Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Belgische Street Art voor dummies

Belgische Street Art voor dummies

Gedaan met die saaie, toeristische wandelingen. Ontdek de artistieke straten van Antwerpen, Brussel en Gent met de fiets of te voet. Ben je op citytrip? Dan is Street Art Cities een handige app, je vindt er routes per stad.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Naast de app van Street Art Cities, zijn er ook nog alternatieve tours aangeboden door de steden zelf:

Antwerpen

Baroque Murals

Een initiatief van graffiti kunstenaar Yvon Tordoir, hij en drie andere kunstenaars gaven de stad een barok make-over.

Kroonjuwelen

17 artiesten brachten hun perceptie van de kroonjuwelen tot leven op de straatmuren van Deurne.

‘Meeting Of Styles’

Dit graffiti festival in hét street art district Berchem levert jaarlijks nieuwe pareltjes. De straat richting de Zomerfabriek geeft je het gevoel dat je door een galerie wandelt. Kilometers kunst te spotten.

Stripmuren

Meer geïnteresseerd in cartoonfiguurtjes? Geen probleem, Vlaamse striptekenaars en cartoonisten lieten hun creativiteit ook los in de Antwerpse straten.

Doel

Zin in nog meer avontuur? Breng dan een bezoekje aan spookstad Doel. De verlaten stad kan je vergelijken met een Street Art museum. De moeite waard!

Bekende Antwerpse Street Art kunstenaars:

SMOK

Hyperrealistische tekeningen in fluokleuren zo herken je een SMOK meesterwerk. Hij maakte onder andere kunst ter nagedachtenis van Julie Van Espen, die kan je bewonderen bij de brug in Merksem.

Joachim

Joachim staat bekend voor zijn Picasso-achtige stijl. Je herkent hem aan zijn felle kleuren, kinderlijke lijnen en portretten.

DZIA

Samen met Roa de dierenkoningen binnen de Belgische Street Art. Zijn sierlijke, geometrische lijnen en felle kleuren vormen de mooiste dieren.

Brussel

Bruegel

Deze route is een hommage aan Pieter Bruegel, in samenwerking met collectief Farm Prod. 11 kunstwerken fleuren de Marollenwijk op.

Grote Markt

Ontdek in 30 minuten de Street Art in het hartje van Brussel.

Isaac Cordal

Deze Spaanse kunstenaar maakt miniatuurbeeldjes en plaatst deze op onverwachte plekken in het straatbeeld. Je moet dus goed opletten tijdens deze tour, voor je het weet heb je zijn Street Art gemist.

OakOak

De kunstenaar trekt straatvoorwerpen uit de context en brengt ze tot leven in zijn fantasiewereld. Zo nam hij verschillende rijwegdeksels onder handen in Brussel.

Bekende Brusselse Street Art kunstenaars

Steve Locatelli

Locatelli werd bekend door zijn metrokunst in de jaren ’90. Sindsdien kan je zijn murals in verschillende Belgische steden vinden, te herkennen aan zijn befaamde doodskoppen.

Bonom

Brusselse Street Art zou niet hetzelfde zijn zonder Bonom. Bekend geworden door zijn gigantische muurtekeningen van dieren en naakt. Zijn identiteit was tot 2013 geheim, maar we kunnen bijna met zekerheid zeggen dat hij de kunstenaar is die de ophefmakende penistekening en naakte vrouwen schilderde.

Gent

Ook Gent is terug te vinden in de Street Art Cities app. Daarnaast biedt de stad ook nog de Wallin’-gids en City Cycling aan.

Wallin’-gids

Verken je het liefst de Street Art op eigen tempo, dan kan je zelf te voet op ontdekkingstocht met de Wallin’-gids.

City Cycling

Smeer je billen maar in, deze begeleide tour is voor de sportievelingen onder ons. Speur de Gentse Street Art vanop je fiets en ontdek de creatieve stad.

Bekende Gentse Street Art kunstenaars

A Squid Called Sebastian

Hij creëert een surrealistische wereld waar mensen afgebeeld worden als hoofdrollen van een comic. A Squid Called Sebastian tekent vooral wezens met maskers waarvan het niet duidelijk is of het mensen of dieren zijn.

ROA

Roa is eerder fan van de duistere dierenwereld, zijn gigantische muurtekeningen in zwart-wit zijn wereldwijd bekend. Met zijn kunst vraagt hij aandacht voor de uitstervende diersoorten.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

20 augustus 2020