Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

BITGRID: feesten op Game Boy-muziek

BITGRID: feesten op Game Boy-muziek

Op chiptune-feestjes zijn er geen dj's maar nerds die muziek maken met consoles van Nintendo.

Tetris, Pac-Man of Super Mario: iedereen heeft die klassiekers ooit gespeeld en kent de iconische geluidjes die uit de Nintendo’s stuiterden. Maar wist je dat je met die oude spelconsoles ook zelf muziek kan maken en dat je er zelfs op kan gaan feesten?

Dit weekend kan je naar BITGRID, een van de weinige organisaties in Europa die zogenaamde chiptune-artiesten op het podium zet. We vroegen aan organisator Jonas Morreel wat je kan verwachten op zo’n feestje.

Kan je heel simpel uitleggen hoe chiptune wordt gemaakt?

Chiptune is muziek dat hoofdzakelijk met gameconsoles wordt gemaakt. Er zijn speciale cartridges, de oude speldragers, die ontworpen zijn om muziek mee te maken. Die zijn gemaakt door hackers en nerds en zijn dus nooit officieel uitgebracht door de makers van de consoles. De scene is dus heel DIY-ingesteld. Wat je nodig hebt is een Game Boy of een andere console en een cartridge waar zo’n programma op staat. We geven ook workshops om mensen het aan te leren. Dan zou je op twee uur tijd toch een nummertje kunnen maken. Veel artiesten zien het als een uitdaging om goede muziek te maken met een instrument met zo veel beperkingen.

Chiptune

Wat gebeurt er allemaal op het podium als je naar een chiptune optreden gaat kijken?

Artiesten nemen zelf hun hardware mee. Dit weekend zullen dat Game Boys en Commodore 64’s zijn. Ze passen nummers live aan in het programma en mixen ze dan in elkaar zoals een dj. Er komt deze keer ook een artiest die volledig improviseert en dus van nul begint.

Bestaan er verschillende genres binnen de chiptune?

Veel mensen noemen chiptune een muziekgenre maar in mijn ogen is het dat niet. Het is eerder een manier van muziek maken. De consoles zijn eigenlijk instrumenten waarmee je heel rustige muziek kan maken maar net zo goed gabber of hardcore. Er zijn ook pop- en rockbands die het combineren met andere instrumenten of hiphopproducers die chiptunesamples gebruiken. Je zou het geluid van chiptune kunnen gebruiken in alle genres. Net zoals het typische acidgeluid bijvoorbeeld dat in alle elektronische muziekgenres opduikt.

Chiptune2

Wat maakt chiptune zo uniek voor jou dat je het wil delen met anderen?

Ik hou heel erg van de muziek. Omdat het zo’n kleine community is, wou ik iets terugdoen voor de scene en ben ik feesten beginnen organiseren. Op deze manier kan ik de muziek toch een beetje bekender maken en kan ik artiesten uitnodigen die ik heel graag wil zien. We leggen ook de nadruk op de visuals die altijd de kers op de taart zijn op BITGRID. Net zoals de muziek worden ook die gemaakt met oude consoles. Ik doe dat met twee Nintendo Entertainment Systems.

Ik kan me voorstellen dat er wel eens iemand bij BITGRID binnenvalt die er niets van kent. Wat zijn de reacties van jullie publiek?

Ik heb wel wat vrienden die eens komen kijken om mij een plezier te doen en zogezegd niet te lang blijven. Als het dan live horen en de vrolijke, uitbundige sfeer van BITGRID ervaren, staan ook zij op het einde van de nacht nog op de dansvloer. De ervaring om een chiptune eens live te ervaren, werkt best overtuigend.

Is er een grote chiptune-community in België?

Nee dat is zeker niet het geval. We hebben maximum een tiental actieve artiesten en een of twee feestjes per jaar. Nergens ter wereld is er een artiest die van chiptune kan leven. Maar BITGRID bestaat toch al zes jaar.

BITGRID

Spelen jullie ook nog de klassieke gamesoundtracks?

Mensen die chiptune niet kennen, geven vaak de opmerking dat we de hele avond naar de muziek van Tetris luisteren. Dat zal niet snel gebeuren. Als je je als artiest daaraan waagt, zal in veel gevallen het publiek er niet zo dol op zijn. Tenzij je een heel goede remix hebt gemaakt.

Welke artiesten zijn belangrijk geweest voor de verspreiding van het genre?

Het is eigenlijk begonnen bij hackers die de muziek van originele games gingen aanpassen. Dat waren maar een beperkt aantal mensen. In de jaren ‘90 is het dan geëvolueerd naar muziek waar ook op werd gedanst. In die tijd waren artiesten zoals Sabrepulse in Europa en Bit Shifter in Amerika de echte grondleggers. Momenteel zijn er veel ogen gericht op Chipzel, een artieste uit Noord-Ierland.

Vreest de scene dat al die oude consoles het ooit zullen begeven?

Die machines zijn gemaakt in een tijd waar je zelf nog veel kon aanpassen aan de hardware en zijn ook van een stevige bouwkwaliteit. De consoles zijn nog altijd te vinden als ze goed onderhouden zijn. Het zou eerder kunnen gebeuren dat niemand het geluid meer kent. Een deel van onze bezoekers komen voor een nostalgisch gevoel natuurlijk. Langs de andere kant zien we ook jonge artiesten die in hun leven nooit een Game Boy hebben gekend. Ik ben er zeker van dat de scene nog lang zal bestaan.

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips