Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Brussels Art Film Festival: 5 keer vlieg op de muur

Brussels Art Film Festival: 5 keer vlieg op de muur

Kijk mee over de schouders van wereldkunstenaars in deze 5 films op het BAFF.

Wat is het geheim ingrediënt van een meesterlijk kunstwerk? Hoe krijg je die X-factor uit je mouw geschud? Of moet je gewoon een hele dikke nek hebben om kunstenaar te worden?

Wij weten het antwoord ook niet en gaan daarom een kijkje nemen op het Brussels Art Film Festival. Na het kijken van deze 5 films ga je ongetwijfeld meer weten over de kunst van het kunstenaar zijn.

Christo en de 7 plagen

Nee deze documentaire gaat niet over kindeke Jezus maar wel over de Amerikaanse-Bulgaarse kunstenaar Christo. Je zou hem en zijn vrouw Jeanne-Claude kunnen kennen van hun inpakkunst waarbij ze onder andere de Reichstag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs transformeerden tot gigantische cadeaus.

Ondertussen is zijn vrouw al bijna vijftien jaar overleden maar Christo zet hun plannen geduldig verder, ondanks de ontelbare obstakels die ze tegenkomen. In 2016 werd hij gevolgd tijdens het realiseren van The Floating Piers, een installatie op het Iseomeer in Italië waar het voelde alsof je op een gouden tapijt op het water wandelde. Kijk mee hoe dit gigantische project van idee (in 1970!) tot kunstwerk evolueerde.

Bâtiment blanche

Als kunstenaar moet je altijd kunnen vertrekken van een wit stuk papier. Graffitikunstenaar en Brusselaar Denis Meyers kreeg meer dan een simpele carte blanche. Veel meer: hij kreeg een heel gebouw.

Broken Art

Een leegstaand firmagebouw van acht verdiepen en 50 000 vierkante meter was volledig van hem tot de afbraak. De camera volgt hem tot het hele gebouw vol met zijn zwart-witte graffiti staat.

Kunst in de kleine dingen

Diep in het tradionele China vind je een dorpje waar een luxueus bejaardentehuis staat. De oude dames die er wonen spelen geen bridge of breien geen mutsen. Ze schilderen de hele dag door.

Zonder veel context te krijgen, reis je in deze docu mee doorheen het dagelijkse leven van de artistieke oudjes. Nauwkeurig documenteren ze feesten en landbouwtaferelen op het doek en maken zo ontelbaar veel prachtige kunstwerken.

Een modegod tussen hemel en aarde

Yves Saint Laurent, een van de invloedrijkste kledingontwerpers van de vorige eeuw, kon in zijn laatste levensjaren nog amper op zijn benen staan. Al een tijdje daarvoor kon hij de werkdruk niet meer aan en dook hij in de drugs. Maar dat is niet het enige want hij leed, zonder dat iemand het wist, aan hersenkanker.

In de documentaire zie je hem zijn laatste schetsen maken en eenzaam door het leven zwalpen, wachtend op het einde van zijn tijdperk.

Met het doek in de boksring

Sean Scully groeide op in de onderwereld van Londen en was niet vies van een stevige knokpartij. Die kracht en woede kanaliseerde hij niet veel later in zijn borstelstroken.

Unstoppable Sean Scully the Art of Everything 3 2018 Nick Willing

Ondertussen hangt zijn werk in musea over de hele wereld en was hij twee keer genomineerd voor de Turner Prize. De trailer alleen al geeft je meteen kippenvel.

13 november 2019
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips