Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Black History Month: 4 onmisbare expo’s

Black History Month: 4 onmisbare expo’s

In maart vieren we de zwarte gemeenschap tijdens Black History Month. Tijdens deze drie expo’s leer je meer over de buitengewoon sterke gemeenschap en haar interessante geschiedenis.

Great Black Music

Ach, er bestaat zoveel great black music. Denk maar aan de bluesmuzikanten van de mississippi-delta, jazzhelden zoals Charles Mingus, popgenie Childish Gambino, en zeker niet te vergeten, en soullegende Nina Simone. Je zou zo uren kunnen doorgaan.

De tentoonstelling Great Black Music, die speciaal voor De Hallen van Schaarbeek opnieuw werd opgebouwd, vertelt dit buitengewone culturele epos. Het besef dat deze muziek werd gemaakt om te ontsnappen aan de pijn van het racisme maakt het ongelooflijk verdrietig, maar ook oh zo mooi. Een ding is zeker, het heeft de zwarte creativiteit alleszins niet tegengehouden.

Pagne Africain: A Pan-African Fabric Exhibition

Un pagne is Frans voor een lendendoek. Een lap stof dat veel mannen in Afrikaanse stammen dragen als enige kledingstuk. Al te vaak wordt deze klederdracht als eenzijdig en typerend voor het volledige Afrikaanse continent afgebeeld.

Pagne Africain wil net de veelzijdigheid presenteren van deze stof en bij uitbreiding ook de volledige Afrikaanse textielcultuur. Naast een reminder dat het Afrikaanse continent sterk uiteenlopend is op het vlak van bevolkingsgroepen en historische achtergronden, toont de modetentoonstelling ook gewoon de pracht van het continent aan.

Guy Woueté - Wie is we

Wie is we?”: dat is de grote vraag die Guy Woueté wil aankaarten. Het wordt tijd om het Belgisch koloniaal verleden onder ogen te zien. Maar ook het gedrag van de huidige maatschappij. Woueté wil in deze tentoonstelling een poging wagen om een verband te leggen tussen het verleden en het heden.

Volgens Woueté is deze link onmisbaar. Zonder dit te begrijpen kunnen we niet vooruitgaan. Het is tijd voor verandering. Met tekeningen, schilderijen en installaties laat hij ons nadenken over wat we uit het verleden zouden moeten leren.

100x Congo

Het is ondertussen 100 jaar geleden dat de stad Antwerpen belangrijke Congolese werken te pakken kreeg. De grote vraag is hoe die objecten in Antwerpen zijn beland en welk verhaal er achter schuilt.

In deze expo krijg je 100 Congolese kunstwerken te zien die in koloniale tijden in Europa zijn geraakt. Naast het bewonderen van prachtige kunstwerken, verrijk je je kennis over Congo en de verschrikkelijkste pagina’s uit de Belgische geschiedenisboeken.

10 maart 2021

Gerelateerde tips