Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Bekijk de beste films uit de vorige edities van het Kortfilmfestival Leuven

Bekijk de beste films uit de vorige edities van het Kortfilmfestival Leuven

Op het Kortfilmfestival Leuven ontdek je altijd een nieuwe generatie regie- en acteertalent voor ze grote prijzen gaan winnen. Het beste uit 25 edities staat nu online op streamingdienst Dalton voor maar €2 per film. Rol je dekentjes uit en laat de popcorn maar knallen want wij kozen er 5 uit die iedereen moet gezien hebben.

Je kan ook kans maken op een voucher om een compilatie van het Kortfilmfestival Leuven 2019 te bekijken!

Kato De Boeck - Provence

Provence

We beginnen met een cadeautje want deze film staat zelfs gratis op Dalton! Kato De Boeck won de BILL Award 2019 met haar film Provence en nu zien we haar pronken tussen de selectie beste kortfilms. Met enige fierheid zetten we haar natuurlijk ook in dit lijstje.

In haar afstudeerfilm zien we een coming-of-age-verhaal gebaseerd op een gesprek dat zij als kind met haar broer voerde toen ze samen met hun ouders gingen kamperen in het zuiden van Frankrijk. De uitwerking tot in de kleinste details van de setting tot de personages, katapulteert je als kijker terug naar je eigen kindertijd.

Delphine Girard - Une Sœur

Een vrouw is in gevaar en belt naar de hulpcentrale. Ze kan niet vrijuit praten tegen de vrouw aan de andere kant van de lijn dus doet ze alsof dat ze haar zus aan de lijn heeft.

Een film over een telefoongesprek lijkt niet zo boeiend maar het is veel spannender dan je denkt. Actrice Veerle Baetens heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Deze kortfilm bracht regisseur Delphine Girard zelfs een oscarnominatie op!

Wouter Bongaerts - Panta Rhei

Het Kortfilmfestival Leuven zou niet hetzelfde zijn zonder een mooie selectie animatiefilms. Deze melancholische film is zonder twijfel een van de beste dankzij de prachtige tekenstijl en de authentieke Vlaamse dialogen.

Marinebioloog Stefaan herkent zichzelf in een aangespoelde walvis die hij ontdekt op zijn eentje. Daarna kan hij maar niet ontsnappen aan overstromingen door onophoudende regen en lekkende kranen. Hij slaat zich hoe langer hoe meer af van de buitenwereld maar drijgt daardoor te verdrinken.

Peter Ghesquière - Downside Up

Iedereen heeft het syndroom van Down tot er een jongetje wordt geboren die er anders uitziet dan "normaal". Hoe zal iedereen reageren op het gedrag van iemand die het syndroom niet heeft?

Regisseur Peter Ghesquière gebruikt in deze kortfilm zwarte humor zonder je je ongemakkelijk gaat voelen over wat je aan het kijken bent. Vreemd, een vleugje David Lynch, maar vooral hartverwarmend.

Jonas Geirnaert - Flatlife

We kennen Jonas Geirnaert allemaal van zijn hilarische werk bij Neveneffecten, De Ideale Wereld of gewoon uit de jury van De Slimste Mens ter Wereld. Toch heeft hij nog iets anders en heel bijzonder gemaakt toen hij nog animatie studeerde aan het KASK in Gent.

Zijn 2D-kortfilm Flatlife over vier bewoners van hetzelfde flatgebouw won de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Kijk hoe de wet van Murphy het leven verzuurt voor de vier buren die elkaars vriend en tegelijk vijand zijn.

08 mei 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎