Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

'Beautiful Boy' grijpt je bij de keel

Film Fest Gent eindigt haar 45ste editie in stijl met de Belgische première van ‘Beautiful Boy’. Regisseur Felix Van Groeningen is heer en meester in het blootleggen van de psychologische terreur die de verslaafde Nic Sheff (Timothée Chalamet) ondergaat. Zijn vader David (Steve Carell) kijkt machteloos toe hoe Nic ten strijde trekt tegen zijn zware drugsverslaving. Voor je het goed en wel beseft, zit je mee in deze emotionele rollercoaster waar je het met moeite droog kunt houden.

De eerste Hollywoodfilm van Van Groeningen (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘De Helaasheid der Dingen’) is een binnenkopper van formaat. Van Groeningen baseert ‘Beautiful Boy’ op de waargebeurde verhalen van de Amerikaanse journalist David Sheff en zijn drugsverslaafde zoon Nic. Acteur en producer Brad Pitt kon Van Groeningen strikken om van deze autobiografieën een vurig en hartverscheurend drama te maken.

crystal meth

Topacteurs Timothée Chalamet ('Call Me By Your Name’, ‘Interstellar’) en Steve Carell (‘The Big Short’, ‘Little Miss Sunshine’) zijn niet vies om het diepste van hun ziel bloot te geven in hun rol als vader en zoon. Hoewel Steve Carell voornamelijk bekend staat als komische acteur, weet hij je hart te beroeren in dit meeslepend dramaverhaal. Dit keer gaat hij de serieuze tour op als vader van de drugsverslaafde Nic. Vader David probeert er alles aan te doen om zijn zoon Nic uit de klauwen te redden van de onheilspellende drug, crystal meth. Maar Davids ontreddering groeit naarmate hij botst tegen de grenzen van het ouderschap. De angst om zijn zoon te verliezen, is opvallend zichtbaar in de ogen van Carell.

Beautiful Boy’ bewijst dat Carell een veelzijdig acteur is die met de minste moeite lijkt te acteren. In de eerste scène vertelt David op een openhartige manier over de verslaving van zijn zoon. In één oogopslag word je geraakt door de onverbreekbare loyaliteit tussen Nic en David. Ondanks de oprechte betrokkenheid van David duwt Nic hem steeds verder weg. De ooit zo sterke vader- en zoonband komt op het spel te staan door Nics zware drugsverslaving. Carell slaagt erin om op geen enkel moment te overdrijven in zijn vaderrol. Zijn acteerprestaties komen heel natuurlijk en oprecht over. Daar speelt zijn non-verbale houding een belangrijke rol in. Eén blik of een omhelzing zegt meer dan duizend woorden. Die terugkerende, intieme omhelzingen tussen Nic en David doen je snakken naar affectie.

afstoten en aantrekken

Het personage Nic is op het lijf geschreven van de getalenteerde Timothée Chalamet. Hij kan met ontzettend veel emotie de pijn die hij voelt laten doordringen in de dialogen met zijn vader. Daardoor zijn de confronterende gesprekken tussen vader en zoon nooit saai om naar te kijken. De onderhuidse spanningen blijven groeien en komen naderhand tot een hoogtepunt. Nic verliest de pedalen door steeds meer crystal meth te gebruiken. De druilerige ogen van Chalamet spreken boekdelen wanneer de drug zijn lichaam binnen sijpelt. Chalamet lijkt wel écht high, wat ervoor zorgt dat je volledig wordt meegezogen in het verhaal.

Van Groeningen legt vooral de focus op het aanhoudende afstoten en aantrekken tussen David en Nic. Maar de film is niet alleen maar kommer en kwel. Liefdevolle vader- en zoonmomenten weerspiegelen zich in hartverwarmende flashbacks uit de zorgeloze kindertijd van Nic. Het toepasselijke ‘Beautiful boy’ van zanger John Lennon vormt de kers op de taart op het ogenblik dat David Nic in zijn armen sluit. Voel je niet gegeneerd om een traantje weg te pinken. Beautiful, beautiful, beautiful, beautiful film!

Gerelateerde tips