Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Bekijk: Bewegende Schilderijen met AI

Bekijk: Bewegende Schilderijen met AI

Als je "per ongeluk" op de afterparty van Museumnacht in Gent was beland, zag je waarschijnlijk deze visual. Het is een computer die op basis van een hele hoop schilderijen nieuw werk maakt. Het is een werk van Xander Steenbrugge (28), een burgerlijk ingenieur uit Gent.

Hij is bovendien onderzoeker binnen Artificiële Intelligentie, YouTuber en allround creatieveling. Wij vroegen hem hoe zo'n werk tot stand komt.

Kan je kort uitleggen hoe jouw visuals tot stand komen?

Xander: "Ik gebruik voor mijn visuals wat men in technisch jargon "Generatieve Netwerken" noemt. Dit is een bepaalde sub-klasse van neurale netwerken die zelf data kunnen genereren (ook beelden dus).

Ik start met het verzamelen van een "dataset". Dit is een grote collectie van afbeeldingen (minimaal een duizend-tal) die samen het visuele thema van de uiteindelijke visual definiëren. Deze afbeeldingen kies ik zelf en vormen de eerste cruciale stap in mijn creatief proces.

Hierna is het de beurt aan het AI-model: het generatieve netwerk leert op basis van de dataset de visuele stijl van de afbeeldingen nabootsen. Dit gebeurt volledig in 'the Cloud' aangezien hier serieus wat rekenkracht bij te pas komt. Na dit proces kan het netwerk volledig nieuwe afbeeldingen genereren die niet voorkomen in de dataset, maar wel binnen dezelfde stijl vallen. Een bijkomend voordeel van generatieve netwerken, is dat je na deze 'trainingsfase' de visual op een unieke manier tussen twee afbeeldingen kan laten overvloeien, dit noemen we 'interpolatie'. In mijn artwork "when the painting comes to life..." bijvoorbeeld, is geen enkel beeld dat je ziet een echt schilderij, alle beelden zijn door het model gecreëerd na het leren van de dataset van echte schilderijen.

Na deze trainingsfase komt de laatste stap: ik kies een bijpassend stuk muziek en haal hieruit met zelfgeschreven software de belangrijkste elementen zoals ritme, bassen, melodie, ... Deze elementen worden dan gebruikt om rechtstreeks het generatieve netwerk aan te sturen. Het model zet als het ware de klank rechtstreeks om in beeld waardoor de twee perfect synchroon met elkaar gaan veranderen en het AI-model een visualisatie creëert van de muziek in de stijl van de gekozen afbeeldingen."

000045

Gaan computers dit op een gegeven moment in de toekomst zonder tussenkomst van de mens kunnen maken?

"Ik ben al jaren bezig met het opvolgen van alle nieuwe trends en mogelijkheden binnen het domein van Artificiele Intelligentie. Ik hoor enorm vaak mensen zeggen dat AI al onze jobs gaat automatiseren en de mens overbodig maken. Ik ben het daar niet helemaal mee eens: AI is een nieuwe technologische tool in onze menselijke gereedschapskist, net zoals vuur, dieselmotoren, elektriciteit, en het internet dat ook zijn. Voor de industriele revolutie werkte ongeveer iedereen in de landbouw, nu wordt al dat werk door machines gedaan, en toch hebben we nog steeds jobs. Het zijn gewoon nieuwe jobs, jobs die net mogelijk werden gemaakt door diezelfde technologie.

Bij AI is dat net zo. Het cruciale verschil is dat de revolutie momenteel enorm snel gaat: veel mensen zullen zich moeten bijscholen om aan de slag te kunnen in de digitale economie van morgen. Maar de AI-systemen die we vandaag de dag hebben zijn enorm veel dommer dan de media vaak laat uitschijnen. Zonder menselijk denkvermogen, toezicht en interventie kunnen de machines écht niet veel."

000054

Hoe denk jij dat de toekomst van de kunst eruit ziet?

"Het hele gamma van beschikbare AI-technieken zoekt zich geleidelijk aan een weg doorheen alle aspecten van onze samenleving: onderzoek, bedrijfstoepassingen, onderwijs en ook binnen de kunst.

Net zoals de uitvinding van de fotografie een volledig nieuwe kunstvorm mogelijk maakte, zal AI binnekort gebruikt worden door een heleboel digitale artiesten die gaan experimenteren met dit nieuwe medium. En eerlijk gezegd is dat iets waar ik enorm hard naar uitkijk, als ik nadenk over de enorme artistieke vrijheid en nieuwe mogelijkheden die deze technologie met zich meebrengt kan ik nauwelijks wachten om te zien wat we er allemaal mee kunnen creëren.

000019

Wat zou je nog met deze technologie willen doen?

"Momenteel heb ik me in dit project gefocust op het genereren van beelden. Maar de generatieve netwerken die ik gebruik zijn in se niet gelimiteerd tot enkel het visuele domein, je kan er eigenlijk elke vorm van digitale media mee genereren. Een van de ideeën waar ik momenteel mee speel is om ook geluid en muziek te gaan creëren op basis van gelijkaardige technieken. Net zoals we de vernieuwende golf van elektronische muziek hebben meegemaakt door de opkomst van de computer, kan AI aan de basis liggen van een totaal nieuwe 'sound'. Hoe die klinkt, en wat je er allemaal mee kan doen zou ik graag mee ontdekken.

Daarnaast ben ik momenteel ook bezig met een live-applicatie waarmee ik mijn werk naar festivals en live performances kan brengen alsook een webapplicatie voor bands die met deze technologie unieke muziekvideo's willen maken voor hun nieuwe album."

000025

Ik vind het enorm cruciaal dat mensen een genuanceerd inzicht ontwikkelen rond het domein van AI. Daarom ben ik een tijdje geleden begonnen met een YouTube-kanaal waar ik alle technische aspecten van deze technologie zo bondig mogelijk probeer uit te leggen. Pas op, ik ga geen technisch jargon uit de weg, U bent gewaarschuwd!

Wil je meer zien? Check dan het Vimeokanaal van Xander.

Nieuwe kleren

Ook in het Modemuseum in Hasselt staat er een installatie die met behulp van neural networks tot stand kwam. De Franse kunstenaar Robbie Barrat maakte zo op basis van catwalkfoto's nieuwe kleren.

18 december 2019
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.