Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Cultuur met je hond

Cultuur met je hond

Ik heb thuis twee honden rondlopen, Dolly en Rita. Typische basset hounds met een eigenzinnig karakter, lange oren en droevige ogen. Bassets zijn bovendien nieuwsgierige speurhonden, en ik verdenk Dolly en Rita ervan ook een neus voor cultuur te hebben. Tijdens een wandeling vroeg ik me plots af wat de perfecte culturele lente-uitstap zou kunnen zijn voor hond en baasje.

Dit bericht bekijken op Instagram

Dolly en Rita

Een bericht gedeeld door emile (@killkeyser) op

Tentoonstelling voor honden in Londen

In 2016 organiseerde de Britse kunstenaar Dominic Wilcox in Londen ’s werelds eerste hedendaagse kunsttentoonstelling voor honden. Kunstwerken werden er op hondenooghoogte geplaatst, en er waren installaties zoals een ventilator die hun favoriete geuren (rauw vlees en oude schoenen) de ruimte inblies, en een ballenbak waarbij de ballenbakballen de kleur hondenbrokkenbruin hadden.

Dergelijk initiatief heeft nog geen navolging gekregen in België, maar er zijn wel een aantal (openlucht-)cultuurhuizen waar je favoriete huisdier welkom is.

S.M.A.K.

VRT NWS berichtte in 2016 dat honden toegelaten zijn in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent. De directie predikte toen wel gezond verstand, om een bezoekerspasje voor je hond te bemachtigen is je hond het bij voorkeur ook gewend om tentoonstellingen te bezoeken, of dat kunnen bewijzen in een gesprek. Met zo'n pasje ben je dan welkom op de rustigere momenten.

De zaal waarin Water van Kris Martin opgesteld staat betreden met je hond lijkt – vanwege het breekbaarheidsgehalte – bijvoorbeeld niet zo’n verstandig idee. Voor je het weet zijn de Morandi-achtige vazen uit Water hetzelfde lot beschoren als de Chinese vaas die Martin brak en opnieuw aan elkaar plakte voor een ander werk getiteld Vase.

Water Kris Martin screenshot opstelling

Overigens zie ik de bitches Rita en Dolly ook in staat de met water gevulde vazen verkeerdelijk voor drinkbakken aan te zien.

Openluchtmusea

Het zijn echter vooral de openluchtmusea die zich perfect lenen tot een cultuurtrip met je hond.

Middelheimmuseum

In het Antwerpse beeldenpark van 30 hectare zijn honden aan de leiband toegelaten. Ze vragen je wel te vermijden dat de hond z'n behoefte doet op 'ongepaste plaatsen'. De collectie van het Middelheimmuseum omvat zo'n tweehonderd beelden, maar navraag bij Rita en Dolly leert dat ze vooral op zoek willen gaan naar kunstige speelkameraadjes.


De ijsbeer is nu niet bepaald het doorsnee kameraadje van de hond, maar Rita en Dolly vallen vast in zwijm voor de schattige snuit van de Polar Bear van François Pompon.

Bokrijk

Ook in het historische naspeelmuseum Bokrijk kan je je hond aan de leiband meenemen voor een fikse wandeling.

01 juli 2020