaat wel een 3D-reproductie dat nu de receptie is van een fabricant voor theaterlichten in Wisconsin.

6. Roadhouse (Twin Peaks)

Zoals je van regisseur David Lynch kan verwachten, gebeuren in de serie Twin Peaks de vreemdste dingen tijdens het politieonderzoek naar de moord op Laura Palmer. Logisch dat de inwoners van het stadje af en toe nood hebben aan een borrel in de lokale kroeg.

The Bang Bang Bar of Roadhouse werd dan ook het decor van de meest mysterieuze scenes die ooit op televisie verschenen. In de originele 2 seizoenen werden die scenes die begeleid door het engelengezang van Julee Cruise. Na meer dan 25 jaar ging de serie verder met de lokale optredens van onder andere Chromatics, Hudson Mohawke, Nine Inch Nails en Sharon Van Etten op de soundtrack.

7. Terrasse du café le soir - Vincent van Gogh

In 1888 schilderde van Gogh dit schilderij in openlucht met zicht op een café op de Place du Forum in Arles, Frankrijk. Tijdens zijn verblijf in de stad was hij heel productief en dit was zijn eerste schilderij waar hij een sterrennacht schilderde.

Het originele café is er niet meer maar er staat nu wel een restaurant in de plaats met de gepaste naam Le Café La Nuit.

Van Gogh Terrasse des Cafés an der Place du Forum in Arles am Abend1

8. The Prancing Pony (The Lord of the Rings)

Hobbits en mensen verbroederen in deze bruine kroeg in Bree alsof er niets aan de hand is in Middle Earth. Hier ontmoetten Frodo en zijn kompanen Aragorn die hielp op hun queeste om de ring te vernietigen.

The Prancing Pony
zou door schrijver J.R.R. Tolkien oorspronkelijk gebaseerd zijn op The Bell Inn, een herberg in Moreton-in-Marsh, Engeland. Na de coronacrisis kan je er weer overnachten!

9. The pub uit Hurry Up Harry van Sham69

Een punknummer wil je doorgaans aanzetten tot verzet, rebellie of activisme. In 1978 kwam dit nummer van de Britse band Sham69 en gaf de wereld goesting om massaal naar de pub te trekken, dé plek waar avonturen beginnen en geniale ideeën onstpruiten.

10 juni 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎