Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Coole verhalen over saaie monumenten

Coole verhalen over saaie monumenten

Deze zondag, 13 september, is het tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Voor één dag kan je verschillende monumenten bezoeken die dan voor even hun geheimen blootleggen. Daarom een goed woordje voor deze vijf, iets minder sexy monumenten. Ze zien er misschien stoffig uit, maar herbergen unieke weetjes en imposante histories.

Meridiaanlijn (Sint-Truiden)

Sint Truiden

Op het Abdijplein in Sint-Truiden staat een statige blauwe zuil met daarop het beeld van Sint-Trudo. Aan de voet van die zuil vertrekt een goudkleurige pijl. Achter die gouden lijn gaat een leuk weetje schuil. De strip tussen de zuil en de toren van de benedictijnerabdij markeert de meridiaan. Op het middaguur valt de schaduw van de zuil precies op de strip.

De meridiaanlijn ligt daar ter ere van Sint-Truidenaar Graaf de Theux de Meylandt. Hij was degene die in 1836 als regeringsleider verkondigde dat elke stad in België een meridiaanlijn moest hebben zodat de burgers hun uurwerk konden gelijkstellen op 12u Brusselse tijd. Van die 41 voorziene lijnen werden er slechts 10 uitgevoerd. Net zoals in Sint-Truiden kan je dus op verschillende plekken in België je klok afstellen, als de zon schijnt tenminste.

Groeningepoort (Kortrijk)

Groeningepoort

In 1908 werd in Kortrijk de Groeningepoort gebouwd aan de ingang van het Groeningepark. Een parkje waar op het eerste zicht weinig geks aan is. Ware het niet dat daar meer dan 700 jaar geleden een slag plaatsvond. De Slag bij Kortrijk, ook wel bekend als de Guldensporenslag, zal wel een belletje doen rinkelen.

Op het terrein waar nu dat park en die poort staan, werd in 1302 gevochten tussen milities uit het graafschap Vlaanderen en het leger van de koning van Frankrijk, Filips IV van Frankrijk. De Vlamingen wonnen uiteindelijk na een lange veldslag en 600 jaar na datum werd op de historische plaats de Groeningepoort ingehuldigd.

Ohiobrug (Oudenaarde)

Ohiobrug oudenaarde

De Ohiobrug in Oudenaarde is een van de vele bruggen over de Schelde. Niets bijzonders dus. Of wacht: aan beide kanten van de brug staan er twee bizonbeelden met een bronzen gedenkplaat. Nadat de oude stalen brug in 1914 werd opgeblazen door het Belgische leger om een Duitse aanval te vertragen, bouwden eenheden van het Amerikaanse leger een tijdelijke pontonbrug.

De Ohiobrug werd in 1928 geschonken door de Amerikaanse staat Ohio ter nagedachtenis aan de Slag aan de Schelde in de eerste wereldoorlog. Nadien werd ze nog op haar beurt vernield, vervangen en hersteld. De vier bizons bleven wel staan en doen elke chauffeur en fietser nog denken aan de hevige slag die er werd gevoerd meer dan 100 jaar geleden.

Muntschouwburg (Brussel)

Muntschouwburg

Oké, de Muntschouwburg is misschien geen saai monument. Met haar grote zuilen en imposante voorgevel is het op zijn minst een mooi monument. Maar wat het operahuis zo interessant maakt, is zeker en vast haar geschiedenis. In 1830 voerden ze er de opera “De Stomme van Portici” op.

Het stuk speelde een belangrijke rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd. De toeschouwers gingen zo hard mee in het verhaal dat er rellen uitbraken die de eerste aanzet waren naar een onafhankelijk België.

Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk (Zwalm)

Kerk zwalm

Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk is niet gewoon 'een kerk'. Het gebouw is een beschermd monument in de dorpskern van Rozebeke. Waarom? De kerk heeft een specifieke bouw die haar ook wel bekend maakt als 'de Kathedraal van de Zwalmvallei’. De bijzondere kerk werd in de tweede helft van de 11de eeuw gebouwd en is ook een van de oudste bedevaartskerken van de buurt met het miraculeuze Onze-​Lieve-Vrouwebeeld tegen de pest.

Het beeld zou miraculeuze krachten hebben gehad. Van overal kwamen mensen om hier te bidden voor een goede uitkomst tijdens de pandemie. Klinkt herkenbaar? Tijdens Open Monumentendag kan je er zelf eens binnenwippen en een schietgebedje maken. Momenteel vind je er het atelier van kunstenaar Johan Tahon.

Wil je graag deze of andere monumenten bezoeken op Open Monumentendag? Kijk eens rond op UiTinVlaanderen of op de website van Open Monumentendag.