Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

BILL’s grote schlager-ABC

BILL’s grote schlager-ABC

We racen in een polonaise door het schlageralfabet.

“Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist!” Een mooi levensmotto dat veel schlagerfans waarschijnlijk met elkaar delen. Schlagerconcerten en -festivals zijn populairder dan ooit, en niet alleen bij onze grootouders. Meer en meer jongeren kopen een kaartje om met hun verklede vriendengroep mee te komen feesten. Moest je per ongeluk meegetrokken worden door zo’n gekke vriend(in), kom dan hier te weten hoe je je kan voorbereiden op een ongetwijfeld onvergetelijke avond.

Après-ski

Anton! Anton! Anton! Aah, het heerlijke moment waarop je die veel te strakke skibotten mag uitdoen en de schnapps al op de toog staat. Wat ontbreekt er nog? Natuurlijk, die veel te luide lalmuziek, zoals deze eeuwige parel.

Bobbejaanland

Bobbejaan Schoepen, de oprichter van Bobbejaanland, heeft veel betekend voor de schlagerwereld. Tot midden jaren ‘70 was het populaire pretpark een showcentrum waar verschillende artiesten uit België, Nederland en Duitsland optraden in een theaterzaal met 1200 plaatsen. Samen met zijn vrouw trad hij er zelf ook twee tot vijf keer per dag op voor de bezoekers.

Catchy

Het woord ‘schlager’ is Duits voor ‘hit’ dus het is logisch dat het catchy moet klinken. Dat iedereen de tekst van meebruller Heb Je Even Voor Mij kent is geen wonder als je luistert naar de ‘oh e oh’s’ en de repetitieve melodie. Als je vandaag nog aan iets anders wil denken, luister je beter niet naar onze knotsgekke polonaiseplaylist.

Duitsland

Schlager is oorspronkelijk een vertakking van de volksmuziek uit de jaren ‘20 in Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd het steeds dansbaarder en populairder. Duitsland heeft nog altijd de meeste schlagerartiesten en -fans. Artiesten uit andere landen vertalen vaak nummers uit het Duits in hun eigen taal.

Duitsland

Escapisme

Mensen hebben nood aan een verzetje en schlagerfans kennen daar alles van. Die uitlaatklep vinden ze op pensenkermissen of op grote schlagerfestivals. En daar komen al dan niet alcoholische versnaperingen bij kijken.

Escapisme

Festival

Schlagerfans komen bij elkaar om hun liefde voor het levenslied te vieren en dat doen ze vaak op een groot (indoor) festival. Het allereerste festival in de categorie was Deutsche Schlager-Festspiele in 1959. Daarna kwamen er ook grote varianten in Nederland en in 2005 in Hasselt.

Festival

Gezellig

Op een schlagerfestival maak je meteen vrienden. Voor je het weet heb je een paar armen rond je nek om samen te walsen, de polonaise te dansen of gewoon arm in arm mee te brullen met alle klassiekers.

Gezellig

Helene Fischer

Helene Fischer is de meest gedownloade Duitse artiest aller tijden en verkocht meer dan vijftien miljoen platen. Ze vult makkelijk volledige stadions in Duitsland - maar ook daarbuiten - en verwent haar fans met een spectaculaire showproductie.

In de Gloria

Eén van de schlagerzangers die je écht zou moeten leren kennen, bestaat eigenlijk niet. Hij heet Toni Simoni en als je op de mening van een van zijn superfans moet afgaan, is hij de crème de la crème...

Jean Kluger

De familie Kluger is een van de belangrijkste families uit de Belgische muziekindustrie. Jean is de zoon van Jacques Kluger, de manager van Bobbejaan Schoepen. Samen met zijn broer Rolandnamen ze na de dood van hun vader de uitgeverij over en produceerden ze nummers voor schlager-royalties zoals Will Tura, Marva en John Terra.

Kitsch

We moeten toegeven dat het genre altijd een beetje meer kitsch dan kunst zal blijven. De liedjes over relatieproblemen, een zonnige vakantie of een zweterig walsfestijn zullen nooit echt tot kunst worden verheven. Maar dat neemt niet weg dat ze in veel met bloemetjesmotieven gedecoreerde woonkamers door de boxen zullen blijven knallen.

Kamping Kitsch - © Stokkestijn
Kamping Kitsch - © Stokkestijn

Levenslied

Een levenslied is niet helemaal hetzelfde als een schlager. Ze gaan beide vaak over miserie maar een schlager klinkt meestal vrolijker, ook al bevat het nummer een droevige boodschap.

Will Tura - © Michiel Hendryckx
Will Tura - © Michiel Hendryckx

Ment TV

Degenen die niet naar een optreden willen gaan of er niet meer geraken, kunnen gelukkig nog meeblèren dankzij de televisie. Ment TV zendt bijna 24/7 karaoke uit met nieuwe schlagers en klassiekers. Oefen alvast voor je toekomstige bezoek aan het schlagerfestival of je oma.

Niels Destadsbader

Hij begon bij Junior Eurosong, kreeg rolletjes in Spring en F.C. De Kampioenen en hij is nu een van de populairste zangers van Vlaanderen. Net als Angèle heeft Niels dit jaar zeven nominaties voor de MIA’s gekregen. Dat zijn er veel voor een charmezanger. Benieuwd of hij ze allemaal zal verzilveren.

De fans van Niels Destadsbader: wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

'Ik heb er zelfs een tattoo van op mijn gat!' De fans van Niels Destadsbader: wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

Posted by Humo on Thursday, August 9, 2018

Operette

Begin de twintigste eeuw konden de meeste mensen geen kaartje voor de opera betalen. Daarom werd er een nieuw genre uitgevonden. De operette is korter en minder serieus. De stukken zijn uit het leven gegrepen en vormen de basis voor veel musicals. De operettemuziek vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog een inspiratie voor heel wat Duitse schlagerzangers.

Polonaise

Eén hand op een schouder voor je, één hand in de lucht en gáán!

Polonaise

Qmusic

De die hards gaan volledig scheef wanneer de de foutste lijst weer op de radio komt. Wie nog niet genoeg heeft, kan ook afzakken naar de Foute Party. Je komt er gegarandeerd hilarisch verklede figuren tegen. #ProudToBeFout

Romantiek

Schlagernummers willen het publiek vaak inpakken met een boodschap over die nieuwe vlam in je leven. Maar dat is niet het enige waarmee schlagerzangers je willen opwinden. Geef toe, jouw hart gaat toch ook sneller slaan wanneer je die XXL Frikandel van De Romeo’s in de toog ziet liggen?

Smartlap

Oorspronkelijk was het een scheldwoord maar ondertussen vallen heel wat mooie levensliedjes in de categorie smartlap. Een smartlap komt meestal huilerig over. Wijlen André Hazes is één van de iconen van het genre.

Turalura

Eén van de schlagerartiesten die wél meer kunst dan kitsch maakt is Will Tura. Hij wordt niet voor niets de keizer van het Vlaamse lied genoemd. Zijn muziek werd in 1990 en 2010 herwerkt door verschillende rockartiesten en verzameld op twee Turalura-albums. Onder andere deze cover van Triggerfinger staat erop en het is eentje om stil van te worden.

Uitlaatklep

Voor veel schlagerliefhebbers hoeft muziek niet zo serieus te zijn. Oma’s en opa’s walsen erop, zakenlui gaan los met hun collega’s op het Schlagerfestival en jongeren polonaisen aan de lopende band op kotfeestjes.

Uitlaatklep

Vooroordelen

Net omdat het zo kitscherig overkomt bij zelfverklaarde intellectuelen, doen er veel vooroordelen de ronde over artiesten en fans. Christoff verwoordde het mooi in Het Nieuwsblad. “Op de eerste rijen tijdens dorpsfeesten staan er mensen die soms heel lang hebben moeten sparen om naar een optreden te komen. Dan behandel ik die mensen even goed, en misschien zelfs nog beter. Maar zijn dat marginalen? Het zijn triestige mensen die zoiets verkondigen.” Amen.

Willy Sommers

Wie afgelopen jaar op Pukkelpop was, zal de naam Willy Sommers nooit meer vergeten. De zanger van über-klassiekers Als een Leeuw in een Kooi en Zeven Anjers, Zeven Rozen mocht samen met Mauro in een van de tenten meespelen en het resultaat was legendarisch.

Xerostomie

“Xerostomie is een aandoening waarbij er door de speekselklieren te weinig speeksel gevormd wordt en er aldus een droge mond ontstaat,” vertelt Wikipedia ons. ¡Dos cervezas por favor!

Bier

Yves Segers

Wat hebben al die schlagerzangers eigenlijk met frituursnacks? Het is ons een raadsel

Zon

Nog een essentieel element in veel schlagernummers: die brandende bal met lava in ons planetenstelsel. Als je na analyse van alle schlagernummers een word cloud maakt, staat de zon heel groot in het midden. Copernicus zou trots zijn.

Zon
16 januari 2019
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎