Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

BILL Award: Waar zijn ze nu?

BILL Award: Waar zijn ze nu?

Jij wist het natuurlijk al langer dan vandaag: BILL is de ideale gids om aanstormend talent te ontdekken. Dit blijkt ook uit hoe het de genomineerden van de afgelopen twee edities van de BILL Award is vergaan, en waar ze binnenkort te bewonderen zijn. Wie de laureaat van 2019 wordt, ontdek je op dinsdag 18 februari, in afwachting daarvan presenteer ik je hier een overzicht van de klas van 2018 en 2017.

De klas van 2018

De BILL Award 2018 ging naar Hind Eljadid. naast de Antwerpse spoken word-artieste lichten we nog vier andere genomineerden van deze lichting uit.

Hind Eljadid

Op de vraag wat we nog van haar konden verwachten, antwoordde de maatschappijkritische woordkunstenares in 2018 vol overuiging: 'Sowieso zal je mijn naam zien blijven oppoppen, op verschillende plaatsen waar in kunstvorm gevochten wordt tegen onrecht.'

Dat was niet gelogen: in 2019 was Eljadid een van de curatoren van het Antwerp Queer Arts Festival, en presenteerde ze het Antwerp Pride Closing Festival. Ook 2020 belooft druk te worden: onlangs raakte bekend dat ze dit jaar de functie Writer in Residence mag bekleden binnen het Kunstencentrum Vooruit (Gent), en hiernaast is ze ook host en artistiek leider van het festival Slam Aleikum (Hoboken), een platform voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Ook haar literair debuut Kruimeldief wordt dit jaar verwacht.

Blu Samu

'Het zusje van de Brusselse hiphopscene' timmerde in 2019 vooral aan de weg in het buitenland, met opvallend veel passages in Frankrijk. Dat hoeft niet te verbazen: hiphop uit onze hoofdstad is namelijk big in France. Ook in eigen land valt men in zwijm voor de vibey queen, zo triomfeerde ze onder andere in een uitverkochte AB Club en ging ook Pukkelpop voor de bijl.

Dit jaar verzorgde ze reeds het voorprogramma van Balthazar tijdens een resem optredens op hun Europese tour, wat ze ook zal doen op dinsdag 18 februari in het Koninklijk Circus te Brussel. Later dit jaar staat ze ook op Les Nuits Botanique. Twee thuismatchen voor Blu.

Michiel Dhont

De gebroeders Dhont breken potten. Lukas' film Girl viel in de prijzen op het prestigieuze filmfestival van Cannes, maar ook broer Michiel barst van het talent. Naast een nominatie voor de BILL award van 2018 verzilverde hij dat jaar ook een Ensor voor Poor Kids, zijn KASK-masterfilm. Dhonts eerste professionele kortfilm heet Holiday en telt met Tijmen Govaerts, Jan Hammenecker en Solfie Decleir een verbluffende cast. De film ging afgelopen november in première op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. In afwachting van de officiële releasedatum, die gepland staat in 2020, kan je hieronder alvast de trailer bekijken.

Susobrino

Toen deze Belgisch-Boliviaanse producer door BILL genomineerd werd had hij al een overwinning in de Champion Sound Beat Battle op zak. Een jaar later kroonde hij zich doodleuk opnieuw tot winnaar van deze toonaangevende wedstrijd voor beatmakers, ditmaal met clevere remixes van het oeuvre van Will Tura, de keizer van het Vlaamse lied.

Dat Susobrino meer dan een straffe beatmaker is, bewijst hij met Seis Estudios Para Guitarra, dat begin dit jaar uitkwam. De ingetogen EP is een ode aan zijn gitaarleraar in Castilla La Mancha (Spanje) en de Boliviaanse muzikant en schilder Alfredo Dominguez. De concerten die hij in het kader van deze release speelt omschrijft hij zelf als ‘kalm en emotioneel, met een huiselijke sfeer voor jong en oud.’ Susobrino zoals je hem nog nooit zag dus. Bovendien kan je ook nog steeds je electronica-hart luchten op z’n dj-sets, waar een mix tussen de geluiden van z’n roots en hedendaagse elektronische muziek centraal staat.

Piet Van Dycke

Piets danstheatercollectief dOFt schuimt twee jaar na de première nog steeds het land af met de succesvoorstelling Kapottepoppenkoppen. Toen BILL anderhalf jaar geleden polste naar Van Dyckes toekomstplannen droomde hij luidop van een dOFt-jongerenwerking, om de volgende generatie podiummogelijkheden te bieden. De eerste stappen hierin zijn ondertussen gezet: het collectief geeft workshops sprekend dansen en dansend spreken.

De klas van 2017

In 2017 ging het felbegeerde BILL Awardbeeldje naar tekenares Carla Swerts. Ook hier worden naast de winnares vier andere genomineerden uitgelicht.

Carla Swerts

De toenmalige doctoraatstudente maakte in 2017 vooral furore met haar boek Woestijngetijden, een uniek totaal kunstwerk dat handelt over de Westerse representatie van het Midden-Oosten, aangevuld met persoonlijke ervaringen en zintuiglijke indrukken. Het doctoraat waar ze aan werkte heeft ze ondertussen behaald, waardoor ze nu als docente en onderzoekster aan de slag is bij PXL-MAD School of Arts en UHasselt. Dit weerhoudt haar niet om nog regelmatig te exposeren, zo viel in 2019 werk van haar te bezichtigen op groepstentoonstellingen in Bozar (Brussel), C-Mine (Genk) en ccHa (Hasselt).

Girls go BOOM

Deze Gentse girls trekken van leer tegen het mannenclubje dat de alternatieve rockscene is en zijn anno 2020 volledig aan het boomen. Het feministisch collectief begon vier jaar geleden als concertwerking met als centrale insteek girls putting girls on stage, maar breidde al snel het activiteitenpakket uit met onder andere workshops, cinema-avonden en debatten. Toen ze eind 2019 het voorprogramma verzorgden van het wereldberoemde activistencollectief Pussy Riot in de Handelsbeurs (Gent) en 4AD (Diksmuide) maakten ze van de gelegenheid gebruik om hun manifest Girls To The Front voor te stellen met een beklijvende video & spoken word performance.

Girls go BOOM profileert zich steevast als safe space en dat kan je nu ook letterlijk nemen: onlangs opende in Gent hun Clubhuis, 'een plek waar jonge vrouwen samen kunnen DIY-en, creatief zijn, elkaar empoweren, workshops volgen en kattenvideo’s bekijken op groot scherm.'

Shht

De BILL Award nominatie heeft dit Gents kwintet alvast geen windeieren gelegd. Shht heeft dankzij hun even excentrieke als imponerende liveshows België veroverd en ook Europa is mee: hun Europese tour met De Staat en doortochten op festivals van Nederland tot de Faeröereilanden konden rekenen op lovende recensies. Hun meest recente single Magic Man is absurdisme van de bovenste plank en geldt als voorloper van een tweede album (na Love Love Love in 2018) dat eind maart verschijnt.

Haast je naar een van de releaseshows en laat je onderdompelen in de wondere wereld van Shht!

Frankie

Minstens even geniaal en absurd is Frankie, een machinaal aangedreven poppenband van plakband en papier. Drie jaar geleden verklaarden ze aan BILL dat mensen laten crowdsurfen op een poppenconcert hun ultieme droom is. Hun opzwepende rammelrock met snerende gitaren nodigt uit om dit ook te doen, maar de 'frontman/pop' voegde er toen ook meteen aan toe dat eens die droom vervuld is, de band ermee zou stoppen. Hou je dus een beetje gedeisd tijdens het schouwspel, zo kunnen we nog lang genieten van Frankies betoverend rommelige performances.

Lisette Ma Neza

De Hollandse Brusselaar met Rwandese roots is een bezige bij: ze studeert Film in Brussel, schrijft columns voor MO* magazine, en maakte deel uit van het panel prominente zwarte vrouwen waarmee Dalilla Hermans samenwerkte om een nieuwe theatervoorstelling te schrijven. Naast dit alles slamt de Belgisch Kampioen Slam Poetry van 2017 er nog steeds op los, zoals onlangs op het kunstenfestival Tussen de Lijnen in Oostende en in een zinderende performance bij VRT-programma De Zevende Dag. Eind 2019 won ze de SPOKEN award, een Nederlandse prijs voor de meest inspirerende woordkunstenaars van het moment.

14 februari 2020