Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Bert Huyghe: "Die Paninistickers gebruik ik zoals verf"

Bert Huyghe: "Die Paninistickers gebruik ik zoals verf"

In het licht van het WK voetbal stelt kunstenaar Bert Huyghe in ‘The Panini-Series’ per deelnemend land één werk tentoon. In die werken gebruikt hij stickers van Panini, een reeks sportstickers die je kan verzamelen. Op de finissage - die samenvalt met de finale van het WK - blijven alleen de finalisten hangen.

In veel huizen hangt de laatste tijd een speelschema met groepsindelingen voor de wereldbeker voetbal. Maar in het tot tentoonstellingsruimte omgebouwde huis van Social Harmony in Gent hangt de coolste. De schilderijen hangen op de opening van de tentoonstelling ‘The Panini Series’ nog samen volgens de groepsindeling op het wereldkampioenschap. ”Ik heb daarvoor ook een reeks gemaakt met voetbaltruitjes. Deze reeks is daaruit voortgevloeid. Met die truitjes onderzocht ik al de lijn tussen abstractie en figuratie. Ik vond dat een wijze knipoog naar de eerder serieuze abstracte schilderkunst”, zegt Bert Huyghe.

'The Panini Series' - ©Bert Huyghe
'The Panini Series' - ©Bert Huyghe

Het valt op dat de expo gelijk loopt met het WK. Daar springen de media op. Ben je niet bang om bekend te worden als “die kunstenaar die iets met voetbal doet”?

Bert Huyghe: “Nee, niet per se. Ik zie dat ook wel als serieuze schilderijen. Dat is hetzelfde bij die Panini’s. Voor mij is het steeds bedoeling dat het gewoon goede werken zijn. De stickers gebruik ik als een soort verf. Hierna doe ik weer iets anders. Ik ben al een tijdje bezig met landschappen, screenshots die ik dan schilder. Dat is dan heel wat anders dan voetbal. Ik heb ook al reeksen gehad waarin ik alleen mijn eigen naam schilder, bijvoorbeeld. Ik werk gewoon serieel. Het kan zijn dat mensen mij door deze reeks ontdekken, maar als je dieper graaft ontdek je de andere reeksen ook.”

'The Panini Series' - ©Bert Huyghe
'The Panini Series' - ©Bert Huyghe

Zielsverwanten

Je zegt in De Morgen (5/6/2018) dat het geen schilderijen zijn maar voetbaltruitjes en omgekeerd. Kunstenaar Raoul De Keyser beweerde hetzelfde over zijn kalklijnen van voetbalvelden. Is hij een zielsverwant?

“Ik vind dat zeker een zielsverwant. Ik kijk enorm naar hem op. Daarom citeer ik hem als ik het over mijn eigen werk heb. Hij speelt ergens ook met de grens tussen figuratie en abstractie en de grens tussen serieus en grappig werk. Hij is een van mijn grootste voorbeelden.”

De finissage is niet toevallig op de finaledag (15/7/2018) van het WK. Wat zal er dan gebeuren?

“Het zit al langer in mijn hoofd om een Panini-boek te maken met foto’s van de schilderijen in, zodat de cirkel ook rond is. Ik ga ook gradueel de werken van de landen van de muur halen die uitgeschakeld zijn. En na de finale schiet er dan nog één over. Op de opening waren de reacties wel al goed. Andere van mijn reeksen versterken elkaar door herhaling. Ik kan die op verschillende plaatsen, op verschillende momenten tentoonstellen, maar het zijn wel werken die op zich zouden kunnen staan. ‘The Panini-Series’ werkt als één geheel op één moment doordat het tentoongesteld wordt tijdens het WK. Die reactie hoorde ik vaak. De bezoekers op de opening vonden de samenhang interessant.

'The Panini Series' - ©Bert Huyghe
'The Panini Series' - ©Bert Huyghe

Outsiders

In andere reeksen schuw je de trash en de popcultuur niet. Is de internetkunst iets wat je inspireert?

“Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik heb een klassieke opleiding genoten als schilder. Ik kijk op naar mensen die met het medium schilderen aan de slag gaan. Het is wel zo dat de manier waarop ik beelden verspreid zeer contemporain kan overkomen. Dat is flashy. Snel. Die dingen worden gelinkt aan het internet. Maar een schilderij moet altijd een schilderij blijven. Dat kan wel goed ogen op Instagram, maar het komt er toch op neer dat het uiteindelijk aan een muur hangt. Het moet visueel blijven boeien en je kan er dingen in blijven ontdekken.”

Je hebt affiniteit met de outsiderkunst. Zie je jezelf als een outsider?

“Wat ik versta onder outsiderkunst is iemand die geen professionele opleiding genoten heeft en vanuit een drang iets maakt wat anderen als kunst beschouwen. Dat is zoals een oma die godganse dagen hondjes schildert. Dat kan fantastisch zijn, maar ik denk dat die daar niet per se mee in een museum wil geraken. Het zit zo: dat van die Panini-stickers was een vrij lullig idee en daarom verwijs ik naar outsiderkunst. Dit idee is wel uitgewerkt en daarom kom je heel vaak op iets interessants.”

Ken je nog kunstenaars die je zou willen aanraden?

“Ik zou Dieter Durinck en Dieter Ravyts willen aanraden. Zij zijn degenen die Social Harmony nu beheren. Durinck is eigenlijk de bezieler en Ravyts helpt sinds kort ook mee. Het zijn alletwee beeldende kunstenaars. Die zijn écht met van alles tegelijkertijd bezig, dat is zeker de moeite om in het oog te houden.”

Voor wie supporter je als het voetbalseizoen terug begint?

“Ik ben wel fan van Hamburger SV.”

Zijn die niet gedegradeerd uit de Bundesliga?

“Ja, maar die komen terug!”


De expo ‘The Panini Series’ in Social Harmony in Gent is te bezoeken op afspraak. Op de finissage op 15 juli is de ruimte open voor publiek.

22 juni 2018
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.